Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
janine24 píše:
A jestli předci mluví aramejsky, tak myslím, že i on mluví aramejsky a ne staroaramejsky. Ale nevadí.
Jeee vzdyt jsem se uz zminila ze mluvi staroaramejsky(Mater.rec),a to ze jsem neuvedla (zapomela pripsat)u predku ze mluvily nebo hovori stale aramajesky pochopitelne jsem myslela staroaramejsky ja se picnu
![]()
veras píše:janine24 píše:Jeee vzdyt jsem se uz zminila ze mluvi staroaramejsky(Mater.rec),a to ze jsem neuvedla (zapomela pripsat)u predku ze mluvily nebo hovori stale aramajesky pochopitelne jsem myslela staroaramejsky ja se picnu
A jestli předci mluví aramejsky, tak myslím, že i on mluví aramejsky a ne staroaramejsky. Ale nevadí.![]()
Nepicej se ![]()
veras píše:
Ano to si cte v originale bibli
Tak to mu jistě půlka Vatikánu závidí ![]()
janine24 píše:veras píše:Ježíš Kristus mluvil aramejsky. Tedy staroaramejštinou. Tou je psaná i část bible. Aramejštinou, neboli syrštinou neboli asyrštinou se mluví v severní části Iránu a Sýrii. Úřední řečí Iránu je arabština, 2. nejpoužívanější řečí je kurdština. Řešila jsem jen jazyky, nikoli země. Aramejština je jánevímkolikátý používaný jazyk. Těch semitských jazyků je tam dost a skutečně nemám k dispozici čísla… Proto si myslím, žes zaměnila ty souhlásky. Je to rozhodně aramejština
Ty si chtela rict kurdistan ze je iran sousedi s irakem,a ja jsem ted zmatena,jak se teda rika te reci co mluvil jezis kristus,aramejsky?(jsem to teda popletla)No tak to je ta meho manz. matr.rec (tou co mluvil jezis kristus),a v sirii mas pravdu mluvi se tam taky ted mi rika manzel,,no a v kurdistanu mluvi jazykem kurdtina a katolici mluvi i aram.,takze v kurdistanu kurdistan mluvi kurdstina,a v syrii mluvi arabsky a katolici ovladaji i aram. snad to chapes nevim jak to popsat
Holky, nechci se vám motat do debaty, ale naní náhodou úřední řečí Iránu PERŠTINA??? Pokud ne, pak jsem to děti ve škole špatně učila a budou celý život žít v omylu ![]()
Jinak - to, že Veras zaměnila písmenka a jednalo se o překlep - o tom jsem nepochybovala, ale taky mě teda zaráží ta STAROaramejština. Na VŠ nás učili, že se jí dnes nikde nemluví. ALe asi se jí některé nářečí hodně blíží, jak vás tady tak čtu ![]()
Veras, ptala ses, odkud je můj muž. Je to Ukrajinec.
Janine, máš pravdu - v mém případě čím víc PODEPSANÝCH formalit, tím líp.
Však víš, jak to máme u nás doma divoké ![]()
lulje Nene, je to jistojistotně arabština
A 2. nejpoužívanější je tam fakt kurdština a pak další sumitské jazyky a nářečí…
Jinak o staroaramejštině si myslím, že se nepoužívá a nepředává jako mateřský jazyk a dokonce i pro překlady a pochopení původního textu bible je velmi odtažitá od reálné aramejštiny… ale nevadí, zas tolik aramejštinou mluvících neznám, abych to řekla na 100%
Ale tak 99,9% si jistá jsem.
Jo a dobře, že se hlídáš formalitami ![]()
Jo a ještě iránská perština je podle mýho v podstatě nářečí nebo sleng. Vychází z arabštiny, jinak jsou tam gramatické formy z francouzštiny a turečtiny… Ale arabista by ti řekl víc ![]()
janine24 píše:
lulje Nene, je to jistojistotně arabštinaA 2. nejpoužívanější je tam fakt kurdština a pak další sumitské jazyky a nářečí…
Janine, nedalo mi to a mrkla jsem na net, protože o té perštině jako úředním jazyku Íránu jsem byla na 99,9999% přesvědčena. A i internet a encyklopedie na něm mi to potvrdily. Kde jsi přišla na tu arabštinu? Nepleteš si to s Írákem náhodou???
My jsme se vždycky učili, že perština je úředním jazykem Afghánistánu a Iránu. Kdysi jsem se o perštinu z jistých důvodů hodně zajímala… Konzultovala jsem spoustu věcí s rodilými mluvčími atd. Prostě jsem o tom téměř 100% přesvědčena, že vIránu je prostě úředním jazykem perština. Írák je jasný - tam to je arabština a pak kurdština atd. Taky jsem ve spojení se spoustou Iráčanů, ale to sem nepatří.
(Taky jsem trošku úchyl na tyhle jazyky
)
Citace z netu:
„Perština je jeden z nejkrásnějších a nejmelodičtějších jazyků světa vůbec. Ačkoliv ji spousta lidí hází do jednoho pytle k arabštině, jde o jazyk indoevropský. Perština je tedy podobná evropským jazykům (což si za chvíli ukážeme). S arabštinou má perština společnou pouze jistou část slovní zásoby a abecedu, která je však upravená a obohacená o některá písmena. Perština má také zcela jinou výslovnost než arabština - perská výslovnost je velmi snadná a "nedrhne“ jako mnohdy čeština (viz slova jako skrz, zmrzl, pštros, trn apod.).
Kdysi dávno byla perština považována za jazyk na úrovni, a to v tehdejší Indii a dalších zemích směrem na západ. Mluvilo jí spousta vzdělaných lidí, psali se v ní knihy a básně. Z Indie už perština postupně vymizela a dnes se perštiny vyskytuje v Íránu, Afghánistánu a Tádžikistánu. Existují samozřejmě různé dialekty a druhy perštiny. Dnes se pod pojmem perština nejčastěji rozumí moderní spisovná perština z Íránu (fârsi). Někdy se jí také říká západní perština. Kromě této je všeobecně známá také perština z afghánistánu (dari) - která se někdy označuje jako východní perština. "
Jsem ráda, že jsem se nemýlila, jinak bych si to neodpustila, že jsem učila děti bludy
Perština rpostě patří mezi indpevropsoé jazyky a je úředním jazykem Iránu. Od arabštiny se liší zásadně a vlastnš s ní nemá nic společného. Arabština vlastně ani nepatří do „naší“ indoevropské rodiny jazyků, narozdíl od perštiny. Při studiu těchto jazyků jsem opavdu nikdy nenarazila na něco, co by měly společné, tak nevím, odkud jsi vzala to, že iránská perština je podle mýho v podstatě nářečí nebo sleng. Vychází z arabštiny, jinak jsou tam gramatické formy z francouzštiny a turečtiny… Ale arabista by ti řekl víc
jak píšeš. Mám dojem, že arabista by mi k perštině neměl v podstatě co říct, protože jsou to dva naprosto odlišné jazyky. ![]()
Tak nevím, ale teď jsem to ještě psala kamarádovi Kurdovi a potvrdil mi to. Údajně je perština fakt jen sleng
Ale třeba se plete ![]()
Kurd žijící kde? V Iránu nebo Iráku?
protože ať bádám, jak bádám, všude mi net hlásí perštinu jako úřední jazyk IráNu. A už jsem kvůli tomu vyhrabala i přednášky z VŠ. No, aspoň jsem si uklidila při tom ve skříni a oživila vzpomínky ![]()
lulje píše:
Kurd žijící kde? V Iránu nebo Iráku?protože ať bádám, jak bádám, všude mi net hlásí perštinu jako úřední jazyk IráNu. A už jsem kvůli tomu vyhrabala i přednášky z VŠ. No, aspoň jsem si uklidila při tom ve skříni a oživila vzpomínky
veras píše:
Nejvice ziji v iranu a v turecku,iraku taky ale v mensim rozpoctululje píše:
Kurd žijící kde? V Iránu nebo Iráku?protože ať bádám, jak bádám, všude mi net hlásí perštinu jako úřední jazyk IráNu. A už jsem kvůli tomu vyhrabala i přednášky z VŠ. No, aspoň jsem si uklidila při tom ve skříni a oživila vzpomínky
Veras, to vím
Však s nimi Iráčani taky pěkně zatápějí a Kurdové prchají, kam jen to jde ![]()
Já se ale pořád tady bavím o té perštině a Iránu. To mi fakt nedá spát a pořád mě nemůže Janine přesvědčit, že má pravdu
Že by všechny encyklopedie a moji přátelé lhali? Nějak se mi to nezdá ![]()
No ja to taky nechapu,manzel mi rika ze pouze s iranem sousedi ale s jazykem nemaji nic spolecnyho muj manzel je iracan,ja kdyz mu to vykladam tak na me pokukuje z kratka to by jste musely slysel na vlastni usi, jak to vyklada me, vsechno jak to opravdu vlastne je , takhle to nejde,to by bylo na moc moc dlouhe vypraveni,a janine24 ma pravdu ze se tam mluvi take jazykem kurdstina,a kdyz neveris ze muj manz.mluvi staroaram.a jses si jista na 99,9%tak prosim,ale nemas pravdu,protoze muj manzel mluvi staroaram. na 100%,a dal se tu jako mala nebudu dohadovat
jestly nekdo mluvi nebo nemluvi staroaram.
,mas kamarada kurdu tak se zeptej jestly v iraku jsou katolici kteri mluvi staroaram.,ja by jsem chtela, aby jsi slysela na vlastni usi ze opravdu tak mluvi,pak bych chtela slyset tvuj nazor
( Doufam ze se nezlobis nemyslim to spatne!!) ![]()
Příspěvek upraven 22.03.10 v 16:52
veras píše:
No ja to taky nechapu,manzel mi rika ze pouze s iranem sousedi ale s jazykem nemaji nic spolecnyho muj manzel je iracan,ja kdyz mu to vykladam tak na me pokukuje z kratka to by jste musely slysel na vlastni usi, jak to vyklada me, vsechno jak to opravdu vlastne je , takhle to nejde,to by bylo na moc moc dlouhe vypraveni,a janine24 ma pravdu ze se tam mluvi take jazykem kurdstina,a kdyz neveris ze muj manz.mluvi staroaram.a jses si jista na 99,9%tak prosim,ale nemas pravdu,protoze muj manzel mluvi staroaram.ne na 99,9%ale na 100%,a dal se tu jako decko nebudu dohadovat jestly nekdo mluvi nebo nemluvi staroaram.,mas kamarada kurdu ne tak se zeptej ze v iraku jsou katolici kteri mluvi staroaram. ja by jsem chtela, aby jsi slysela na vlastni usi ze opravdu tak mluvi,pak bych chtela slyset tvuj nazor
( Doufam ze se nezlobis nemyslim to spatne!!)
Veras, rozčiluješ se zbytečně!! My už dávno tady neřešíme staroaramejštinu
Kdybys četla pozorně, tak víš, že se dohadujem pouze o tom, jaký je úřední jazyk Iránu. Janine tvrdí, že arabština, já tvrdím, že perština. Tak klíd - jsi trošku mimo téma
Nějka se nám to zvrhlo úplně jinam ![]()
Veras, a to, že tvůj manžel mluví staroaramejsky, jsem nikdy nezpochybňovala, tak se nečil. ![]()
Pokud je manžel právě u tebe, tak se ho zeptej, prosím tě, JAKÝ JE ÚŘEDNÍ JAZYK IRÁNU (ne IráKu!!!). jsem zvědavá, co řekne on.
Pokud to bude něco jiného, než perština, tak jdu vrátit diplom a roztrhám všechny encyklopedie. Teda kromě těch elektronických
|Nemluvím o dialektech a nářečích,a le prostě jen o HLAVNÍM ÚŘEDNÍM JAZYCE. ![]()