Kamera v bytě z důvodu dohledu na dítě

71
30.6.26 12:16

Kamera v bytě z důvodu dohledu na dítě

K založení této diskuze mě inspirovala jiná nedávná diskuze, kde zakladatelka řešila že bude nechávat 7 leté dítě 2-3 hodiny samotné doma. Z tohoto důvodu pořídila domů i kameru (diskuze byla o mobilu atd.)
Zajímal by mě váš názor, protože v diskuzi bylo tuším pouze jednou někým zmíněno, že kameru by domů rozhodně nekoupili, protože je to obrovský zásah do soukromí.

Co si o tom myslíte vy? Má podle vás 7 leté dítě nějaké právo na soukromí, nebo vlastně od jakéhoko věku „je“ a pak už „není vhodné“ šmírovat své děti kamerou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36336
30.6.26 12:31

Jo to byl můj názor co byl proti :pankac:
Ono nejde jen o to dite, ale pak o soukromí celé rodiny. My máme kamery venku, ale domů bych si ji nikdy nedala. A to nechávám klidně i 4 lete dite samotné půl hodky než nakoupím v obchodě. Ty starší klidně i déle, nebo kdyz jsou všechny dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2360
30.6.26 12:32

@Kruella kamery ve společných prostorách. V dětských pokojích, sociálech a ložnici není.
Všichni to ví a nikomu to nevadí.
Už se nám to vyplatilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2360
30.6.26 12:34

@JancaS84 si odvážná…4 leté bych doma nenechala nikdy samotné.
Sousedky holčička vyskočila z okna..Jasný, % že se to stane je malé, ale může se stát cokoliv jiného..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8970
30.6.26 12:38

Manzel z podobných duvodu taky chtel domu kameru, ale ja to striktně odmítám. To neni o tom, od kolika let ma dite právo na soukromí. Pokud se rozhodnu, ze je dite zralé byt samo doma, neni treba ho hlídat kamerou. Mit doma kameru znamena, ze se kdokoliv z tech členů muze kdykoliv dívat, co se doma děje. A muze to i nekde uniknout a bude se dívat kdo vi kdo…samozrejme to clovek zahesluje, udělí přístup jen komu chce atp. Ale ja nechci ani aby manžel sledoval, co se děje doma, kdyz tu neni. Nedělám nic, co bych nemohla, ale uz jen ten pocit… ja bych asi taky mela pokušení se mrknout, co tu dělají, kdyz jsem pryc.. kdo vi, jak by to skončilo. Rodice maji kameru na psa, ten uz zemřel, kamera tam stale je a vim, ze se vzájemně dívají, co se tam děje, kdyz nejsou doma. Mne to prijde šílený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2360
30.6.26 12:40

@Midaku kdokoliv ne, u nás máme přístup jen já a přítel. Děti se dívat nemůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37751
30.6.26 12:40
@Hanča1234 píše: Více

V ložnici je to nejzajímavější! ;) :mrgreen:

My teda v ložnici máme videochůvičku pro starší dítě, ale jenom na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2360
30.6.26 12:41

@jege no, u nás určitě :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8970
30.6.26 12:43

@Hanča1234 presne to prece pisu. Přístup udělíš jen tomu, komu chces. Ale ja nechci aby me sledoval ani manzel. Nehledě na úniky dat.. kolikrát jsme chuvickou chytli sousedy, vysílačkou myslivce… kamaradka videochuvickou zachytila cizi dite.. jasne, ze toto je vic zabezpečený, ale stát se to muze. Ja nevim, proc bych mela mit kameru v obýváku. Nenapadá me zadny důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13812
30.6.26 12:43

Jako dohled na dítě by mi to nevadilo, nicméně je potřeba počítat s tím, že jakmile už tam ta kamera jednou je a někdo k ní má přístup, tak se tam může podívat. Já bych jí třeba doma nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.6.26 12:45

Máme doma kamery a to v obýváku, ložnici (napůl s dětským pokojem) a na terase. Malému budou 2 roky a zatím se nám to vyplatilo. Nejvíc asi, když měl něco přes rok a všude lozil do výšky. Když jsem s ním třeba byla sama doma a musela nutně na toaletu, bylo super ho z telefonu sledovat, že je v pořádku. Do budoucna je nejspíš zrušíme, ale teď nám to vyhovuje.

U sedmiletého, pokud má být několik hodin sám doma, bych to brala asi podle toho, nakolik je dítě vyspělé a čeho je schopné. Pokud bych věděla, že je moje dítě v tomhle věku zodpovědné a nenapadne ho nějaký nesmysl, šlo by to bez kamery. Je to asi na každém uvážení. Každopádně žijeme v době, kdy ta možnost kamer je a je super to využít. A pokud dítě nešmíruji bez jeho vědomí nebo nemám kamery v koupelně, tak je to za mě ok. Samozřejmě stále mám na mysli sedmileté dítě. V takových 10 letech už by mi to přišlo moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4213
30.6.26 12:59
@Hanča1234 píše: Více

V dnešní době bych se obávala hacknutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3245
30.6.26 13:01

Je otázka, jestli ta kamera bude v místnosti trvale nebo jen na ony dvě hodiny, kdy je dítě samo doma. Třeba to dítěti i přidá pocit bezpečí, že jen maminka může zkousnout, můžou si zavolat, zamávat. A proč řešit jen kamery, co takové sdílení polohy bez vědomí dítěte nebo ještě lepší „chytré volací hodinky“ s možností utajeného hovoru, kdy lze dítě odposlouchávat bez jeho vědomí. Je to na každém, jakou zvolí cestu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3681
30.6.26 13:08

Máme kameru pro psy v chodbě. Sledujeme přes aplikaci v mobilu. Přístup má jen ten komu udělíme souhlas. Navíc se samozřejmě dá vypnout.
Navíc ta kamera je oboustranná, můžeš si s dítětem povídat (my takhle mluvíme na psy).
Jinak je to asi i o důvěře ve vztahu. Nemám nejmenší důvod „šmírovat“ manžela když je doma a ani on mě. :kytka: Navíc ta kamera se dá vytáhnout ze zásuvky, pokud by byla potřeba :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4971
30.6.26 13:30

Manžel dal kameru na dvůr (kvůli psovi). A už to mně trochu vadí, jak se za mnou otáčí, když tam chodím :roll: Domů bych ji nechtěla ani za nic. Děti mi zvládli vyrůst bez kamer. V 7 letech 2-3 hoďky sami doma úplně bez problému (ale jsou tedy dva - dvojčata, což je trochu výhoda, uznávám).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí