Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bublifucekk To mi připomnělo syna, který takhle odešel spát ke kamarádovi (rodiče jsem neznala kamaráda tak od vidění). Ok. Neměla jsem problém a ze syna až druhý den vylezlo, že rodiče dotyčného kluka byli celou noc někde na akci a kluci takhle sejití doma sami
Samozřejmě nespali, ale tak to mě nepřekvapilo
No, stane se. Žádný problém z toho nebyl, chovali se ok a přežili všichni
On byl lojza a zřejmě fakt netušil, že tam budou / jsou bez rodičů ![]()
Pamatuju si jiné moje dítě, které jsem po školní akci vytáhla z autobusu s příjezdem někdy okolo půlnoci ke škole značce velmi uražené, že jsem si dovolila ho nepustit na rovnou na akci ke kamarádovi, protože ten je samo celý víkend doma a proč mě to v deváté třídě překvapuje
.
Na druhou strana dotyčná třída měla rozlučku se třídou v lese v chatě bez signálu na konci deváté třídy. Že tam nepili limonádu bylo jasné už když jsem to dítě přivezla na místo srazu kam se pěšky nemohli dostat. Taky to přežili, i když s podivem tedy (nedělám si iluze že moje dítě se nenapilo). Účastnilo se 95% třídy. - To tedy bylo na mě dost- a to jsem poprvé nad ránem pro to dítě jela někam do těch lesů, podařilo se mu dostat na signál a volalo, domluva, že kdyby to tam houstlo a byla potřeba, že dorazím. Kde je 95% třídy a kde (v jakém místě) museli vědět všichni rodiče, byla to akce mimo školu.
Můj 15letý syn si dělá, co chce, chodí domů, kdy chce. Někdy přijde o půlnoci, někdy v sedm, že je třeba unavenej. Stačí mi, když mi tu a tam odepíše, že je naživu. Bydlíme v bezpečné čtvrti, do centra na dochozí vzdálenost.
Taky jdu spát někdy dřív, než přijde. Než jdu, často mu napíšu, kde je a kdy přijde, abych aspoň věděla.
Pravidelně v pátek usínám dřív, než se slečna vrátí nebo se rozloučí. Chodím totiž některé dny k večeru cvičit. V pátek mám nastaveno automaticky. Po cvičení samozřejmě sprcha atd. a obvykle u televize během chvilky usnu. Výčitky nemám, že usnu dřív.
@Kelsey1 Přemýšlím, co by dělaly matky více dětí
To by nikdy nespaly
Nemyslím to zle, tak nějak normálně se věkem děti vrací domů později než rodiče ![]()
U nás někdy manžel čekal na kluky, spíš tedy dřív na dceru, ale spíš že měl program večer / v noci, tak pracoval a čekal… Kluci občas sdílí polohu když v noci řídí. Po té co jsem sejmula takhle já srnu.
Mohla jsem chodit do půlnoci i později. Vždy jsem ale musela přijít ve smluvený čas. Pokud jsem se chtěla zdržet, musela jsem včas zavolat, jestli smím zůstat. Bylo mi velmi často vtloukáno do hlavy, že nedodržení příchodu bude znamenat nedůvěru a vycházky se konat nebudou, takže jsem si dávala sakra bacha. A zpětně, když nad tím přemýšlím to bylo fajn. Mohla jsem víceméně kam jsem chtěla, jen bylo důležité dodržovat pravidla…