Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@jirabobes Ty blaho, ani nevíš, co bych dala za tu tvoji přízemní „saunu“. Loni jsme se přestěhovali z přízemního cihlového bytu do bytu panelového, který je v nejvyšším patře. Doteď nechápu, jak jsem si kdy mohla v přízemním bytě stěžovat, že je mi horko
Tady je to totiž hotové peklíčko. Dětský pokoj a obyvák je situován na východ, takže celé dopoledne tady svítí slunce, ložnice a kuchyň je zase na západ, takže je tam jak v peci ještě dlouho potom, co slunce zapadne
Upřimně se těším, až se příští rok budeme stěhovat a už nikdy mně nenapadne jít do nejvyššího patra
Odteď, pouze přízemí.
@Beru píše:
Ty blaho, ani nevíš, co bych dala za tu tvoji přízemní „saunu“. Loni jsme se přestěhovali z přízemního cihlového bytu do bytu panelového, který je v nejvyšším patře. Doteď nechápu, jak jsem si kdy mohla v přízemním bytě stěžovat, že je mi horkoTady je to totiž hotové peklíčko. Dětský pokoj a obyvák je situován na východ, takže celé dopoledne tady svítí slunce, ložnice a kuchyň je zase na západ, takže je tam jak v peci ještě dlouho potom, co slunce zapadne
Upřimně se těším, až se příští rok budeme stěhovat a už nikdy mně nenapadne jít do nejvyššího patra
Odteď, pouze přízemí.
Jé to přesně jako u nás. A sousedi pod náma v zimě imrvere šetřili na topení, tak jsme zase zmrzali. Z toho jsme utekli do cihly a do přízemí. ![]()
Ty jo holky jak zvládáte přežít? Vždyť to musí být humus nemít ve vlastním domově kam utéct před teplem
Úplně jak v pasti. Fuj.. Nezávidím ![]()
Máme kuchyň a obývák na severovýchod a pokojík a ložnici na jihozápad… Takže do 2 svítí jen na parapet a ve zbývajících dvou se mi osvědčilo zavřít okna a stáhnout žaluzky, jakmile tam začíná svítit slunko, sice je tam do 21h nedýchatelno, ale větrám v těch zbývajících pokojích…
Jinak nepomůže nic ![]()
Je to všude stejný, výhodu mají ti, co nemají okna na jih, jihozápad. Okenní sklo funguje jako lupa, jste jak ve skleníku, chce to zastínit okna zvenku (klasické žaluzie ani závěsy nepomůžou), třeba existuje nějaká fólie nebo něco, co se dá dát na okna zvenčí. (nečtu diskuzi, třeba už někdo o něčem psal)
No a pořídit si klimatizaci, ideálně k tomu. ![]()
@Drovers píše:
No a pořídit si klimatizaci, ideálně k tomu.
No jo, ta folie je určitě dobrý nápad, ale ta klima nevim, nevim, podle mne je to drahý a zatočí ti to s budíkem na šalinu.
Ale ta folie není špatná, a něco před okna, aby se nerozžhavily - i když panely jsou železobetonové ![]()
No a mě štvete, si stěžujete na vedro a my ještě každý den večer přitápíme a v zimě je mi stejně kláda
sluníčko nám sem svítí je ráno asi dvě hodiny a konečná
jako v létě pak super, je to chládek, ale teď je tu zima
Já chci panelááááák ![]()
@araw píše:
No a mě štvete, si stěžujete na vedro a my ještě každý den večer přitápíme a v zimě je mi stejně kládasluníčko nám sem svítí je ráno asi dvě hodiny a konečná
Já chci panelááááák
Jo a ještě edit, když jsem bydlela v paneláku, fakt se mi po něm v tomhle směru stýská, tak jsem věšela na okna mokré závěsy, to pomáhalo, bylo doma chladněji
My jsme měli tu mobilní klimatizaci na chvíli půjčenou a přišlo mi to úplně na nic. Dokud to běželo, tak dobrý, ovšem rámus, jakmile se vypnula, opět horko. Navíc to hrozně vysušovalo vzduch, za večer se v tom srazil snad litr vody
(a to tu nijak vlhko nemáme)
Ale třeba jsme měli nějaký blbý typ ![]()
Nám v paneláku pomohl stropní ventilátor, ráno než je pařák vyvětrat, větrala jsem přes hlavní chodbu, jinak se průvan neudělal
pak zatáhnout žaluzie a nechat jen mikro ventilaci, a večer větrat až kolem 10 a zase udělat průvan přes hlavní chodbu.
