Vegetariánství u náctileté

478
3.3.26 11:40

vegetariánství u náctileté

Ahoj, dcera 12 let by chtěla být vegetariánkou spíše by na ni sedělo novější označení neovegetariánkou (ryba a občas kuře, králík ji úplně nevadí).Proti případnému veganství jsem se vymezila a tam máme shodu. Proti vegetariánství nejsem, ALE můžete mi napsat na co bych si měla dát pozor při kontrole jídelníčku a co případně doplňovat, suplovat? Nebo doporučit nějakou knihu?
Já se u svého stravování snažím řídit selským rozumem, a jíst všechno, ale s mírou a s myšlenkou téměř absence masa neumím pracovat. Asi nejvíc se bojím nedostatku železa, ale nevím zda je můj strach vůbec opodstatněný. Dcera je sportovec a vedem aktivní život, je spíše vyhublá.
Děkuji za rady a postřehy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5018
3.3.26 11:52

Kromě lososa a občas kuřecího (které i tak moc nemusím) nejím žádné jiné maso skoro celý život. Prostě mi nechutná. Vyloženě žádný deficit nemám. Jen to železo mám lehce pod normální hodnotou. Ale to se dá doplňovat různými doplňky stravy nebo léky s obsahem železa. V těhotenství jsem brala léky. Jinak mi stačí doplňovat přípravky z lékárny. Třeba Globifer. :) Jinak se stravuji běžně. Nic extra do jídelníčku nezařazuju kvůli tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3039
3.3.26 12:16

Zelezo urcite, neco by mela. pobrat z toho masa co sni, a koukni i na rostlinne zdroje.
Plus bilkoviny, ale to nebyva problem, pokud se nepusti do vegetarianstvi stylem „jim co doted jen bez masa.“
Ja mam takoveho selektivniho vegetariana, co nema zadny moralni problem, spis nepozre maso ze sensorickych duvodu…jenze nechce treba ani lusteniny bohuzel :zed: Takze ho odchovavam na vejcich a tvarohu…jako vegan by byl v pytli :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.3.26 12:17

Vegetarianstvi je v pohode, zejmena jak pises, semzam maso ma. Zelezo se koupi v doplncich. Mela by si oblibit lusteniny. Profi sportovci nejsou vegetariani pry skoro nikdy, ale jestli sportuje tak neja normalne, bude v pohode.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
3.3.26 12:21

Tak zatím to vypadá celkem v pohodě, jogurty, vejce i luštěniny (čočka, hrách, cizrna) jí. Děkuji za uklidnění. Železo koupím jako doplněk v lékarně. Mám s ní chodit třeba jednou za rok k obvoďačce na odběr krve, zda to má v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
3.3.26 12:48

Moje dcera je vegetariánka od svých 2 let a bohužel do ni nedostanu ani luštěniny a vejce. Nicméně jídelníček nehlídám, krev má po 2 letech stále ok :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
3.3.26 12:49
@Bella13 píše: Více

Klidně můžeš požádat doktorku o kontrolu, ale pokud bude brát doplněk stravy se železem a jíst i nějaké to maso, tak je to asi zbytečné. Spíše aby pak neměla železa třeba moc, ale to asi nehrozí. Ty volně prodejné doplňky z lékárny nejsou zase tak bohaté na železo jako vyloženě léky. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
3.3.26 14:09

Měla jsem spolužačku na osmiletém gymplu, co přesně takhle nejedla maso, pouze občas kuře. Co vím, vydrželo jí to celých 8 let skoro až do maturity (tam nám pak prozradila, že teď už si občas nějaké dá). Tenkrát to nikdo nijak neřešil a vyrostla z ní normálně zdravá žena :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
3.3.26 16:54

Až zacne menstruovat tak začít doplňovat železo. Ale opatrně, at se zase nepředavkuje. Dcera taky nejí maso, ve 14 zjistena anemie z nedostatku zeleza. Doplneno za 3 mesice a ted bere 5 dní po každé menzes železo v tabletách. Jinak ma výsledky krve v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3345
3.3.26 18:47

Ja by som to nedoporucil, iba strucne co ma k tomu vedie:

1. Dieta je vo vyvoji, na to nezabudat, a precitaj si tento bod vzdy na zaciatku kazdeho dalsieho. Potrebuje nielen zelezo (podruzne) ale hlavne bielkoviny, vitaminy, mineralne latky, pestru stravu (nie vzdy presne vieme co sa v tele deje).

2. Bielkoviny - ked ma telo 10g bielkovin zo soje VS 10g bielkovin z kralika tak to NIEJE ta ista bielkovina. U dospeleho to povedzme tolko nevadi, ale u dietata je dolezite mat cele spektrum, zvlast ak sportuje. Obecne u deti vo vyvoji je problem dostat sa na potrebne bielkoviny a vegetarianstvom si to vyznamne komplikujes

3. Mineraly - Mineralne latky resp obecne stopove prvky obecne maju dopad na kazdu cast tela, ci uz kosti, krv, nervy… Tym ze prijem obmedzis/zjednotvarnis tak sa ti zacne postupne to domino rozne krutit a bude velmi tazke to vyvazit spat bez masa…

4. Vstrebatelnost - aj ked ‚papierove‘ mnozstvo dozenies tak vela krat je problemom vstrebatelnost, niektore vitaminy sa bez tuku nevstrebaju, realita vstrebavania s rastlinnym tukom nieje preskumana (vyzera to ze teplne nespracovany je lepsi rastilinny a tepelne spracovany je lepsi zivocisny, velmi zalezi na tom ako prebehla extrakcia… ale moze to byt uplne inak) a obecne sa doporucuje ich prijimat zo zivocisnym tukom (V USA byva velmi velka kampan kazdy rok a aj napriek tomu kazdy rok zomru nejaky ludia na to ze zostanu na chate, zasype ich sneh a zivia sa iba kralikmi ktore ulovia co znamena stravu bez tuku a umieraju na nedostatok vitaminu A).

5. Vitaminy sa vedie polemika na prirodne vs synteticke zdroje, zase zacnes dieta krmit syntetickou stravou? Vela ludi ti povie ze predsa aj to kura jakziv nevidelo denne svetlo a zralo iba granule… Ano, ale to negarantuje ze je to najlepsi mozny postup ani ze to bude dobry postup pre tvoju dceru…

6. UPF: nedavno som tu rozoberal pritomnost kyseliny v priemyselne spracovanej potrave, ale ta kyselina nieje cista takze obsah ortuti nemas v zlozeni uvedeny a ked dodrzis predpisane davkovanie tak asi 2× prekrocis max davku… a to je ten zakopany pes ktory sa v skratke oznacuje ako UPF

7. Co najviac prirodzenej stravy, si zober napriklad kukuricu, pri priemyselnom spracovani (aby to bolo jednoduksie) sa odstranuje zelezo z nej a na konci linky sa dodava v podobe zeleznych pilin, to povodne odstranene sa nevracia. Proste je tam ine zelezo a o jeho vstrebatelnosti, aka ma byt spravna velkost pilin atd sa vedu nekonecne diskusie a spory…

7.1. Alebo „obycajny“ chleba - dala si si niekedy tu namahu a zistila zlozenie? Co takto E260, zemiakove vlocky, E170, E471, E472e, E481, dextroza, kyselina askorbova (a to nieje ziaden smejd, to je prosim zlozenie farmarskeho chleba kvaskoveho :-D )… Mozeme to prejst a nic z toho nieje zdraviu skodlive, ale dala by si si to do svojho chleba? Ja nie. Mam pekaren rano nasypem ingrediencie a poviem kedy ma byt chleba pripraveny. Pridem domov a vsetko krasne voni chlebom a ako bonus mam v chlebe iba to co som si tam sam dal. Ked tam chcem zemiak tak tam naskoblem zemiak, ale urcite tam nebudem davat zemiakove vlocky (E471, E330).

8. Vela krat zabudany fakt je logistika! Nie vzdy/vsade su na vegetarianov pripraveny a nie vzdy/vsade to chapu. Mam pripad chlapca ktory bol vegetarian na ‚prikaz‘ otca. Na sutazi mal iba ‚vegetariansku cast jedla‘ lenze v kuchyni to uz mali dopredu omastene vypekom z masa. Ja ani on si to nevsimol a kedze telo na to nebolo zvyknute tak mal 3dni zaludocne problemy atd atd…

Ja by som sa ju naozaj snazil presvedcit aby jedla nadalej normane ako bezny vsezravec. Povedzme mozete obmedzit maso, ale snazil by som sa drzat stravu co najviac pestru aby si telo mohlo zobrat vsetko co potrebuje.

Ak sa tomu chces venovat tak je to naozaj zlozite, pretoze nieje bielkovina ako bielkovina, z jednej postavis sval z druhej nepostavis atd… podobne vitaminy sa mozu v tele ciastocne menit medzi sebou (co je samo o sebe vtipne)…

Pestra strava je ‚garancia‘ ze telo si vyberie co chce. Vsetky tie tabulky, synteticke nahrazky atd maju vzdy nejake „ale“ (ktore sa vyrobca samozrejme snazi co najviac skryt takze uz samotne vykopanie toho „ale“ na svetlo sveta je narocna praca a nasledne pochopenie dopadov je minimalne rovnako narocne).

Ak sportuje vykonnostne tak v jej veku by uz mala mat nejake zakladne stravovacie navyky a pri vykonnostnom sporte by som este viac hlasoval proti vegetarianstvu…

Ano mozes vo svete vidiet sportove kluby ktore sa specializuju na to ze sa tam zdruzuju vegani, diabetici atd… ale vzdy sa jedna o velmi specificke kluby kde sa na toto ‚obmedzenie‘ berie velky zretel a vsetko sa tomu podriaduje.

Fakt nechces byt otrokom stravovania. Nakupovanie, vazenie na gramy presne… je to neskutocny opruz, ktory ale pochopi iba ten kto ho zazil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
4.3.26 00:22

Pardon, ale občas kuře, ryba a králík není žádné vegetariánství, neovegetariánství ani nic podobného. Tudíž bych žádné doplňky fakt neřešila, jen si pohlídala, že má dostatek bílkovin. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
4.3.26 07:52

Děkuji všem za příspěvky, jsem sama zvědavá jak se to vyvrbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí