Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potrebuju poradit,chtela bych nechat v plzni pokrtit malou,v katolickem kostele,co se musi vsechno vyridit,pry se musi chodit do kostela aspon 3mes. jsem slysela muzete mi poradit
kolik to stoji nekdo rika ze seto plati tak nevim
poradte mi,budu rada za vase zkusenosti diky ![]()
Tak my chodili asi měsíc předem na taková sezení,kde jsme se s farářem navzájem poznali a bavili jsme se o všem možném,podmínkou bylo,aby jeden z rodičů byl pokřtěný,jinak je ta příprava myslím delší.
Co se týče placení,tak u nás to bylo tak,že jsme něco faráři dali,ale použije se to na věci týkající se farnosti,povinnost to není,ale podle mě,alespoň něco je slušnost,jinak jsme nic vyřizovat nepotřebovali,jen na křestní list,oddací list a rodný list dítěte a rodičů.
Křtili jsme v Kralovicích(kousek od Plzně
Užijte si to ![]()
Vsechno zalezi na domluve s fararem. Pokud nejste verici a normalne do kostela nechodite, tak vetsinou po rodicich chce, aby parkrat prisli na takovou pripravu, rekne vam jak probiha obrad, co je potreba (svicka, kmotr, krestni rouska), vyplni s vama papiry a muze i treba rict co to vlastne znamena nechat dite pokrtit, co mu tim davate atd.
Taky je otazka jestli vy jste pokrteni. Nekdo to vyzaduje nekdo ne.
Prvne proste zajdi na faru kostela(maji nejake uredni hodiny) kde chcete nechat ditko pokrtit a domluv se co a jak dal a na datu(nekteri knezi krti behem nedelni mse, nekteri po msi jen v kruhu rodiny ditka - tak jsme to meli my u vsech deti, je to lepsi, pro deti to neni tak dlouhy).
Co se placeni tyka, zalezi na vas, je vhodne a slusne dat farari nejaky prispevek na kostel(nejde to do jeho kapsy, to se nemusite bat), zvlast pokud normalne nechodite (rodiny, ktere se ucastni farniho zivota treba nedavaji penize, ale zvou kneze pak na slavnostni obed, ci donesou nejakou vysluzku). My vetsinou davali kolem 500 a nejake cukrovi.
My jse vsichni pokrteny,samouzrejme ze i kdyby se to neplatilo tak bych prispela na kostel nejake penize diky diky za info ![]()
Moc nerozumím, proč křtít dítě, když nejste veřící (aspoň tak jsem to pochopila). Není to jen „hezký“ obřad, ale má to svůj význam!!!
Veras, a nebylo by nejjednodušší pokřtít dítě ve farnosti, kam spadáte, kam chodíte každou neděli na mši atd.? Přece máte „svého“ kněze, kam chodíte ke zpovědi, ne? Nějak celkově tento dotaz nechápu.
Nebo jste odjinud a jde prostě jen o to pokřtít v Plzni? To taky jde, ale musel by vám váš kněz vystavit jakési „povolení“, že můžete křtít mimo vaši farnost. Aspoň my jsme to tak měli.
Ja dotaz pochopila tak, ze do kostela nechodi, pouze chteji pokrtit dite (a prosim at se to nezvrhne v diskuzi zda je to dobre nebo spatne krtit dite jen tak, kdyz nejsem verici).
Ale dobra poznamka od lulje - at chodite nebo nechodite do kostela, pokud nekrtite v kostele kam spadate podle trvaleho bydliste budete muset i tam a budete potrebovat propusteni z farnosti.
Ta propustka se vydává právě z toho důvodu, že kněz, pod jehož farnost spadáte, vás zná, ví, zda jste pokřtěni atd. Dělá se to tak i kvůli svatbě. Musíte dodat i potvrzení o vašem křtu.
(My jsme to měli s manželem složitější, když jsme se brali - on je pravoslavný a na UA se v kostelích matriky nevedou, takže mu nikdo nemohl dát potvrzení o křtu, takže jsme to řešili místopřísežným prohlášením. Pak jsme ještě museli žádat na biskupství o povolení ke svatbě, což trvalo asi měsíc, než se to vyřídilo. Se křtem to pak už bylo jednodušší. Tam stačila ta propustka s potvrzením o mém křtu a o tom, že je pokřtěný kmotr. Pak následovalo pár sezení a bylo hotovo. A podotýkám, že do kstela chodím pravidelně, dokonce jsem varhanicí, s knězem se známe od mého narození atd… a i tak nás průprava neminula. A jsem ráda. Ona ani církev není naštěstí žádný holubník. Naštěstí!)
doriang píše:
Ja dotaz pochopila tak, ze do kostela nechodi, pouze chteji pokrtit dite (a prosim at se to nezvrhne v diskuzi zda je to dobre nebo spatne krtit dite jen tak, kdyz nejsem verici).
Dori, ale při křtu slibuješ před Bohem, že dítě budeš vychovávat ve víře. Nevím, jak tohle mohou slibovat nevěřící. Pak nechápu smysl. Že je to v kostele hezké? To je sice fajn, ale křest je o něčem jiném. A na tom se doufám shodnem. Taky nechci rozpoutávat diskuzi o smyslu křtu, ale nedalo mi to
Pokud chce nevěřící nějaký obřad, pak je tady „vítání občánků“ ne? ![]()
Tak já to chápu jinak, že jsou pokřtěný, ale asi moc nepraktikující ![]()
veras píše:My jse vsichni pokrteny,samouzrejme ze i kdyby se to neplatilo tak bych prispela na kostel nejake penize diky diky za info
Přesně jak píše janina,já jsem pokřtěná,v životě se snažím držet se víry,ale do kostela nechodím,nejsem praktikující,ale jsem věřící a proto jsem chtěla pokřtít dítě.Tak nějak to chápu i u zakladatelky.
Ano zavázala jsem se k tomu,že budu své dítě vychovávat ve víře,potupně mu vše vysvětluju,vyprávím,čtu úryvky z dětské bible,vychovávám podle přikázání.
Přece neznamená,že když nechodím do kostela,tak nevěřím a nemám nárok na to nechat pokřtít své dítě. ![]()
janine24 píše:
Tak já to chápu jinak, že jsou pokřtěný, ale asi moc nepraktikující
veras píše:My jse vsichni pokrteny,samouzrejme ze i kdyby se to neplatilo tak bych prispela na kostel nejake penize diky diky za info
A tím, že pokřtí dítě, se z nich stanou „praktikující“? To ať mi nikdo nenalhává. Sliby-chyby. A pokud chce někdo „přispět na kostel“, tak to udělá i tak a nemusí kolem toho dělat divadýlko.
Mně to prostě připadá jako výsměch ty svatby a křty v kostele jen proto, že „je to tam hezčí“.
To nenarážím na zakladatelku diskuze - nic o ní nevím. Myslím to obecně. Přece v kostele vyznáváš víru, slibuješ, že v ní budeš vychovávat své děti atd… Já prostě nechápu, jak tohle někdo může slibovat, i když předem ví, že to nedodrží. A nejvíc vtipné mi připadá, že těch „příprav“ se nejvíc bojí právě ti nepraktikující. A přitom právě oni by se na přijetí svátosti měli připravit co nejlíp a nebrát to jen jako nutné zlo.
Ale to je opravdu mimo téma. Na to se zakladatelka neptala. Jen mi to nedalo, tak se omlouvám, že jsem se tak nechala unést ![]()
Zakladatelka se ale ptala, co se musí vyřídit a kolik to stojí. Nestojí to nic, ale obvyklé je aspon něco málo přispět. A vyřídit se musí především to, co jsem psala výše - propustka od kněze, pod jehož farnost patříte. Věci kolem toho, jestli někdo nechá pokřít dítě jen proto, že si to přeje babička, nebo proto, že jsem opravdu praktikující křesťan a chci děti ve víře vychovávat, bych už nechala na knězi.
Tak, Veras, napiš, jak jste dopadli
Pokud to berete vážně, tak to bude určitě jeden z nejhezčích dnů tvého života. Teda soudě dle sebe ![]()
lulje píše:doriang píše:Dori, ale při křtu slibuješ před Bohem, že dítě budeš vychovávat ve víře. Nevím, jak tohle mohou slibovat nevěřící. Pak nechápu smysl. Že je to v kostele hezké? To je sice fajn, ale křest je o něčem jiném. A na tom se doufám shodnem. Taky nechci rozpoutávat diskuzi o smyslu křtu, ale nedalo mi to
Ja dotaz pochopila tak, ze do kostela nechodi, pouze chteji pokrtit dite (a prosim at se to nezvrhne v diskuzi zda je to dobre nebo spatne krtit dite jen tak, kdyz nejsem verici).Pokud chce nevěřící nějaký obřad, pak je tady „vítání občánků“ ne?
Ale kdyz se ptaji co a jak ohledne krtu, klidne to napisu. Ja taky moc nechapu lidi co do kostela nechodi, ale deti pokrtit nechaji - prave proto, ze se tam za dite zarucis a za sebe slibis(treba kamaradka byla poprve v kostele pri krtu sveho syna
a od te doby uz tam nebyli). Asi je to podobny jak se svatbou - svatba na radnici mi vzdycky pripadala jako fraska a i kdybych do kostela nechodila budu chtit svatbu radej tam. A vitani obcanku jsme nastesti nikdy neabsolvovali.
Paradise píše:
Přesně jak píše janina,já jsem pokřtěná,v životě se snažím držet se víry,ale do kostela nechodím,nejsem praktikující,ale jsem věřící a proto jsem chtěla pokřtít dítě.Tak nějak to chápu i u zakladatelky.Ano zavázala jsem se k tomu,že budu své dítě vychovávat ve víře,potupně mu vše vysvětluju,vyprávím,čtu úryvky z dětské bible,vychovávám podle přikázání.
Přece neznamená,že když nechodím do kostela,tak nevěřím a nemám nárok na to nechat pokřtít své dítě.
No jo, jenze v tom kostele se zavazes vychovavat dite nejen ve vire (to je kazdeho vec jak veri a v co), ale taky podle zasad a pravidel cirkve… coz v pripade katoliku znamena napriklad chodit v nedeli na msi. Ale ja treba proti lidem, kteri nechaji dite pokrtit a maji k tomu duvody jak popisujes ty, nic nemam. Vic mi vadi takovy ten pristup krtime dite, pac v kostele je to hezci nez na vitani obcanku.