Vegetariánská jídla u malých dětí

3395
7.12.16 11:14

Vegetariánská jídla u malých dětí

Máte některá dítě, které odmítá od narození maso..případně mu ho nedáváte z přesvědčení? Máte tip na chutná jídla? A vychází vám vstříct ve školce/škole - máte problémy?

Sháním tipy na osvědčené recepty. Mám ráda kořeněná jídla, ale to pro děti asi úplně nejde. Tak děláváme zeleninové placky, palačinky na slano, lilkové závitky, „boloňské“ špagety a tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3395
7.12.16 11:28

@Muzz jaký balast/deficit máš na mysli?

vejce jíme hodně, také tvaroh, jogurty atd. každé jídlo skládám bílkovina/zelenina/příloha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
7.12.16 11:29

@EmmaAnna Dítě maso potřebuje, myslím, že dospělý nějakým způsobem nahradit potřebné spektrum mílkovin může, ale u dítěte se to nejspíš nepodaří a hrozí velké zdravotní a vývojové problémy. A z jakého přesvědčení, lidé jsou všežravci od doby kdy se na Zemi vyvinuli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.12.16 11:32

@BaMaK spíš bych ocenila tipy na recepty :nevim: nevím o tom, že by lidé dřív jedli maso každý den, max. jednou týdně (a nebylo tolik rakoviny, nemocí střev atd.)

bílkoviny mají formou vajec, mléčných výrobků, tofu, luštěniny atd. a doktorka nás jenom chválí :nevim: zdravotně i z odběrů naprosto perfektní kondice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
7.12.16 11:35

Syn maso většinou odmítá. Když se vaří např. omáčky, tak trochu masa rozmixuji v omáčce. Takže trochu masa sní. Ryby mu nevadí, ty má rád. Soju, luštěniny, zeleninu jí. Jak není v jídle brokolice a hrášek tak remcá. Zato druhý syn chce jen maso a hlavně uzeniny :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
7.12.16 11:36

TRávicí systém člověka odpovídá všežravci, ať se to někomu líbí nebo ne…Maso u rostoucího jedince dle mě potřeba je, ne denně, ale aby se aspoň občas doplnily karentní (chybějící) prvky - jako správný poměr minerálů či některých esenciálních aminokyselin, které jsou pouze ve svalovině - tedy nejdou nahradit jinou formou poraviny živočišného původu jako mléčné výrobky, či vejc - nemají stejnou sklatbu…Taky je můžete doplnit doplňkami stravy - ale ruku na srdce je to to, co pro naše dítě chceme? Asi ne, nehledě na to, že jeděním masa učíte trávicí systém produkovat trávicí systém ty správné enzymy, na které je přirozeně uzpůsobený…Toť můj názor.

edit - někteří lidé se chybně domnívají, že rotein je prostě protein a nezáleží tolik na původu, ale to je velký omyl!! Protein, tedy bílkovina je složen z aminokyselin a těch je spousta druhů, některé z nich nedokážeme vytvořit, tak je musíme přijímat z jiných zdrojů v potravě, některé prostě najdeme v luštěninách, některé ve vejci, některé v mase, spousta se jich samozřejmě opakuje prakticky všude, tedy není tak lehké nahrazovat, pokud do toho člověk nevidí…Také myslím, že třeba jednou týdně maso stačí, a le vyřazovat jej u rostoucího jedince, který potřebuje neustále spoustu živin pro správný vývoj je dle mě velmi špatný přístup…

Příspěvek upraven 07.12.16 v 11:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.12.16 11:37

@Muzz veganství bych asi nezvládla :nevim:

já nevím, nechci jim lhát, abych něco někam mixovala - jak to je s těmi saponáty, nemáš více informací? to jsem netušila

rybu už občas měli, ta jim nevadí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
7.12.16 11:38

Netroufám si hodnotit, zda je pro dítě dobré „udělat“ z něj vegetariána od narození. Neznám na to výzkumy, jen vím, že u dospělých se určité vitamíny a látky doplňují v tabletkách. Nicméně jsem kdysi zažila exkurzi do vege školky a byla jsem tedy úplně v šoku, protože ty děti byly neskutečně vyhublé, všechny bez vyjímky. Nevím zda to bylo touto stravou nebo způsobem života, který rodiče preferovali, ale bylo to fakt děsivé.

Jinak syn, kterému bude teď šest, maso odmítá, že mu nechutná. Ale nemá problém sníst vývar, šunku, paštiku…Nenutím ho, taky jsem s tím měla v dětství problém, on si na to přijde sám zda ho bude v budoucnu jíst nebo ne.

A ano, je to celkem problém. Kamarádka dávala dítě do státní mš, syn vegetarián dle jejího přání a musela mu denně dělat s sebou obědy. A i to byl z hlediska hygieny problém - ohřátí atd. to se prostě nesmí. Něco jiného je zdravotní alergie to je možné jídelníček uzpůsobit. Ve škole je to lepší, jí z nabídky asi většinou sladká jídla, ale nemůže jet na ŠVP, v létě hledají speciální tábory.

Koření a houby jsou pro děti do tří let nevhodné. Zajímavé je, že třeba skořice nevadí a v přesnídávkách je od 4 měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.12.16 11:39

@Pety2 jaké prosím jsou látky, co nejsou ve vejcích či mléce? 8o

nechtěla jsem slyšet názory, ale ty recepty, prosím :mrgreen: nebo je tu nějaká uzavřená skupina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
7.12.16 11:40

@EmmaAnna tak to neporadím, napadají mě jenom takové klasické, co asi děláš, musaka, různé gratinované těstoviny se zeleninou, placičky z čehokoliv…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.12.16 11:41

@Bohulinka :kytka: hubený je nemáme, ale vím že se to o vegetariánech často říká :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2844
7.12.16 11:42

@EmmaAnna
odpověď v editaci původního příspěvku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.12.16 11:44

@Pety2 ano, ale neexistuje protein - aminokyselina, který by se vyskytoval jen ve svalovině a ne ve vejcích/mléce

@Muzz to máš pravdu, jednak bylo víc jídla obecně, jednak víc masa, ale že by ten nárůst hmotnosti byl jen pozitivní, to nevím :lol: někde jsem četla, že šimpanzi (nám nejbližší, taky všežravci) mají té masité stravy asi tak 2 %

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2319
7.12.16 11:46

Moje děti mají rády: boloňská omáčka z červené čocky s těstovinami, zapékaný květák s modrým sýrem, špagety s dýní, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.12.16 11:47

@Muzz ono když to člověk jí pravidelně je zvyklý, vlastní zkušenost - je to individuální jak to kdo tráví, a taky je to o tom, na co je těl zvyklé

já často dělám pomazánky a domácí chleba obilné kaše, ovoce, zelenina

dělala jsem plněné těstoviny sýrem a špenátem, ty špagety, musaku asi taky..užmi dochází trochu nápady, hlavně na luštěniny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí