Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
chtela jsem se zeptat jak je to s vegetarianstvim v tehotenstvi… jestli je vhodne s vegetarianstvim prestat a semtam neco masoveho spapat, a nejakou rybu… aby to mimco melo vsecko… nebo je opravdu maso naopak nebezpecne - pokud to neni kuratko „z vlastni zahradky“ ![]()
jake mate zkusenosti nebo co si o tom myslite? diky moc za nazory
Ahoj Sarinko,
osobně si myslím, že pokud pěstuješ ovo-lakto-vegetariánství, tak nemusíš nic řešit. Jestli čisté vegetariánství, tak zase návrat k masu byť občas zatíží tvůj organismus.
Potkala jsem se s pár lidmi a rodinami s dětmi, kde pěstují vegetariánství a všichni vypadali zdraví a plní energie.
Mám kamarádku makrobiotičku, podle mě jí to zas tak moc neprospívá, otěhotněla po dlouhém snažení a mimko nežilo dlouho. Nevím co tam bylo za zádrhel, nemuselo to souviset. Ale když jsem ji viděla před těhu - vyhublá, promodralá, špatná pleť, tak jsem v duchu nad ní brečela.
Mně by ještě zajímalo jakou máš krevní skupinu a řídila bych se podle ní. Když tobě bude dobře, mimku se určitě povede také skvěle. Častokrát mají typičtí masožerci v naší populaci hodně chudý jídelníček a to nikoho nezaráží.
Stefinka
ahoj, jsem vegetariankou dva roky (krevni skupina 0, takze masozravec), vajicko sem tam bohuzel snim v pecivu, misto ryb jim morske rasy, zadne problemy jsem s vegetarianstvim v tehotenstvi nemela, mam tyden do porodu, mimco je velke akorat, vitaminy ani jine doplnky jsem nejedla, cele tehu jsem mela skvely krevni obraz, tak snad to bude v pohode i v budoucnu, zdravim Janca
Jančo , pro tebe asi byl největší zádrhel porodnice nebo jsi se dohodla na jídelníčku?
Stefinka
Stefinko, jeste jsem to neresila, manzel je v zahranici, takze jsem v peci rodicu a ti me snad umrit hlady v porodnici nenechaji
a nejaky jogurt s rohlikem snad sezenu vsude, jinak chci rodit v Krci, tak se tam hned zitra poptam, ale moc nadeji na specialni jidlo si nedelam, Janca
Jé já četla, že máš týden po porodu, dobrý
.
Držím moc palce ať se dohodneš. Jediná nemocnice kde jsem uspěla byla porodnice ve Vrchlabí, tam mi udělali jídelníček na přání aniž bych měla nějaké potvrzení, že musím mít dietu. No ale třeba tě překvapí. Vegetariánka sice nejsem, ale mám potravinovou alergii. Každém ráno jsem měla misku jogurtu s vločkama, moje oblíbená kombinace. A ještě se na mě dietní sestra usmívala, že nemám žádná extra přání.
A na porod ti držím pěsti.
Stefinka
jeste teda k tomu memu vegetarianstvi…
snazim se jist vsechno co neni zivocisneho puvodu
takze bezne i vajicka, syry, jogurty, ovoce, zelenina, obilniny… proste vsecko ![]()
Myslíš co nepochází ze zabitých zvířat
. Tak to jaksi nedokážu dodržet a masíko si dám ráda (jsem B), i když je mi pak spíš blbě, ale ne denně. Jak se říká, všeho s mírou. Tak nemusíš vůbec nic řešit, to co praktikuješ nemůže nikdo napadnout, leda ortodoxní masožerec (tohle si vymyslely moje holky, když byly malé - vegetyjáni a masožerci).
Moc nedoporučuju měnit zaběhnuté zvyky, v těhu vůbec ne. Před těhu, pokud to není přestup na zdravější stravování jako vynechání knedlíků, uzenin a tak a přidání zeleniny a luštěnin, tak změna stylu trvá pár měsíců a jak se tělo očišťuje, ještě dost dlouho reaguje na absenci drogy (škodlivin). Bez problémů se dá vynechat bílá mouka a cukr a mléko vyměnit za jogurt. Sýry nevidím moc dobře, taveňáky jsou jed a ty tvrdé jsou příliš slané a mají látky, které můžou vyvolávat bolesti hlavy. Pro migreniky jeden ze špouštěčů.
Stefinka
no jo, zivocisneho puvodu… to jsem napsala blbe ![]()
ale tak snad se to dalo pochopit
s temi syry bych se mela asi hlidat, syry ja moc rada (hlavne nivu, mozarelu, a vubec vsecky tvrde…) aspon to omezim…
jeste jednou dik
Stefinko, diky za prani k porodu
Sari, u nas doma taky moje vegetarianstvi nesou tezce, teorii o dementnich a podvyzivenych detech matek vegetarianek jsem slysela nepreberne, ale stejne se mnou nehnuli, manzel je vegetarian asi jako ja dva roky, ale jeho mamka cely zivot, spis me vrta hlavou, jestli nasemu decku davat maso nebo ne, preci jen, kdyz nejim maso sama, jde jen o moje zdravi, ale takhle… oba s manzelem jsme v detstvi a dospivani maso jedli, jak se tedy rozhodnout?
zdravi Janca
Ahojte holky,
samozrejme nechci nikoho presvedcovat, ale mam zkusenost s kamaradkou, ktera byla 4 roky vegetarianka a pak proste musela zacit jist maso, protoze byla uplne vyrizena, telo si o to proste reklo, ale chapu, ze nekterym lidem naopak vegetarianstvi dela vylozene dobre. Bohuzel u tech deti se to predem zjistit neda. Moje detska Dr, ktera je docela rozumna, rikala, ze mela vic pripadu maminek vegetarianek, jejichz deti byvaji hodne casto nemocne, ale to je jen jeji pozorovani, zadna overena studie, takze vam asi moc neporadim. Ale ja bych mozna alespon bile maso v malem mnozstvi zkusila.
Mejte se krasne
Kacica
janco, to je tezke…
ja mam pritele, ktery maso ji. nemusi ho nastesti mit prilis casto, vubec mu nevadi, kdyz ho nema, naopak ma rad vsechno co ja. kdyz je ale na obede u rodicu, rad si maso da (ja proti tomu nic nemam…)
jestli budu maso jednou doma varit, to netusim, stale to resim
navic by nas prdosek jednou maso urcite mel moznost „vyzkouset“ u babicek…
taky to porad zvazuju…
bojim se prave tech reci lidi, co me strasi, abych si pak jednou neco nevycitala…
u nas vsecko funguje tak, ze jakykoliv mam ja zdravotni problem, pak je to samozrejme tim ZE NEZERU MASO (nazor meho tatinka) (a to zadne zdravotni problemy vicemene nemam… ale staci nachlazeni, opar, COKOLIV… )
osobne si myslim, ze mi vegetarianstvi svedci, jsem zdrava, pri prechodu na vegetarianstvi jsem ani nezhubla ani nepribrala a ted se stale drzim priblizne na stejne vaze, ktera je podle tabulek normalni, takze nejsem ani prilis hubena a ani tlusta (doufam ![]()
ach jo, ale zase ty mamky kolem co cpou male deti parkama a salamem… tezko rict co je horsi…
Ahoj Sarinko a ostatní!
Já jsem ovo - lakto - vegetarián už asi 10 let a všechno v poho… Časem jsem začala jíst ryby, protože ty mi prostě chyběly a i když jsem krevní skupina 0+, tak maso vůbec nepotřebuji. V těhotenství jsem své zvyky nijak neměnila, akorát mi přestaly chutnat ty ryby - prostě mi najednou začaly smrdět… Malý Ríša (teď 9 m) byl naoprosto zdravý. Dětská Dr. se zděsila, když slyšela, že nejím maso (když jsem ještě plně kojila), tak nás pořád posílala na krevní obraz, až mu nakonec (asi napotřetí) konečně našli málo toho železa… tak mu dávám Maltofer a maso samozřejmě taky (ve výživách od Hippu). Na matky, které cpou do svých dětí párky, salámy a hamburgery jsem taky alergická, ale co se dá dělat…
Takže závěr - pokud mamince ovo-lakto vegetariánství vyhovuje, bude určitě vyhovovat i miminku v bříšku - to je totiž nejspokojenější, když má spokojenou maminku!!!
Zdraví Gábina + Ríša (9m)