Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu. Naší malej jsou necelý 3 týdny, od narození trpí na prdíky, ale víceméně v normě. Od neděle ale není schopná se sama vykakat, prostě brečí, svíjí se, nepomáhá cvičení, nahřívání, poloha na tygříka, prostě nic. Zabere až rourka. Už 3 noci po sobě probděla a proplakala. Má úplný hysterický záchvaty, až máme strach, aby se jí něco nestalo. S rourkou se sice vykaká, ale prdíky jí třeba trápí až do rána. Dávám jí Espumisan a dávala jsem cca týden Lactobacílky baby. Vysadila jsem je, protože mám pocit, že se to po nich zhoršilo. Já piju Fenyklový čaj. Měl tohle taky někdo? Co vám na to zabralo? Nebo se s tím prostě máme smířit, že takhle trpí? V pátek jdeme na sono bříška, tak uvidíme. Předem díky za zkušenosti.
Nám zabíral (a zabírá) Sabsimplex, i když naštěstí jsme ho museli dávat jen sporadicky… A taky prckovi pomáhalo koupání v kyblíku ![]()
Mně v lékarně poradili Infacol. Sab simplex je až od 3 týdnů, Dr. nám ho pak napsala, ale moc nepomáhá. Infacol zabírá líp. Přeji pevné nervy a brzké zlepšení.
nám teda hrozně pomohli probiotické kapky - ty se dávají jednou denně,a doktorka nám poradila dávat jednou denně ty probio a k ostatním krmením dávat sabsimplex a u nás to teda hodně pomohlo
já jem vikimu dávala až do 6 měsíců jednou denně ty probiotické kapky - jmenují se bio gaia. do 3 měsíců ještě před každým kojením Lefax (fuguje na stejném principu jako sabsimplex. od 6 měsíců jsem bio gaiu vyměnila za laktobacilky od swiss. fungovalo to na jedničku.
a ty držíš dietu? mě se viki hodně svíjel po hrachové polévce
ale byla úžasně dobrá ![]()
Holky, a vám se stávalo, že každou noc prcek probrečel třeba 5-6 hodin v křečích? Já jen jestli je to jako normální a mám se s tím prostě smířit. Mám strach, jestli malej něco není. Přijde mi, že je to den ode dne horší a horší. Už jsem hysterická, že není v pořádku. V pátek jdeme na sono bříška, snad to bude v pohodě.
Dietu nedržím, jím normálně a opravdu striktně se vyvarovávám čehokoliv, co by jen hypoteticky mohlo zapříčinit nadýmání. Ten Infacol tu mám, ale je to stejná účinná látka jako v tom Espumisanu, tak to asi nemá cenu měnit ne? ![]()
Jsem fakt už zoufalá, mám o ni strach. ![]()
míšo, některé děti to mívají. říká se tomu tříměsíční kolika. zkus malou těsně zavinout - do zavinovačky, tetrapleny a nebo slabé deky - aby se jí neuvolňovaly ručičky. možná bude chvilku brečet víc, ale uklidní ji to. a taky zkus pustit fén, vysavač nebo rozladěné rádio. říká se tomu bílý šum a miminku to připomíná šumění z bříška a taky to uklidňuje.
hezky o tom píše Karp v knize Nejšťastnější miminko v okolí.
pokud ji trápí bříško, tak opravdu vyzkoušej tu bio gaiu. výsledek bude vidět tak za 3-5 dní. ale fakt zabírají. jen to balení stojí skoro 600,– tak se nelekni ![]()
uvidíš, co vám ukáže sono. a neboj, určitě bude malá v pořádku! ![]()
ještě mě napadlo, že na klárku zabíralo fénovat bříško a u toho masírovat. a super jsou také třešňové pecky - sáček s třešňovýma peckama, který seženeš v DM drogerii.
Fén používáme, zklidní ji to, ale nepomůže, chvilku nahřejeme, pak masíruje, párkrát si zaprdí, ale nepomůže jí to s kakáním.
O těch probiotických kapičkách jsem slyšela, na jak dlouho to vydrží?
vydržely 2 měsíce. takže to docela jde. a myslíš, že ji to bolí, protože nekaká? plně kojené děti nemusí kakat klidně 7 dní a je to v pořádku. důležitý je počet pročůraných plen. viki to tak občas měl. fakt týden nekakal a pak to stálo za to ![]()
ale pravda je, že to bylo až kolem 2 měsíců.
Čůrá pěkně, při každým přebalování pročůraná plenka, přibejvá na váze taky, včera jsme byly na převážení. Ona právě pláče proto, že tam tu stolici má, ale nedokáže ji dostat ven. Když jí pomůžeme rourkou, tak pak usne, úplně vyčerpaná s oteklýma očíčkama, neklidně, ale usne.
Zkusím dneska koupit ty probio kapičky, když nezaberou, tak pak nevím, už jen čekat až to přejde.
taky bych zkusila probiotické kapičky, nám taky hodně zabraly, i když jsme neměli tak velké trápení jako vy. Já bych zkusila i heřmánkový čaj. Vím, že se to při kojení zas tak moc nemusí, ale vyzkoušela bych. Heřmánek je celkem na kakání spolehlivý a podle mě lepší než rourka.
A jak vypadá stolička, až jí pomůžete? Je normální „míchaná vajíčka“ nebo jiná.
Marti - normální míchaný vajíčka, jako obvykle. Není tužší ani jinak zbarvená, prostě to jen nedokáže dotlačit ke konečníku. Já se právě čajů bojím, říká se, že kojený by to neměli. Z tý rourky taky nemám dobrej pocit, ale když jí to uleví? Ona má kolikrát úplně napuchlý oči, jak by spinkala a prostě to bříško jí to nedovolí. Až když to z ní vyjde, tak během půl vteřiny usne na přebalováku.
no s těma čajema se říká ne že by miminka neměli, ale že nemusí. Je to trápení. Hold rozhodnutí je na tobě, ale myslím si, že čajem mimču určitě neublížíš. Dřív maminy taky čajíčkovaly a bylo to v pohodě.