Věcné břemeno bez vkladu do KN

Anonymní
12.7.14 14:01

věcné břemeno bez vkladu do KN

Dobrý den mám dotaz: je platné věcné břemeno o dožití, pokud to není zapsané v KN, ale je jen sepsána smlouva právníkem?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41130
12.7.14 14:04
@Anonymní píše:
Dobrý den mám dotaz: je platné věcné břemeno o dožití, pokud to není zapsané v KN, ale je jen sepsána smlouva právníkem?

A jak je ta smlouva koncipována? Jako „věcné břemeno dožití“? Nebo třeba jako smlouva o bezplatném užívání nemovitosti atd. Mám bohužel dojem, že věcná břemena platí od zápisu do předmětného rejstříku, zde tedy do KN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.14 14:08

@Keyllah nadpis je zřízení služebnosti bytu - prý nový název pro doživotní užívání bytu…

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
12.7.14 14:41

Tož určitou váhu taková dohoda mít bude, ale obyčejné papírové smlouvy jsou zrušitelné a zničitelné, zápis v KN je ne. Proč nechcete zřídit normální věcné břemeno se zápisem do KN?

• Citovat
  • Upravit
529
12.7.14 14:59

Pokud není zapsáno na listu vlastnictví, tak je po vás nevymahatelné. Pouze morální závazek. Nesnižuje hodnotu domu - pokud by bylo věcné břemeno dožití či úžívání zapsáno, tak do jisté míry hodnotu nemovitosti snižuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3608
14.10.14 17:18

Mám dotaz, na bytě prý máme věcné břemeno ale ve smlouvě o koupi bytu není a na katastru taky není žádný zápis, mám povinnost dodržovat něco o čem nevím a není to nikde zapsané?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
14.10.14 17:31

@terynka006 Pokud nic není na katastru… Co to má být za břemeno?

• Citovat
  • Upravit
3608
14.10.14 17:36

@RadkaCh firma která tu má kabelovou televizi se domáhá vstupu do bytu že prý tu má kabely kterými rozvádí televizi do pater nad námi když jsem mu řekla že ho sem nepustím tak mi sdělil že je tady věcný břemeno a že se sem stejně dostane a že se dohodne s lidma v ostatních bytech a pak se sbalil a šel, na katastr jsem se dívala a žádný záznam tam není. Nějak to nepobírám záznam není a ostatní v baráku mají rozhodovat kdo mi poleze do obýváku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
14.10.14 17:49

No jo, když to jsou trochu jiný věci. Tyhle instituce se k těm kabelům, trubkám apod. dostat musí. Ale věcný břemena se do katastru nepíšou. Např. pozemek za našim domem - chtěli jsme ho odkoupit a přistavět na něj, jenže kousek od domu přes ten pozemek vede optický kabel od Telefónicy a pro stavbu by se musel přeložit, ale věcné břemeno tam taky není.
Ale nechápu, proč je tam nechceš pustit, aby udělali něco s nějakými kabely.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný