Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
no a když jsme u těch tradic, tak já slyšela, že někde chodí dopoledne kluci a odpoledne holky, myslím, že na severní Moravě?
jsem taky z JM a chodí tu jen kluci - ale od rodiny - babiček, tetiček atd. jsme vždy dostaly i holky - poslali nám to po bráchovi, co šel na koledu:-) a někdo dává jen vajíčka - ale málokdy dostal brácha jen vajíčko, vždy k tomu nějaká malá sladkost byla, to byly časy ![]()
Mufina píše:Věrka.. píše:Věrko, nic si z toho nedělej, taky slyším poprvé, že by měla něco dostávat holčička. A vůbec slyším poprvé termín „velikonoční nadílka“. U nás dostávali taky jen kluci - klasická vajíčka (takže nebylo co závidět
Proste holky opravdu u nas a to v cele rodine a i v rodine od manzela a co vim z okoli se obdarovava jen kluk, za to, ze vysleha holku. Nikdy v zivote jsem o tom neslysela, ze by dostavala i holka,ale jak tu nekdo psal, vzdy zbylo i na nas.
Jsou asi ruzne zvyky, tak to samo toleruji, je to kazdeho vec,ale urcite bych si nelamala hlavu s 15mesicnim prckem, nevim nomyslim ze z toho rozum nema.
) a pak taky pentličku na mrskačku - závodili kdo jich bude mít víc. Můj muž je z jiného kraje (východočech, já JM) a taky to nezná
Mufina píše:Věrka.. píše:Věrko, nic si z toho nedělej, taky slyším poprvé, že by měla něco dostávat holčička. A vůbec slyším poprvé termín „velikonoční nadílka“. U nás dostávali taky jen kluci - klasická vajíčka (takže nebylo co závidět
Proste holky opravdu u nas a to v cele rodine a i v rodine od manzela a co vim z okoli se obdarovava jen kluk, za to, ze vysleha holku. Nikdy v zivote jsem o tom neslysela, ze by dostavala i holka,ale jak tu nekdo psal, vzdy zbylo i na nas.
Jsou asi ruzne zvyky, tak to samo toleruji, je to kazdeho vec,ale urcite bych si nelamala hlavu s 15mesicnim prckem, nevim nomyslim ze z toho rozum nema.
) a pak taky pentličku na mrskačku - závodili kdo jich bude mít víc. Můj muž je z jiného kraje (východočech, já JM) a taky to nezná
Já se teda musím připojit. U nás se taky holkám nic nedává. Prostě kluci obejdou dědinu a vykoledují si vajíčka, popřípadě nějkaou korunu nebo čokoládu a pentličku na žílu (mrskačku). Jako holka jsem nedostávala nic a nikdy mi to nepřipadalo divné ![]()
Veras, ale vy žijete v Německu, tak bych zkusila jejich tradičního ZAJÍČKA ![]()
Ještě k těm různým zvykům v různých krajích … u nás holky nedostávají za pomlázku. Ale chodí k nim beránek (nebo někde zajíček) a ten dává všem dětem. To co kluci „vykoledují“ je opravdu něco jiného. Prostě dvě různé věci - nadílka a koleda.
Já myslím, že ten zvyk nadělovat (ať už od zajíčka nebo beránka nebo koho jiného) pochází ze západu, silný je v Německu, možná prostě do východních Čech a na Moravu nedošel.
Já zase nemůžu ze slovenských zvyků (možná to tak taky není všude), co jsem měla kolegyni, ta vyprávěla, jak velikonoce nenáviděla, protože se polívali vodou. Pravidelně se budila tím, že jí otec nebo bratři chrstli kýbl vody do postele. Nebo někde se za koledu stříkají různýma směsicema parfémů. To bych teda nemusela a naštěstí jsem se s tím osobně nesetkala. My jsme převzali jen to, co se nám líbí, a to koledování s pomlázkou (symbolické mávání do vzduchu, žádné mlácení nebohých dívek) a nadílku od beránka pro všechny děti.
Jiřina
No presne, take pentlicku na mrskacku
Ja i muj muz jsme ze SM.Je to asi fakt o zvyku co kdo ma.
Já jsem z JM a musím říct, že mě vždycky těšilo barvení vajíček a pak když přišlo co nejvíc kluků, kterým jsem je mohla porozdávat. Později to místo vajíček byly štamprličky
Velikonoce jsou největší svátky v roce, tak je potřeba si to patřičně užít. Já už se na ty letošní těším. Letos už budeme barvit i s dcerou ![]()
Lulje, jo jo, u nás taky bylo pro děvče ctí, když přišlo co nejvíc kluků a mohly je podarovat vajíčky a později taky štamprdletem. Objížděli nás i klici ze sousedních vesnic, takže se to většinou protáhlo do pozdních odpoledních hodin ![]()
Mne taky prijde nespravedlive, ze by meli kluci neco dostavat a holky ne ![]()
U nas nadeluje upeceny beranek a to doma, venku poschovava do zahonku neco zajicek.
Cela rodinka mame neco noveho na sebe, aby nas beranek nepokakal. Koledovat chodi manzel a obe holky bere sebou. Nikdy se nikdo nad tim nepozastavoval. Loni byla mladsi v kocarku.
Vase deti nechodi napr. koledovat k sousedum nebo k rodicum ci prarodicum. Pokud ano - poslali by jste jen kluka? ![]()
Mne to teda prijde postavene na hlavu a at zije genderove deleni ![]()
Predpokladam, ze holky v puberte chodit nebudou… ![]()
jo jeste kdyz jsme u tech zvyku, tak tchan je z Ostravska a maji dle mne dost priblbly zvyk pri mrskani polejvat vonavkou
, ze to jsou ty nejlevnejsi nejvetsi smrady ani nemusim dodavat ![]()
taky zvyk polejvani vodou mi prijde dost na hlavu, zvlast kdyz je tak 10 stupnu… ![]()
o tom zvyku polívání vodou jsem slyšela, že je i na Opavsku - když tam byla mamka u sestřenice na prázdninách - ale to už je přes 30 let
, tak nevím, jestli to tam ještě tak chodí
tak s tím políváním vodou to u nás (JČ) bylo tak, že dopoledne chodili kluci a odpoledne my jsme je zas polívaly vodou
, ale to už bylo v tý pubertě
Jo, jo ja bydlim v Krnove, kousek od Opavy a take se poliva vodou, nebo strika vonavkou
nesnasim to…
No a nad tim ze bych poslala jen kluka na koledovani nevidim nic spatneho, u nas je zvykem, ze prave holciciky jsou doma s maminkou a cekaji na koledniky.
Ale zvyk, kupovani neco noveho , aby nas beranek nepokakal je super, to by se mi libilo
Ale u nas se to nevede, slysim to prvne ![]()
V kraji, odkud pochází manžel (UA), je to tak, že v jeden den koledují kluci a druhý den je přidjou polívat holky. Tak jsou si fifty fifty ![]()
Hani, proč by mi mělo přijít divné, že jde koledovat jen kluk? U nás by to teda asi neprošlo, kdyby šla i holka. Kdo pak je doma s obarvenými vajíčky a čeká na symbolické vymrskání, když by měly z domu vypdnout i holky?? ![]()
U nás je to tak, že holky jsou doma a přijímají koledníky. A rozhodně se nenudí. Kluci posedí, povykládá se, celý den se dveře netrhnou a přijdou i lidi, které celý rok nevidím, a je to fajn - pokecat při lahvince a chlebíčkách…
A k tomu nadělování - holky, vy nemáte radost, když někoho obdarujete? Já teda raději dárky dávám než přijímám a mám z toho velkou radost. Nejinak tomu je i o Velikonocích. Proč by mi mělo být líto, že nedostanu vajíčko? A kdyby, tak většinou v rodině nějaký ten chlap je, tak domů přinese odjinud
Mám dva starší bráchy a po Velikonocích jsme měli doma víc vajec, než kolik jsem jich já vydala ostatním. To jsme pak celý týden nejdeli nic jiného
A rozhodně jsem jim nezáviděla. Asi záleží na tom, jak to podají dětem rodiče…
lulje píše:
V kraji, odkud pochází manžel (UA), je to tak, že v jeden den koledují kluci a druhý den je přidjou polívat holky. Tak jsou si fifty fifty
Hani, proč by mi mělo přijít divné, že jde koledovat jen kluk? U nás by to teda asi neprošlo, kdyby šla i holka. Kdo pak je doma s obarvenými vajíčky a čeká na symbolické vymrskání, když by měly z domu vypdnout i holky??
U nás je to tak, že holky jsou doma a přijímají koledníky. A rozhodně se nenudí. Kluci posedí, povykládá se, celý den se dveře netrhnou a přijdou i lidi, které celý rok nevidím, a je to fajn - pokecat při lahvince a chlebíčkách…
A k tomu nadělování - holky, vy nemáte radost, když někoho obdarujete? Já teda raději dárky dávám než přijímám a mám z toho velkou radost. Nejinak tomu je i o Velikonocích. Proč by mi mělo být líto, že nedostanu vajíčko? A kdyby, tak většinou v rodině nějaký ten chlap je, tak domů přinese odjinudMám dva starší bráchy a po Velikonocích jsme měli doma víc vajec, než kolik jsem jich já vydala ostatním. To jsme pak celý týden nejdeli nic jiného
A rozhodně jsem jim nezáviděla. Asi záleží na tom, jak to podají dětem rodiče…
jo, jo s tim souhlasim, chlebicky, mnamky, nejake vinko…
Holky, ja mluvim o malych detech - do peti, sesti let. Ja si nedovedu predstavit, ze jdeme s pomlazkou a basnickou k babickam nebo sousedum a poslu jen kluka (teda toho nemam). Bylo by jim to lito - jak babickam, sousedkam, tetickam, tak i detem. U nas se pletou i hromadne pomlazky a taky tam chodi holky i kluci, ale at si to kazdy dela jak uzna za vhodne, no ne? ![]()