Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky!
Měla bych na vás dotaz. Malému se hodně dělají na nehtících záděrky, je to nejspíš od toho, jak řádí na koberci. Máte nějakou zkušenost, čím je ošetřit? Dneska jsem si všimla, že u palečku si ji skoro utrhl a má to tam dost zarudlé. Také se mi záděrky dělají, většinou dám Betadine mast a pomůže to, ale tu malému dávat nemůžu. Díky za rady.
Dcera - 2 a půl roku, má taky často záděrky. Já jsem někde četla, že to může být nedostatkem vitaminů skupiny B, stejně jako skvrny na nehtech nebo nějakých minerálů. Dávám jí kvasnicovou pomazánku a polévku a snažím se, aby měla pestrou stravu, což má..
Ošetřujeme B-panthenem, kalciovou mastí,měsíčkovou mastí z lékárny. Párkrát jsem na bolestivou záděrku mázla i framykoin(maličko), to je ale mast s ATB, měla by se jen na lékařský předpis..Miminku a malému dítěti bych to nedávala..
Teď je zase klid, občas záděra, ale nic hrozného..Takže jsem se zatím neptala dr., co s tím..
A něja nepozoruju, že by to mělo s něčím souvislost, jako lezení po koberci..Ona už je větší, jako miminko a batole taky záděrky měla..
Dcera je mívá taky, ale asi je to genetika, mám dost suchou kůži na rukou a záděry se mi dělají často, podle mě to spolu souvisí. Vitamín B pomáhá. Občas jí to namažu lanolínem, ale jen když si vzpomenu ![]()
Fialku jsem nezkoušela na záděry, ale mám zkušenost, že se špatně pere z oblečení..
To by přicházelo v úvahu u dítěte, které jen leží, a ne leze..
Holky, fialkou myslíte asi genciánu, že jo? Tak to by nám asi koberec změnil barvu z modrý na fialovou, ne
? A lanolinem je myšlena vazelína? Takže by mělo stačit napatlat něco mastného, asi S tím „béčkem“ to pravda je, taky jsem to četla, pač mám záděry a suchou kůži na rukou taky často. Díky za rady. ![]()
Nám pomáhá na všechny „bolístky“ Tea Tree Oil. Mažu s tím záděrky, škrábance, kousance od hmyzu, akné, kapu na kapesník při rýmě… Opravdu to pomáhá - dezinfikuje a urychluje hojení. Stačí jen kapička několikrát za den a je po starosti. A nevadí to ani malým dětem.
já bych vyzkoušela šťávu z aloe, pokud máš rostlinku doma a nebo potřít medem…ovšem to by pak muselo dítko aspoň chvíli sedět a nikam nesahat ![]()
Ahoj, obnovuji diskuzi. co vám pomohlo na zader u miminka. dcerka ma zader na prstu na ruce, od dr. jsem dostala masticku s antibiotiky Fucidin, ale po druhem dni nevidim zlepseni. ma ten zader nazelenaly, asi ma pod tim hnis a trochu napuchly ten prst. mam to nechat byt? diky