Vedro v paneláku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6661
24.4.13 19:02
@Kkukačka píše:
@rejžičkapanelák je ze železobetonu. železo se rozžhaví, takže jakmile zapadlo sluníčko a byl trošku chládek, to prostě „topilo“. Kolikrát se nepohl ani lísteček. Bohužel, toto jsou moje zkušenosti. :(

Proboha, to že jsou panely ze železobetonu, neznamená, že se rozžhaví želeno v panelech a proto je v bytě horko :zed: Já chápu, že ne každý je odborník, ale toto je plácání do tmy :zed: Každý materiál má určitou schopnost vedení tepla a jeho akumulace. Záleží také na tloušťce konstrukce a jestli je stěna zateplená nebo ne. Panel o tloušťce venkovní zdi má velkou schopnost akumulace tepla a uvolňuje ho postupně, hlavně ne v době kdy je stěna osluněna. Proto např. v noci sálá teplo ze stěny na západní straně. Pokud je stěna zateplena, tepelná zátěž bude samozřejmě menší, panel se „nerozpálí“. Rozdíl oproti nezateplené stěně je opravdu znatelný. Nicméně nejvíce tepla projde přes okna. Nebudu rozepisovat, jakými způsoby se teplo šíří, to není potřeba. Největší tepelná zátěž je radiací, její eliminace pak je odrazem. Nejlepší jsou venkovní (nejlépe kovové) žaluzie, v paneláku to neprojde, je to věc exteriéru budovy a tak to nepovolují :think: - škoda. Vnitřní žaluzie (ty horizontální) odrazí méně, ale není to rozhodně zanedbatelné. Vertikální jsou k ničemu - pouze designová záležitost. Proto doporučuji, než začne na okna svítit sluníčko, zatáhnout žaluzie a zavřít okna. Teplý vzduch se šíří dovnitř prouděním, s tím nic neuděláte ;) Začít větrat až když není okno osluněno, ale pokud už je venku vše pěkně nahřáté, tak opatrně s tím také - nechat na večer. Popravdě, když se dimenzuje chladící výkon klimatizace, nepočítá se to na nezastíněná okna, ale na zastíněná :! - jinak je klima investičně i provozně náročná. Mobilní klima je k ničemu, pokud nemůžete zaústit výfuk teplého vzduchu např. do nepoužívaného komínového průduchu. Pokud kvůli tomu musíte otevřít okno, pouštíte do místnosti teplý vzduch z venku a je to začarovaný kruh. Normální klima - je problém s umístěním venkovní jednotky. Fouká z ní hodně teplý vzduch a hlavně je potřeba dát pozor na hluk! Na hluk dnes platí poměrně přísné předpisy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
24.4.13 19:21
@valkil píše:
Psala jsem o tom hned mužskýmu!
Jeho odpověď:

**Především okna nejsou naše, ale družstva (a zpravidla bývají „společnou částí domu“ u SVJ) - ta vrstva je nejspíše neodstranitelná.

Něco podobného (pokovená okna) máme v práci a občas se musí házet anténa z okna - snižuje to průchod signálů do budovy (u mobilů to poznat prakticky není u televize už někde jo). Sklo je trochu tmavší, ale není to moc - navíc je to tady už přes deset let a okna jsou navíc špinavá. Ale že by tu nebylo v létě teplo (a teplé vnitřní sklo) se říci nedá. :-)**

Hm.. Tak to by mi vadilo dost, kdyby ta folie už nešla odstranit. Nebo se tím třeba zničily okna. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8679
24.4.13 19:25

Taky bydlíme v paneláku, v 11.patře.
Pomáhá udělat vyloženě průvan. Otevřít okna, zajistit dveře, aby nebouchly a dá se. Máme teda balkon. A v létě odjíždíme na chalupu. Jiná rada asi není. :nevim:
Kdo má dnes na pěkný baráček. Rodiny se tísní v těch králíkárnách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
24.4.13 19:25

@bartsch Ty jsi odborník nebo jakpak to, že toho tolik víš? :-) Prosím tě a teď se dohadujeme s chlapem - je nějaký rozdíl podle barvy žaluzií? Tady mají skoro všichni šedé nebo bílé, ale četla jsem, že stříbrné odráží víc slunce, takže je pak uvnitř chladněji. Upřímně nevím, jak moc tomu věřit, ale pokud tomu rozumíš, budu moc ráda za rozhřešení. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17013
24.4.13 19:42
@rejžička píše:
no jo, to si pamatuju - v zimě v baráku nebyl snad jediný den, kdy bych mohla říct, že mi bylo teplo, pořád jsem doma chodila ve svetru. Navíc jsme dost šetřili, topili dřevem, takže ráno kosa, honem vynést popel, donést dřevo, zatopit.. A když se topilo elektrikou, tak se zase člověk bál, kolik bude doplácet. :roll:

No tak mi v zimě topíme nonstop, máme ústřední topení, takže v zimě je tu teplíčko. Nejhorší je tenhle přechod. :zed: to je mi fakt blbý topit, když je venku ještě slunce a 20 stupnů :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
24.4.13 20:38
@rejžička píše:
@bartsch Ty jsi odborník nebo jakpak to, že toho tolik víš? :-) Prosím tě a teď se dohadujeme s chlapem - je nějaký rozdíl podle barvy žaluzií? Tady mají skoro všichni šedé nebo bílé, ale četla jsem, že stříbrné odráží víc slunce, takže je pak uvnitř chladněji. Upřímně nevím, jak moc tomu věřit, ale pokud tomu rozumíš, budu moc ráda za rozhřešení. :kytka:

Jojo, můj obor je vzduchotechnika a chlazení ;) Barva žaluzií hraje svou roli, světlé mají samozřejmě lepší odrazivost, stříbrný povrch nebo hliníkové jsou nejlepší. Tmavé více pohlcují. Pokud lze použít venkovní, je to to nejlepší, odrazivost je i 80%. Vnitřní mají nevýhodu, že odrazí tak 40-50% slunečního záření (tedy ty světlé), ovšem radiací se již zahřeje sklo a tak z něj sálá teplo do místnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
25.4.13 07:15

@Beru Neblázni. Raději první nebo druhé patro. Tady je v zimě zima od podlahy. :mrgreen:
Okna… v ložnici svítí do cca 11 hodin, tam to odpoledne jde. Jinak v celém bytě svítí od 12 (asi) az do večera. Když jsme doma, uděláme průvan. Trošku to jde, když je jedno okno jinam. Ale když se vracíme třeba v 7 večer z venku, je tu na zdechnutí. Třeba o 2 patra výš, je líp, protože můžou nechat pootevřená okna.

Přízemí má jedinou výhodu. A velkou. Děti můžou běhat a skákat jak chtějí, nikdo pod námi nebydlí. Jinak nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
25.4.13 07:16

@Almira-Alm
Utečeš. Na záchod. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
25.4.13 07:23

@jirabobes Asi by mě kleplo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
25.4.13 07:39

@Almira-Alm Ale zase to podporuje trávit čas s rodinou venku. :mrgreen: Prostě se sebereš a jsi co nejdýl venku, abys utekla vedru. Nejlíp v lese, parku apod. 8) Jen se špatně spí po noční. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
25.4.13 07:51

@jirabobes No my už v přízemí bydleli a mít zavřená okna v době pobytu venku bylo pro mně to nejmenší zlo. Stačila mikroventilace. V zimě mi to taky nevadilo, my jsme s manželem ze studeného odchovu, takže nám bylo i tak teploučko :mrgreen: A jako největší plus, je absence sousedů pod bytem, jak píšeš, což momentálně nutně potřebujeme :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
25.4.13 07:56

@jirabobes To my trávíme čas venku taky - doma je nám zima :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19296
25.4.13 08:46
@Almira-Alm píše:
@jirabobes To my trávíme čas venku taky - doma je nám zima :mrgreen:
:lol: :lol: Každého donutí něco jiného. Je to sranda.

Holky, teď nás zateplují. Bude to tu s horkem lepší? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
19.6.13 16:40

Tak jakpak je vám asi dneska? :mrgreen:…my máme saunu zdarma, večer bych nejradši chodila spát do sklepa :D

Máte někdo zkušenost s předokenními žaluziemi (roletami) na paneláku - efekt, cena, varianta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
19.6.13 16:42

@LadyA U nás v bytě taky katastrofa…se divím, že mi malá usnula 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie