Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
lulje píše:
Veras, jsem strašně zvědavá. Vím, že aramejština je jazyk, kterým mluvil Ježíš Kristus, ale dneska se užívá tuším v muslimských zemích, ne? Sýrie? Nejsem si jistá. Jak je to s náboženstvím tvého muže? Promiň za hodně osobní otázku, ale k těm „formalitám“ ohledně křtu to asi patří. (Ale pokud jste se brali v katolickém kostele, tak to máte asi jako my a taky jste něco podepisovali.)
Příspěvek upraven 19.03.10 v 13:30
Já myslela, že ses předtím uklepla, teď to píšeš znovu - to není aramejština? Nebo taky syrština nebo asyrština?
janine24 píše:
Já myslela, že ses předtím uklepla, teď to píšeš znovu - to není aramejština? Nebo taky syrština nebo asyrština?
ne je to aramejstina ja kdyz to nekomu znamymu rikam ze jeho maters.rec je prave ta aram. tak na me kazdej civi ze to je hodne stara rec ze uz se to jen tak malo kde slysi,a upozornuji muslimove nemluvi aramejsky ale arabsky!!
Příspěvek upraven 19.03.10 v 14:35
veras píše:janine24 píše:ne je to arajemstina ja kdyz to nekomu znamymu rikam ze jeho maters.rec je prave ta araj. tak na me kazdej civi ze to je hodne stara rec ze uz se to jen tak malo kde slysi,a upozornuji muslimove nemluvi arajemsky ale arabsky!!
Fakt? Já znám jen aramejštinu - tou mluvil Ježíš Kristus v původní podobě, je v ní psaná část bible a dneska se tak mluví v části severní části Iránu a Sýrie. Je to semitský jazyk. Přiznám se že arajemštinu opravdu neznám a nenašla jsem jí ani na filologii ani na wikipedii jazyků…
janine24 píše:veras píše:Fakt? Já znám jen aramejštinu - tou mluvil Ježíš Kristus v původní podobě, je v ní psaná část bible a dneska se tak mluví v části severní části Iránu a Sýrie. Je to semitský jazyk. Přiznám se že arajemštinu opravdu neznám a nenašla jsem jí ani na filologii ani na wikipedii jazyků…janine24 píše:ne je to arajemstina ja kdyz to nekomu znamymu rikam ze jeho maters.rec je prave ta araj. tak na me kazdej civi ze to je hodne stara rec ze uz se to jen tak malo kde slysi,a upozornuji muslimove nemluvi arajemsky ale arabsky!!
veras píše:
No ano je ta araj.kterou mluvil jezis kristus,no tak to ale asi neni jedna a ta sama rec co mluvi v iranu nebo syrii,muj manzel mluvi jako jezis kristus,koukala si na film umuceni krista?tak presne co tam mluvi jezis kristus tak tohle je jeho mater.rec,a muslimove opet rikam pokavad pochazi z arabskych uzemi tak mluvi arabskya ne araj
janine24 píše:veras píše:Fakt? Já znám jen aramejštinu - tou mluvil Ježíš Kristus v původní podobě, je v ní psaná část bible a dneska se tak mluví v části severní části Iránu a Sýrie. Je to semitský jazyk. Přiznám se že arajemštinu opravdu neznám a nenašla jsem jí ani na filologii ani na wikipedii jazyků…janine24 píše:ne je to arajemstina ja kdyz to nekomu znamymu rikam ze jeho maters.rec je prave ta araj. tak na me kazdej civi ze to je hodne stara rec ze uz se to jen tak malo kde slysi,a upozornuji muslimove nemluvi arajemsky ale arabsky!!
Jasně, ale v tom případě mluví araMeJsky a ne arajemsky… arabština je jen úřední jazyk, asi 2. nejrozšířenější je u nich kurdština, myslím teda v Iránu. A platí i ty ostatní moje poznámky o syrštině nebo asyrštině. A sever Iránu a Sýrie v tomhle mají shodu, jinde se aramejsky nemluví.
Ty si chtela rict kurdistan ze je iran sousedi s irakem,a ja jsem ted zmatena,jak se teda rika te reci co mluvil jezis kristus,aramejsky?(jsem to teda popletla)No tak to je ta meho manz. matr.rec (tou co mluvil jezis kristus),a v sirii mas pravdu mluvi se tam taky ted mi rika manzel,,no a v kurdistanu mluvi jazykem kurdtina a katolici mluvi i aram.,takze v kurdistanu kurdistan mluvi kurdstina,a v syrii mluvi arabsky a katolici ovladaji i aram. snad to chapes nevim jak to popsat
veras píše:
Ty si chtela rict kurdistan ze je iran sousedi s irakem,a ja jsem ted zmatena,jak se teda rika te reci co mluvil jezis kristus,aramejsky?(jsem to teda popletla)No tak to je ta meho manz. matr.rec (tou co mluvil jezis kristus),a v sirii mas pravdu mluvi se tam taky ted mi rika manzel,,no a v kurdistanu mluvi jazykem kurdtina a katolici mluvi i aram.,takze v kurdistanu kurdistan mluvi kurdstina,a v syrii mluvi arabsky a katolici ovladaji i aram. snad to chapes nevim jak to popsat
Ježíš Kristus mluvil aramejsky. Tedy staroaramejštinou. Tou je psaná i část bible. Aramejštinou, neboli syrštinou neboli asyrštinou se mluví v severní části Iránu a Sýrii. Úřední řečí Iránu je arabština, 2. nejpoužívanější řečí je kurdština. Řešila jsem jen jazyky, nikoli země. Aramejština je jánevímkolikátý používaný jazyk. Těch semitských jazyků je tam dost a skutečně nemám k dispozici čísla… Proto si myslím, žes zaměnila ty souhlásky. Je to rozhodně aramejština ![]()
Ano je to tak jak to pises,muj manzel mluvi mater.rec staro aramejsky,a jeste mluvi perfektne arabsky a jazyk kurdstina,takze je to tak no
a spolu mluvime NJ jinak rozumim jeho reci taky malo ![]()
veras píše:
Ano je to tak to pises,muj manzel mluvi mater.rec staro aramejsky,a jeste mluvi perfektne arabsky a jazyk kurdstina,takze je to tak noa spolu mluvime NJ jinak rozumim jeho reci taky malo
Tak to je fajn, že jsme to vyřešily
A myslím, že nemluví staroaramejsky, jen aramejsky. Vývojově je tam velký rozdíl gramatiky, slovních základů a tak vůbec. V podstatě jsou to 2 hodně rozdílné řeči.
No ale zklamu te,mluvi staroaramejsky,manzel rika ze mas pravdu ale to je tim ze kazdy mesto ma jinaci dialekt v aramejstine,a upozornuju rodice manz.neumi jinou rec nez aramejsky,arabstinu ovladaji sem tam, a muj manzel se muze chlubit protoze opravdu ma matr.rec staroaramejstinu , a jestly to je tezsi nez normalni aramejstina,jak rikas tak asi pro nas cechy, ale pro nej to tezke neni,kdyz ma rodice a predky kteri mluvily a stale hovori aramejsky je to jejich materska rec ![]()
PS:videla si ten film umuceni krista?jezis kristus tam mluvi staroaramejstinou tak mluvi muj manzel
![]()
Příspěvek upraven 19.03.10 v 17:02
veras píše:
No ale zklamu te,mluvi staroaramejsky,manzel rika ze mas pravdu ale to je tim ze kazdy mesto ma jinaci dialekt v aramejstine,a upozornuju rodice manz.neumi jinou rec nez aramejsky,arabstinu ovladaji sem tam, a muj manzel se muze chlubit protoze opravdu ma matr.rec staroaramejstinu , a jestly to je tezsi nez normalni aramejstina,jak rikas tak asi pro nas cechy, ale pro nej to tezke neni,kdyz ma rodice a predky kteri mluvily a stale hovori aramejsky je to jejich materska rec
PS:videla si ten film umuceni krista?jezis kristus tam mluvi staroaramejstinou tak mluvi muj manzel![]()
Příspěvek upraven 19.03.10 v 17:02
Já jsem neřekla, že je to těžší, ale že jsou to v podstatě 2 různé jazyky. A jestli mluví staroaramejštinou, tak super. Aspoň si přečte bibli v originále ![]()
A jestli předci mluví aramejsky, tak myslím, že i on mluví aramejsky a ne staroaramejsky. Ale nevadí.