Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
půl roku jsem plně kojila, kojím doteď, od 6M přikrmujeme, na oběd cca 200-250 g, odpolední sváča ovocná přesnídávka 200 g. Malej je velký jedlík, už v 7 měs. měl 11 kg. Řeším, jestli večer kaši ano, nebo ne. Někde čtu, že kaše jako další příkrm je samozřejmost, někde zase, že se vůbec nemusí a taky, že se po ní přibírá, což nechceme
V noci se budí tak 2-3×, nakojím ho, ale nemyslím si, že je to vždycky z hladu, spíš spí hodně přes den a v noci se budí a chce si povídat, někdy ho hodinu houpu a on potom usne i bez kojení. Moje doktorka mi není schopná poradit, možná že poradíte vy? Prostě ho nechci zbytečně zaplácnout kaší, když to třeba nepotřebuje. Nebo z toho dělám zbytečnou vědu a mám jí začít dávat, už kvůli nějaký těm cenným látkám z ní? Já prostě nevím.
Ještě dodám, že syn je „rizikový alergik“.
Díky předem za pomoc ![]()
Ahojky Gino,
jestliže má Tvůj chlapeček v sedmi měsících 11kg, určitě bych kaši nepřidávala. Je to zbytečný, je dost veliký a tak takovou kalorickou bombu nepotřebuje. A jestli kojíte jenom 3× za noc, tak to je paráda! My v tomhle věku vstávali celou noc po hodině
.
Náš Filip kaši nikdy nechtěl, těch několik pokusů vždy končilo nadavováním a blinkáním
, takže jsme kaši vypustili a žijeme bezstarostně i bez ní. Rozhodně si nemyslím, že je kaše v dětském jídelníčku důležitá! A jestli máš pocit že potřebuje večer něco víc než jen mlíčko, dej mu opět zeleninku, určitě z ní bude mít větší „prospěch“.
Tak ať se vám dobře daří, a přeju hezký večer. Katka
Holky v noci nekojim, presto kasi nedostavaly a nedostavaji. Prijde mi to zbytecne. Je to jen druh vecere, ne nutnost.
Lesina
Díky holky,
tak jste mě v tom ujistily, takže časem budu zkoušet dávat nějakou zeleninu, a do toho asi zamíchám instantní proso nebo kukuřici, viděla jsem je v bio obchodě, aby to bylo něco jinýho, než k obědu.
já už jsem tu samou otázku tady kdysi nadnesla, ale z jiného důvodu-můj synek měl po ní těžké trávení:( holky mě ujistily, že to vůbec není nutné, ony tam žádné super nezbytné výživné látky nejsou. Ted se naučil pít ke snídani a večeři UM z flašky, tak mu do večerní dávky přidám trošinku nemléčné kaše, aby to měl tekuté a trošku ochucené, on je zas naopak hubeňour:)
takže pokud váží tolik, tak bych asi kaši nedávala:)
K.
Ahoj.
Podobně jako Kristian obohacuju večerní UM (210ml) o 2 lžíce nemléčné kaše ( někdy mléčné a to je ze mě alchymista, který zkouší dávkovací poměry). Vzniká polokaše, která je „zblajznutá“ velmi rychle. Podáváme normálně přes kašovou savičku. Hustou kaši by Radim asi nestrávil a stejně je nejkaloričtější právě to mléko. Jako všechno jídlo je to o zkoušení. každému nakonec vyhovuje něco jiného.
Beruška ![]()
Ahojky.
Matějovi je 10měs. pryč a kaši ještě neměl. Od sedmého měsíce už nekojím a na noc dávám 210ml nutrilonu. Dr. mi řekla, pokud se mi nebudí hlady(vydrží do 5-7hod.), tak kaši dávat nemusím. Miminka od nás s děníčku s ní měli docela problémy. Většinu po ní bolelo bříško, takže jich museli vyzkoušet víc, než našli vyhovující.