Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky všem sikulkam. Chci se pustit do dortu pro syna k narozeninám. Poraďte mi prosím. Má někdo zkušenost už s barevným fondanem? Ráda bych si ušetřila čas a měla i jistotu že fondan bude hezky barevný. Bude to má premiéra s potahovaným dortem. Případně mi doporučite značku? Nebo doporučit značku gelových barev? A když například chci aby byl fondan lesklý, čím ho pak prosim potřete? Zatím mockrát děkuji za rady.
Kupuju barevné fondány na svět cukrářů, znacka Smarflex velvet, jedine, které se mi nikdy nepotrhaly. Koupila jsem tam i ty gelové barvy a jedle lepidlo. Před podáváním dort potírám slivovici nebo vodkou a leskne se a na chuti se nic nezmění. Nebo jsem na svatební dort měla lesk ve spreji, také z toho e-shopu. ![]()
@janisska Děkuji za radu. Vy jste zkušená cukrářka? Kdybych vám poslala obrázek dortu, odhadnete prosím kolik jaké barvy budu potřebovat? Nevím jestli kupovat bílý fondan a barvit nebo rovnou barevný…jde mi o tři barvy. Děkuji moc
@ivaaneb zkušená cukrářka, tak bych se nenazvala, nouze mě naučila tvořit dorty a ještě nikdy jsem nebyla stoprocentně spokojená, prodávat bych se to stiděla
dejte sem obrázek, víc hlav, víc ví
já jsem líná, takže kupuju barevný, je to pro mě snadnější a hlavně rychlejší, dort mám po 2 letech dělání ozdobený a potažený i do hodiny…
http://fotky.dortydorticky.cz/slideshow.php?… snad to půjde otevřít…
Taky doporucuju smartflex velvet, doporucuju pracovni desku obalit do potravinove folie, pripadne poprasit cukrem a vyvalet na placku max 3 mm. Na dort to pak preneste pomoci te folie nebo valecku. Idealni, pokud vam s tim pomuze nekdo dalsi-napoprve:-) Barvim ho sama, gelove barvy vam staci od kazde barvy jedna lahvicka, neni to jako s beznymi tekutymi nebo sypkymi barvami, ktere pridavate a pridavate a efekt nulovy. Staci vzdy nabrat na spejli a po troskach pridavat a zapracovavat. A dobre uzavrene vam ty barv vydrzi roky. Samotna obarvena hmota ma pak stejnou trvanlivost jako nezpracovana. Jen ji zabalte do folie a dejte zpet do kybliku a nechte pri pokojove teplote. Pod potahovou hmotu nesmite dat nic z mlika.
@LucianS děkuji moc a máte třeba zkušenost s barvami od Dr. Oetkera? Nebo raději nejake kvalitnější?
@ivaaneb Ja bych do bezne prodejnych barev uz nesla. Zkouselam jsme Kovandovi a to fakt nejde. Je to tekute, hmotu to zredi a co pak s tim? Klasicke praskove barvy se zase nedaji poradne ve hmote rozmichat a jsou v tom pak tecky. Ted mam gelovky Food colours a prachove barvy Fractal z Dortisima a jsem maximalne spokojena.
@LucianS A co dáváte pod fondan? Chci dát Smetanovo jogurtovy krem jako náplň a myslela že tim potru i dort ![]()
Dělám piškotové těsto, rozřežu, pomažu rybízovou marmeládou a krémem z mascarpone a šlehačky, pokladu ovocem. Ze zbylého nastrouhaného korpusu si udělám tzv. punčovinu-přidám změklé máslo a rum a rozmíchám na kašičku. Tou potírám celý dort, abych vyhladila povrch a hrany. Nechám ztuhnout a na to potom dávám vyválený fondan.
@ivaaneb jinak gelové barvy mám zn. Wilton, jsou bezkonkurenční, jen tím barvím těsto. Na hnětání fondanu jsem líná a nemám tolik síly v rukách. Obecně Dr. Oetker je nouzovka. I ten jejich fondan se trhá, i když necháš tlustší vrstvu…barvy tolik nebarví…zase je ale bezlepkový.
@ivaaneb delam ruzne. Smetanu a jogurt pod potahovku urcite nee, roztekla by se…Bud klasicky maslovo-pudingovy krem s vyssim podilem masla anebo treba bilkovo maslovy krem anebo ganache. Pro uplneho zacatecnika doporucuju ganache. Neni tak znama, aleje je vyborna a jednoducha, jen se musi dodrzet postup. Dva dily vysokoprocentni cokolady + jeden dil smetany na slehani: smetanu pomalu zahrivat a tesne pred varem vypnout a hodit nalamanou/nasekanou cokoladu. Za 10 minut vydlickou smichat dohladka, nevhat vystydnout a pak dat do lednice pres noc. Rano vyndat z lednice, nechat dostatecne povolit, vyslehat slehacem a potrit dort. Idealne nadvakratv tenkych vrstvach. Dort nechat ztuhnout v lednici a pak potahnout. Lze tak docilit i uplne rovnych okraju. Nikde se nic nehybe, nikde nic nesteka. Doporucuju:-)
Občas jsem si objednávala dort, občas jsem nějaký pekla. Samozřejmě moje děti milují ty objednané, barevné, s dobrou potahovou hmotou (nevím, z čeho to je, ale je nejlepší, jakou jsme jedli). Už loni a předloni jsem po okolí zjišťovala, kdo by mi upekl dort, protože moje cukrářka neměla čas v termínu, kdy jsme potřebovali. Nakonec to dopadlo tak, že jsem pekla dort já, protože ceny jsou šílené (a ani nevím, jestliže by nám to chutnalo). Jenže teď už jsou ceny od naší oblíbené cukrárky taky dost vysoké a čekaji mě narozeniny a svátky děti a i dětské oslavy. Tudíž je nechci zklamat. Dort upeču, chutná nám, krém taky a dávám ho málo, což taky dětem vyhovuje (většinou je u kupovaných dortu velká vrstva krému a to děti nechtějí).
Bohužel nezvládnu ozdobit dort tak, aby byl hezký, nejsem na to šikovná, neumím modelovat. Děti si hledají na internetu, co se jim líbí a já trpím. S potahovou hmotou jsem už párkrát pracovala, ale vždy to bylo utrpení, nedopadlo to dobře, zabralo mi to hodně času. Občas jsem dort řešila tak, že jsem koupila nějaké ozdoby, např. cokoládové. Jenže vše, co jsem zvládla, je už takové ohrané. Zkoušela jsem i jedlý papír.
Tip pro ostatní:
A teď bych potřebovala nějaké rady a tipy já.
Poradíte? Musím se o něco pokusit, i když vím, že nejjednodušší by bylo opět dort objednat. Už jsem se byla i zeptat v jedné cukrárně, kde mají hezké dorty, ovocne, s čokoládou, ale nejsou dětské. Dětem bych chtela udělat radost, překvapit je.
Příspěvek upraven 11.02.23 v 10:56
Co třeba zrcadlovou polevu? Vygoogli si to, ale je to celkem snadné a vypadá to luxusně ![]()
Motýl - upeču kulatý dort, říznu napůl a přiložím k sobě obráceně půlky jako křídla, příp. vyříznu ještě trošku tvar křídel. Zdobím barevnými krémy nebo klasicky kupou lentilek (ale ty lentilky se taky prodraží, když chce člověk třeba fialových tolik na linku kolem celého dortu). Může být tustá hořická trubička uprostřed jako trup a tenké jako tykadla. Dá se i hezky ozdobit ovocem.
Jednorožec - vyšší kulatý, bílým krémem nebo bílou čokoládou/ganache potřít, tmavou čokoládou udělat oči (jednodušší jsou zavřené), a potom z čehokoliv jen zabodnout ouška a roh (já udělala uši z perníku, který jsem pekla na obrácené mističce - aby byla ouška zahnutá, a roh jsem namotala takovou kakaovou hmotu jak na vosí hnízda ve válečku na jehlan z tvrdé čtvrtky potažený alobalem, chvilku jsem myslela, že to vyschne a z té „formičky“ to sundám, nakonec jsem to tam radši dala i s tím). No a pak jen barevným krémem zdobičkou udělat hřívu.
Jo a moje děti naopak nesnáší ty potahovací hmoty, proto hledám cesty, jak dosáhnout podobného vzhledu, ale bez té potahovačky, jinak třeba u toho jednorožce koupit potahovačku a udělat uši a roh je s minimálním úsilím.