Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Neni jesnodussi jist normalni, zdravou a plnohodnotnou stravu nez do sebe ladovat chemii? Tim pro dite udelate nejvic co muzete.
Souhlasim. Ty si jez co chceš, ale děcko, ať už v děloze nebo pak na světě má jíst zdravou a vyváženou stravu spolu s masem. Až dospěje a bude se rozhodovat sám za sebe, ať si ji klidně kamínky, ale dokud roste a vyvíjí se, měl by jíst vše. ![]()
Ahoj, tak kyselinu listovú začať čo najskôr brať (najlepšie metylfolát - má dobré vstrebávanie). Ja som a ňou prestala po prvom trimestri, ale to je na každom uvážení človeka - musí si o tom sám niečo prečítať a rozhodnúť sa sám. Potom samozrejme B12 v dobre vstrebateľnej forme - s tými dvomi som si ja vyšla v prvom trimestri. V druhom som začala aj dha a teraz na zimu určite bude fajn aj déčko. Sama odporúčam stránky gaea, pán je tam naozaj veľmi milý, vždy rád pomôže a vitamíny majú v dobrej kvalite a s dobrou vstrebateľnosťou. A teda ja čo som tehotná, tak sa musím sústrediť na to, aby som jedla veľa bielkovín - viem, totálne klišé, ale ak ich nemám dosť, tak v podstate vkuse iba jem a tým do seba dostávam dostatočný počet bielkovín, ale príliš veľa kalórií. 😁 Takže v každom jedle nejaké lušteniny, najlepšie striedať, začala som proteínový prášok, tofu, tempeh - ale vyslovene naozaj v každom jedle. A sama od seba mám omnoho väčšiu chuť na oriešky ako som mala pred tehotenstvom, tak ich jem vo veľkom. A teda nezabudni na to, že tie deti sú malé parazity, takže oni si z tvojho tela zoberú čo potrebujú, len to potom bude chýbať tebe a tvojmu telu. ![]()
Slyšela jsem to nejlepší o Deva vitamínech.
Zkoušela jsem jejich běžný multivitamin a dělají i těhotenské. Všechny vegan.
Jen si nejsem jistá, zda se prodávají v ČR.
@mamina89 píše:
Souhlasim. Ty si jez co chceš, ale děcko, ať už v děloze nebo pak na světě má jíst zdravou a vyváženou stravu spolu s masem. Až dospěje a bude se rozhodovat sám za sebe, ať si ji klidně kamínky, ale dokud roste a vyvíjí se, měl by jíst vše.
maso fakt jíst nemusí, jen do sebe musí dostat bílkoviny jinak, kyselinu listovou, vitamín B12, dobré je také dopnit omega 3…
![]()
Odborný konsensus je dnes ten, že dobře sestavená vegetariánská i veganská dieta je vhodná pro všechny - včetně těhotných a dětí od narození (zdroj ), tak zkus přetrpět ta „doporučení“ tady ![]()
@MrsNorris píše:
Odborný konsensus je dnes ten, že dobře sestavená vegetariánská i veganská dieta je vhodná pro všechny - včetně těhotných a dětí od narození (zdroj ), tak zkus přetrpět ta „doporučení“ tady
Není třeba moc vhodná pro nám co máme Crohna jelikož nás určitá zelenina a určitě ovoce dokáže „zabít“ nebo přinejmenším"rozebrat" na tisíc kousků ![]()
@zakladatelko sestra je veganka a pohybuje se ve veganské komunitě už 5. rok, ptala se ostatních holek a doporučily ji tyto https://www.veganfightershop.cz/…ncy-complex/ .. zkus ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, dotaz dávám anonymně a nechci tady rozpoutat nějakou bouřlivou diskuzi o tomto tématu.Jsem vegetariánka 3. rokem a veganka 2. rokem. Podařilo se nám počít miminko a jsme teprv v začátku.. ráda bych prckovi dopřála všechno co potřebuje a proto se chci zeptat, jestli mezi vámi není nějaký další vegoš, co má zkušenosti s veganskými těhotenskými vitamíny? Našla jsem spoustu značek ale ráda bych názor od někoho, kdo má zkušenost.
Moc díky!
Znala jsem dva vegetariány, co jedli zdravou vegetariánskou stravu, krmili tím od mala i své děti. Byly to hubené popelavě šedé bledé děti. Vypadaly jak smrtky.
@MrsNorris píše:
Odborný konsensus je dnes ten, že dobře sestavená vegetariánská i veganská dieta je vhodná pro všechny - včetně těhotných a dětí od narození (zdroj ), tak zkus přetrpět ta „doporučení“ tady
Blbost, jedla jsem tři týdny doporučenou vyváženou vegetariánskou stravu. Výsledek? Po třech týdnech jsem nebyla schopná dojít ani na konec baráku. Vypadala jsem jak mrtvola. Vegetariánství jsem musela okamžitě ukončit. Z toho mrtvolného stavu mě vytáhlo třídenní jedení masa k obědu i večeři. Takže pro každého to opravdu není.
Ahoj, pocas tehotenstvi bych presla z veganske na vegetarianskou stravu. Mam kamaradky, ktere jedli pocas tehotenstvi vegetariankou stravu, deti jsou vegetariani, zdrave, zadne problemy. Na vegankou stravu bych pak opet pripadne presla az po skonceni kojeni. Pokud muzu poradit, dobra kniha je „vegetarianske dieta“ od MUDr Bukovskeho.
@mamina89 píše:
Souhlasim. Ty si jez co chceš, ale děcko, ať už v děloze nebo pak na světě má jíst zdravou a vyváženou stravu spolu s masem. Až dospěje a bude se rozhodovat sám za sebe, ať si ji klidně kamínky, ale dokud roste a vyvíjí se, měl by jíst vše.
Proc by se mela ona, nebo dite jist maso? Vyvazena, pestra, vegetarianska strava je zrava a vhodna pro matku i dite.
@Kipa22 píše:
Blbost, jedla jsem tři týdny doporučenou vyváženou vegetariánskou stravu. Výsledek? Po třech týdnech jsem nebyla schopná dojít ani na konec baráku. Vypadala jsem jak mrtvola. Vegetariánství jsem musela okamžitě ukončit. Z toho mrtvolného stavu mě vytáhlo třídenní jedení masa k obědu i večeři. Takže pro každého to opravdu není.
Verim, ze mas takovou zkusenost, ja nejim maso temer celej zivot a zdrava. Je prokazane, ze vegetariani jsou zdravsi.
@My Melody píše:
Verim, ze mas takovou zkusenost, ja nejim maso temer celej zivot a zdrava. Je prokazane, ze vegetariani jsou zdravsi.
Možné je vše, ale není možné tvrdit, že vegetariánství je pro každého. Věř mi, že já bych šla zdravotně dolu a brzy bych umřela. Mě se po třech týdnech vegetariánství podlamovaly nohy, byla jsem tak slabá, že jsem myslela, že to neskončí se mnou dobře.
@My Melody píše:
Prokázané kde? Můžu poprosit nějakou kvalitní studii? Nejsem zastánce zrani masa za každou cenu..ale zkus poskládat vege jídelníček člověku s idiopatickým zánětem trávicího traktu aby ho to nezabilo
![]()
Ahoj holky, dotaz dávám anonymně a nechci tady rozpoutat nějakou bouřlivou diskuzi o tomto tématu.
Jsem vegetariánka 3. rokem a veganka 2. rokem. Podařilo se nám počít miminko a jsme teprv v začátku.. ráda bych prckovi dopřála všechno co potřebuje a proto se chci zeptat, jestli mezi vámi není nějaký další vegoš, co má zkušenosti s veganskými těhotenskými vitamíny? Našla jsem spoustu značek ale ráda bych názor od někoho, kdo má zkušenost.
Moc díky!