Život v zahraničí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5593
11.7.14 16:50

Život v zahraničí

Zdravím holky :mavam:, našla jsem jen diskuze typu: " život v zahraničí X rodicak v Čechách", „Návrat do ČR po x letech?“ Tak jsem založila nové téma. ;)
Já už minimálně 3 roky uvazuji nad životem v cizině. Hrozne moc me ta představa láká. Mám to ale nastavené tak, ze bych v zahraničí nechtěla byt do konce života. Chtěla bych si to „vyzkoušet“ třeba na rok. Především se zdokonalit v cizím jazyku, poznat novou kulturu, nové prostředí, a mit srovnání. A pak třeba po roce si říct jo, nebylo to tady špatný ale doma v ČR je doma, nebo naopak. Jde mi o nové zkušenosti. :)
Mate to některá taky tak? :think: Samozřejmě vim, ze to není lehké, a ani nevím jak to vlastně vsechno funguje a právě proto bych moc ocenila rady a zkušenosti tech, kdo to tak měly…kdo v cizině žily nebo stále žijí. Jak je to například s pojistenim? Zdravotní a sociální si musíte platit i tady i tam? V případě ze tam jste treba jen na ten rok? :think:
Pokud bych se tedy odhodlala odjet bylo by to s manželem děti zatím nemáme. ;) A uvažujeme nad Anglií, Řeckem nebo Německem.
Budu rada za všechny tipy od tech kdo maji nějaké zkušenosti.
Hezky den všem :kytka:
 A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1137
11.7.14 17:05

@AndreaS92 Kdyby vam bylo do 35 let, doporucuji vyzkouset rocni pobyt Work and Holiday v Kanade :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.7.14 17:07

@sagittarius me je 22 a manželovi bude 27. Tak to bychom se vešli. :pankac: Mas s tímto pobytem nějaké zkušenosti?? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35740
11.7.14 17:11

My odjeli, pracuje manzel, zijeme ve spanelsku. Pokud si nechces vydelat a spokojis se s cestovanim a nizsi zivotni urovni, muzes jet. Dvoje pojisteni mit nesmis, ale bez prace ti nikde pojisteni nedaji. Taky pocitej s tim, ze pokud nebudes mit praci nikde te neprivitaji s otevrnou naruci. Dopredu mit hodne penez, asi se opakuji, ale bez prace nebo povoleni k pobytu ti mozna nebudou chtit dat bydleni nebo otevrit ucet.. Treba u nas pokud nepracujes, rodicak nemas a z cech narok taky na nic neni. Papirovani se vsim hrozny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15417
11.7.14 17:12

V tvém věku a bez dětí bych to rozhodně vyzkoušela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.7.14 17:13

@pikola Asi bych si chtěla vydělat. :) to je jasný. Chtěla bych tam zkusit žít se vším všudy jako tady :-)
Jsi ve Španělsku spokojena? Chybí ti neco z ČR? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.7.14 17:16

@ivašot. No vyzkoušet to chci jak jsem psala, a právě se tady chci dozvědět nějaké zkušenosti tech, kdo tam žijí nebo žily… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35740
11.7.14 17:18

No chybi, zaplatpanbu tak jako nechybi, ale manzel ma vyssi prijem tak si muzem ledasco dovolit, spis ze vsechno je problem a musi se platit, ted treba ohledne ditete to jsou palky za vsechno kvuli tomu ze nema doklady a nemuze mit statni pojisteni. Pokud se ti neco stane a nemas soukrome pojisteni, nebudes moc spokojena, pokud neumis dobre jazyk, nikdo te brat nebude. My jsme v komunite expatu, se spanely nekamaradime a neni to moc prijemne. Ale jde o to jak si to nastavis sama, pokud se treba spokojis s malem, budes ochotna bydlet v nejaky maly kuce a nechodit skoro nikam, tak se neco nasetrit da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35740
11.7.14 17:21

A jeste, pokud neumis jazyk dane zeme a nejste experti v nejakem oboru, zadna slava to nebude a s anglinou si rozhodne nevystacis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.7.14 17:28

@pikola Tak jak to popisujes bych tedy žít nechtěla, ani za cenu vyššího příjmu. :think:
Nevím no :nevim: ale nejreálneji bych chtěla zkusit Německo eventuálně tu Anglii. ;)
A zajímá me tedy to zdravotní a soc.poj. Jestli je to nutne platit tady i tam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
11.7.14 17:28

Ja odjela ve 23 letech na rok, uz je to deset let a jsem porad v cizine :lol: Ve vasem veku je to idealni, jste mladi, nemate deti, muzete vyrazit kam chcete, stravit na jednom miste chvili a pak se treba posunout dal, nabirat zkusenosti, zazitky, uzivat si to :) Ze zacatku bych zvolila cestovni pojisteni +odhlaseni od ceske pojistovny, s tim, ze jedete na dyl, pokud odjedete na min. 6 mesicu, tak pak staci dolozit, ze jste meli cestovni pojisteni, kdyby jste se vratili necekane driv, tak jen doplatite za pojisteni zpetne. Pokud si najdete praci, tak za vas zdrav. a soc. bude hrazene, kazda zeme to ma trochu jinak, takze zalezi, kde nakonec skoncite. Po navatu do CR na pojistovne jen dolozite, ze za vas pojisteni bylo hrazene.
Za me je to uzasna zkusenost, zivot v cizine mi zmenil kompletne priority a nahled na zivot a kazdopadne nelituju. Jediny, co je tezky, je ten navrat do Cech, ale to muze mit kazdy jinak :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.7.14 17:29

@pikola umím dobře anglicky. A předpokládám ze v Anglii bych s ni vystacila :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.7.14 17:31

@mauska Tyjo, Tvůj příspěvek me docela motivoval. :dance:
Díky za ujasnění toho pojištění. :palec: hned jsem chytrejsi :jazyk:
Kde nyní zijes? A jaké byly ty začátky? ;) asi těžký…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
11.7.14 17:42

My jsme odešli do Německa, manžel tu dostal pracovní nabídku, ta ale ted koncí a my se budeme vracet. Já jsem tu teda mezitím porodila dvě děti, tkaže se o nějakých zkušenostech taky nedá tolik mluvit.

něco je tu fajn, něco dost napytel. Taky furt nemám vyřešeno, jestli se mi stejská po čr nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5269
11.7.14 17:45

@AndreaS92 v ramci EU se plati zdrav. a soc. vsude, jen kazda zeme ma svuj system a bude se to trochu lisit, ale az se rozhodnete kam pojedete, tak si nastudujete jak to v te danne zemi chodi :) Jak pise @pikola je snazsi najit praci pokud mate nejakou specializaci, dobrou anglictinu nebo neco, co proste budete schopny dobre prodat, samo se da sehnat prace i bez kvalifikace, jazyka nebo zkusenosti, ale je to tezsi, no.
Ja ziju v Irsku, zacatek byl v pohode, umela jsem jazyk, vedela jsem, co chci a celkem rychle jsem si nasla praci v oboru a manzel (tenkrat pritel) taky. Ale v te dobe tu bylo o dost snazsi sehnat praci nez ted. Neplanovali jsme zustat tak dlouho, ale clovek mini, zivot meni, ze :)
Bez deti je zivot v cizine uplne o necem jinem, nebudete muset resit spoustu veci, ktery lidi s detma proste resit musi. Kontretne v Irsku je drahe vsechno, ale taky jsou tu jine platy a i s nizsim prijmem byste meli o dost vyssi zivotni standard nez v CR. Pokud umite slusne anglicky, tak bych zkusila Anglii, Irsko, mozna jeste Belgii, Holandsko :think: Recko je na tom ekononomicky bidne a o praci mimo hlavni sezonu je nouze, v Nemecku se bez nemciny nebo vyborne kvalifikace tezko uplatnite :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný