Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
můžete mi poradit, jak a z čeho dělat kaše na večer? Zatím jsme zkusily obilno-mléčnou kaši od Nutrilonu. Papala ji jak divá
Chci ale dělat i domácí. Koupila jsem dětskou krupičku, ale tam je napsáno až od 1 roku
Zatím jsme na poledních příkrmech a při kojení.
Díky
Jo a celou tu kaši zbaštila + pak kojení, takže mám ji dělat větší dávky než je v návodu?
Jé, tak tohle mě taky zajímá. Vzhledem k tomu, že MM ani UM se nesmí vařit, tak asi budem muset vystačit s nemléčnými - chystám se na jáhlovou, ale moc ráda si nechám poradit. ![]()
Krupička má prý lepek, takže tu dávat asi podle toho, jak kdo lepek zavádí. Ale myslím, že dělají i bezlepkovou. Mám taky doma jáhly, čekají, až je jednou udělám…stále čekají
Bych řekla, že kaši klidně přidej, když baští, to je asi jak s mlíkem, málokdo pije podle tabulek..
Dobrá je kaše rýžová-od Nestle-bez příchutě, dávala jsem ji samotnou a nebo s troškou ovocné přesnídávky, kterou dělám taky domácí. teď jsem koupila ve zdravé výživě různé kaše, vyjdou levně, krabice za 28,– a přitom ta nejlevnější kaše pro děti stojí aspoň 50,– a tahle nemá lepek, cukr, barviva apod.
Ewule0712 píše:
Dobrá je kaše rýžová-od Nestle-bez příchutě, dávala jsem ji samotnou a nebo s troškou ovocné přesnídávky, kterou dělám taky domácí. teď jsem koupila ve zdravé výživě různé kaše, vyjdou levně, krabice za 28,– a přitom ta nejlevnější kaše pro děti stojí aspoň 50,– a tahle nemá lepek, cukr, barviva apod.
Ale jsou do mléka, takže dáváš UM?
Já bych ráda vařila kaši sama. Z těch instantních mi zatím nejvíc vyhovuje Babylove z DMka.
A ty domácí kaše se dělají z normálně čerstvého polotučného mléka??
Já bych teda kravské mléko nedala dřív než v roce, takže jedině z vody.
hkac píše:Ewule0712 píše:Ale jsou do mléka, takže dáváš UM?
Ano do UM.
Ewule0712 píše:
Ano do UM.
Tak to se u nás nevede, musela bych ho koupit jen kvůli kaším, to se asi nevyplatí, co? Kupuju mléčné, jsou dražší, ale třeba Babylove za 50Kč a míchá se do vody.
A já bych tak ráda vařila kašičky (ne jen instantní), ale nevím jak a z čeho
.
hkac píše:Ewule0712 píše:
Ano do UM.Tak to se u nás nevede, musela bych ho koupit jen kvůli kaším, to se asi nevyplatí, co? Kupuju mléčné, jsou dražší, ale třeba Babylove za 50Kč a míchá se do vody.
A já bych tak ráda vařila kašičky (ne jen instantní), ale nevím jak a z čeho.
Tak Hami mlíko není zas tak srahý jako třeba Nutrilon, ale pokud kojíš, tak asi UM dávat nechceš, že?
Dobré je třeba uvařit-rozvařit rýži a udělat kaši a nebo i ovesné vločky ve vodě a nebo ve šťávě, ve které se vařilo třeba ovoce.
Nebo jsem dělala i to, že jsem dala povařit jablíčka a pak přidala vločky a nebo tu rýžovou vločkovou Nestle kaši a rozmixovala-takže je to bez mlíčka a chutnalo to moc
)
Kaše jsem vařila párkrát i z UM. Jde to bez problémů. Maximálně zlikviduješ nějaké vitaminy.
Teoreticky uvaříš i MM, ale asi to ztratí ten imunologický efekt.
Nikdy jsem vařit MM nezkoušela.
Jinak recepty na kaše ze surovin se tu tento týden řešily v nějaké diskuzi, myslím, že to bylo o krvském mléce nebo nějaká kašičjová diskuze. ![]()
Já jsem vařila domácí, měla jsem kukuřičnou krupici (polentu), vločky pohankové, ovesné, pak i normální krupičku, jáhly Majda nechtěla.
Uvařit ve vodě a na talíři metličkou zamíchat UM.
Třeba Hami nebo Sunar jsou v celkem malých pytlíkách, pokud bude kaše každý den, tak se to spotřebuje… Jsem to občas sypala i do příkrmů - „brokolicový krém“ pro mimina, uvařit brokolici ve vodě s jíškou z krupice a másla, rozmixovat a místo smetany pár odměrek UM rozmíchat tou metličkou drátěnou, tou to šlo nejlépe.
Já jsem Terezce vařívala jáhlovou kaši a moc jí chutnala. Uvařit jáhly podle návodu, rozmixovat s MM,UM a s kouskem podušeného jablka nebo čerstvého, nebo banánu, hrušky (nezpůsobují téměř žádnou alergii). To ovoce to i docela ochutí. Když se mi to zdálo málo - tak jsem později i přidávala trošku Glukopuru.