Teď jsem už asi 5 let v cihláku, do půlky bytu mi svítí slunce chvilku, ale je to do hlavní ulice takže když se město rozpálí je to pěknej humáč
druhá strana do dvora, svítí skoro celý den, to je kuchyň a pracovna a je to jak panelák ![]()
Takže nejlépe utéct někam ven do přírody, třeba na chalupu, tam je chládek, potůček a ani vařit tam tolik nemusím jako doma ![]()
@Kkukačka píše:
Panelák poslední patro pod střechou - orientace bytu V-Z.
Katastrofa!! Odstěhovali jsme se, nic nepomohlo, ani větrák. Žaluzie jsme měli dvoje vertikální a horizontální. I tak to nepomohlo, ten panel se prostě rozhajcuje a je hotovo. I když byly otevřená okna, zavřená atd. prostě to bylo fuk, výsledek byl stejnej. Dneska jsme pryč a já jsem hrozně moc ráda.
Jsme cihla, přízemí, orientace J-S
V těch největších vedrech a dusnech je tu příjemných 23° a víc to nikdy nepřelezlo.Ale zato si zase v zimě musíme přitopit. Vše má své pro a proti, tak jako všechno.
Ach jo, to jsi mě moc nepotěšila, já se pořád utěšuju, že je to jedno, z čeho panelák je.. Mám na něj hypotéku, takže stěhování vážně neplánuju. ![]()
@araw píše:
No a mě štvete, si stěžujete na vedro a my ještě každý den večer přitápíme a v zimě je mi stejně kládasluníčko nám sem svítí je ráno asi dvě hodiny a konečná
Já chci panelááááák
no jo, to si pamatuju - v zimě v baráku nebyl snad jediný den, kdy bych mohla říct, že mi bylo teplo, pořád jsem doma chodila ve svetru. Navíc jsme dost šetřili, topili dřevem, takže ráno kosa, honem vynést popel, donést dřevo, zatopit.. A když se topilo elektrikou, tak se zase člověk bál, kolik bude doplácet. ![]()
@rejžička ségra bydlela v posledním patře, okna na jih, no totál peklo, přes léto nevyvětratelno, nedalo se tam spát.. teď má byt v 2. patře, část oken jih, část západ a je to pohoda.. ono záleží, kde ten byt je, jak je situová, jestli je zateplený atd… je toho hodně..
@rejžička my jsme v 1.patře paneláku do obýváku nám svítí sluníčko jen asi od 8 do 10,dětský pokoj je nejlepší tam nesvítí sluníčko nikdy.Od 14-ti hodin nám ale svítí sluníčko do kuchyně a ložnice a to je fakt sauna když nezatáhneme žaluzie je tam nedýchatelno a když je zatáhneme tak tam musí být zavřený okno protože když je otevřený tak tam stejně táhne ten teplý vzduch
minulý rok jsme to okno otevřeli na ventilačku a během 30 minut se tam oteplilo z 26°C na 37°C
![]()
@rejžička píše:
Ach jo, to jsi mě moc nepotěšila, já se pořád utěšuju, že je to jedno, z čeho panelák je.. Mám na něj hypotéku, takže stěhování vážně neplánuju.
panelák je ze železobetonu. železo se rozžhaví, takže jakmile zapadlo sluníčko a byl trošku chládek, to prostě „topilo“. Kolikrát se nepohl ani lísteček. Bohužel, toto jsou moje zkušenosti. ![]()