Křtiny v Plzni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3549
18.3.10 11:50

Zajímalo by mě,jaký na tohle má názor farář,třeba ten náš,když jsem mu to takto vylíčila,jako v předchozím příspěvku řekl,že to je v pořádku,že zná spoustu lidí,kteří věří,ale do kostela nechodí,že nám dítě rád pokřtí a vždy když se s ním vidíme,tak si s ním dobře rozumíme,nebere nás jako někoho,kdo jen tak z rozmaru nechá své dítě pokřtít,protože ví,že to tak nebylo,tak trochu mě tohle uvažování mrzí :cry:

Doriang a vidíš my byli i na vítání občánků a vůbec mě nenapadlo to brát tak,že je to srovnatelné se křtem.Ono taky hodně záleží na pojetí té víry,my všichni tři děti jsme byli vychovávání ve víře,ale do kostela jsme nechodili a všichni tři jsme nechali své děti pokřtít ne proto,že to jehezčí,ne proto,že to někdo chtěl,ne proto že se to má,ale proto,že jsme chtěli,přáli jsme si to,věříme,že to tak má být,aby byl člověk úplný,vím zní to všelijak,ale nevím jak přesně to vyjádřit :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
18.3.10 11:55
doriang píše:Ale kdyz se ptaji co a jak ohledne krtu, klidne to napisu. Ja taky moc nechapu lidi co do kostela nechodi, ale deti pokrtit nechaji - prave proto, ze se tam za dite zarucis a za sebe slibis(treba kamaradka byla poprve v kostele pri krtu sveho syna :nevim: a od te doby uz tam nebyli). Asi je to podobny jak se svatbou - svatba na radnici mi vzdycky pripadala jako fraska a i kdybych do kostela nechodila budu chtit svatbu radej tam. A vitani obcanku jsme nastesti nikdy neabsolvovali.

No, a právě tomu by měli asi kněží zabránit, ne? :nevim: Když už tomu nerozumí ti lidi, tak od toho je tu kněz, který by měl vše vysvětlit a říct jim, že to je celé z jejich strany podvod. Znám spoustu lidí, kteří se brali v jiné farnosti, a to právě jen proto, že je „jejich“ kněz nikdy neviděl. Pak ale nechápu, jak je ten druhý kněz mohl oddat bez propustky. Ale každého věc. Jen mě to jako křesťana malinko až uráží. Nemám vůbec nic proti lidem, kteří jdou do kostela jednu za rok. Naopak. Ale vadí mi ty tipy jako ta tvoje kamoška - kteří slíbí, že dítě povedou k víře atd., přitom vůbec nevědí, co slibují. Asi to nemyslí špatně, ale kněz by je měl právě při těch přípravách upozornit na to, co vlastně před Bohem slibují.

Taky vítání občánků nemám ráda, ale líbilo se mi právě u mé kamošky, která není věřící (naopak proti věřícím brojí), že to brala jako takovou obdobu křtu. Z mého pohledu je to kravina, ale z jejího pohledu to chápu. Zkrátka potřebovala jakýsi „obřad“, jímž by dítě uvedla do společnosti. Asi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
18.3.10 12:04

Paradise, a o tom to je - že tě ten kněz zná aspoň od vidění, že si s ním kdykoli můžeš popovídat a že zná vaši situaci… Pak ti dítě určitě pokřtí. Ale co má dělat chudák kněz, ke kterému přijdou úplně cizí lidi, které v životě neviděl a pravděpodobně už ani neuvidí… ustoupit, pokřtít a být za blbého dobráka, nebo nepokřtít a být za zrůdu, která si neváží toho, že mu přivedli novou ovečku?! :nevim: Je mi jich líto.
Nejde o to chodit každý den do kostela a být bůhvíjaký „fanatik“, ale aspoň si uvědomit, co od křtu očekáváš a k čemu se zavazuješ. Když ne rodiče, tak kmotr určitě!!!
(My třeba máme dost kuriozní historku s kmotry a líbilo se mi, jak náš pan farář - ten, co nás oddával a křtil nám dítě - dovedl najít společnou řeč, i když pan farář, pod kterého spadáme, se tomu bránil. Ale to už je úplně OT)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
18.3.10 12:22
lulje píše:
janine24 píše:
Tak já to chápu jinak, že jsou pokřtěný, ale asi moc nepraktikující :nevim:
veras píše: :mavam: My jse vsichni pokrteny,samouzrejme ze i kdyby se to neplatilo tak bych prispela na kostel nejake penize diky diky za info :huban:

A tím, že pokřtí dítě, se z nich stanou „praktikující“? To ať mi nikdo nenalhává. Sliby-chyby. A pokud chce někdo „přispět na kostel“, tak to udělá i tak a nemusí kolem toho dělat divadýlko.
Mně to prostě připadá jako výsměch ty svatby a křty v kostele jen proto, že „je to tam hezčí“.
To nenarážím na zakladatelku diskuze - nic o ní nevím. Myslím to obecně. Přece v kostele vyznáváš víru, slibuješ, že v ní budeš vychovávat své děti atd… Já prostě nechápu, jak tohle někdo může slibovat, i když předem ví, že to nedodrží. A nejvíc vtipné mi připadá, že těch „příprav“ se nejvíc bojí právě ti nepraktikující. A přitom právě oni by se na přijetí svátosti měli připravit co nejlíp a nebrát to jen jako nutné zlo.
Ale to je opravdu mimo téma. Na to se zakladatelka neptala. Jen mi to nedalo, tak se omlouvám, že jsem se tak nechala unést :oops:

Zakladatelka se ale ptala, co se musí vyřídit a kolik to stojí. Nestojí to nic, ale obvyklé je aspon něco málo přispět. A vyřídit se musí především to, co jsem psala výše - propustka od kněze, pod jehož farnost patříte. Věci kolem toho, jestli někdo nechá pokřít dítě jen proto, že si to přeje babička, nebo proto, že jsem opravdu praktikující křesťan a chci děti ve víře vychovávat, bych už nechala na knězi.

Tak, Veras, napiš, jak jste dopadli ;) Pokud to berete vážně, tak to bude určitě jeden z nejhezčích dnů tvého života. Teda soudě dle sebe :mavam:

Ale já si rozhodně nemyslím, že praktikujícím se člověk stane křtem… To ne.

Na druhou stranu vím podle zkušenosti našeho kněze, že z určitého procenta takto pokřtěných nebo s církevní svatbou po čase jsou běžní praktikující… Takže on sám by je asi oddal nebo pokřtil jim dítě. S proslovem, ať zkusí občas přijít nebo si doma čtou a modlí se společně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
18.3.10 17:06

My jsem verici

:cry: No teda vy jste me tu skoro vsichni odsoudily, jako ze nejsem verici,TO JE MI VAZNE LITO,UPLNE AZ MI JE SPATNE NA SRDCI A TO BEZE SRANDY :cry:!kdyby jsem nebo by jsme nebyly verici,tak v zivote by me nenapadlo pokrtit moje dite.!Pane jo vy ste to pekne blbe pochopily,my jsme verici katolicka rodina ,a pokrteny sme taky,akorat ze casto do kostela nechodime,ale verici jsme!!Ja ziju ted v SRN mala se mi narodila tady,proto jsem se vas chtela zeptat jak to je?rada bych malou pokrtila v CR,doufam ze ste me ted pochopily :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5579
18.3.10 20:14
veras píše: :cry: No teda vy jste me tu skoro vsichni odsoudily, jako ze nejsem verici,TO JE MI VAZNE LITO,UPLNE AZ MI JE SPATNE NA SRDCI A TO BEZE SRANDY :cry:!kdyby jsem nebo by jsme nebyly verici,tak v zivote by me nenapadlo pokrtit moje dite.!Pane jo vy ste to pekne blbe pochopily,my jsme verici katolicka rodina ,a pokrteny sme taky,akorat ze casto do kostela nechodime,ale verici jsme!!Ja ziju ted v SRN mala se mi narodila tady,proto jsem se vas chtela zeptat jak to je?rada bych malou pokrtila v CR,doufam ze ste me ted pochopily :nevim:

Ale my to tady nemyslely konkretne na tebe… me to prislo jako obecna debata. Jen jsme se proste u toho zastavily, protoze ten tvuj puvodni dotaz fakt vyznel jakoze o tom nic nevis ani z toho duchovniho hlediska (co do organizace je jasny, ze nevis, kdyz tu nezijes :wink: ). A jako prvni duvod by me fakt nenapadlo, ze se ptas protoze zijes jinde (no vykojenej mozek a vubec su hlupec). Tak se omlouvam, ale fakt to nebylo mysleno ani mireno konkretne na vas.

Příspěvek upraven 18.03.10 v 20:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
18.3.10 20:16
veras píše: :cry: No teda vy jste me tu skoro vsichni odsoudily, jako ze nejsem verici,TO JE MI VAZNE LITO,UPLNE AZ MI JE SPATNE NA SRDCI A TO BEZE SRANDY :cry:!kdyby jsem nebo by jsme nebyly verici,tak v zivote by me nenapadlo pokrtit moje dite.!Pane jo vy ste to pekne blbe pochopily,my jsme verici katolicka rodina ,a pokrteny sme taky,akorat ze casto do kostela nechodime,ale verici jsme!!Ja ziju ted v SRN mala se mi narodila tady,proto jsem se vas chtela zeptat jak to je?rada bych malou pokrtila v CR,doufam ze ste me ted pochopily :nevim:

Bez jakéhokoli odsuzování a s respektem se tě zeptám - když žiješ v SRN, proč nechceš dítě pokřtít tam? Jestli tam chodíš na mše nebo aspoň příležitostně se účastníš farních akcí, asi by s tím nebyl problém… Jen zvědavost nebo spíš, já bych to tak asi udělala, tak se ptám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
19.3.10 09:28

Veras, taky už jsem výše napsala, že moje narážky jsou obecné a nejsou směrovány k tobě. Taky jsem psala, že o tobě nic nevím, takže nesoudím. A nesoudila bych, ani kdybych tě znala. Zkrátka každého věc… Spíš jsem kritizovala přístup těch, kteří chtějí pokřtít jen tak z plezíru, aniž by o této svátosti cokoli věděli… Takže pokud se tě něco dotklo, věř, že to opravdu nebylo myšleno zle a už vůbec ne přímo na tebe.

Jinak - my jsme taky křtili jidne, než kam patříme. Vyrostla jsem na vesnici a tam také absolvuji nedělní mše, protože k našim jezdíme pravidelně na víkendy. Farář, pod kterého spadám tady v Brně, mě v životě neviděl, takže když měl vydat „propustku“, musela jsem vysvětlovat, ale pochopil. Křtili jsme v Brně u kněze, který mě dobře zná a je i mým zpovědníkem, a který nás i oddával. Taky „pod něj“ nespadáme :-D Takže u nás taky komplikované. :roll:

Ale zpátky k úvodnímu příspěvku - Veras, doufám, žes odpovědi na své otázky dostala. A toho ostatního kolem si prosím nevšímej. Jsem si vědoma, že tu „horkou“ diskuzi jsem rozpoutala asi já, ael prostě mi to nedalo, takže se ještě jednou omlouvám, jestli jsem se tě nějakým zplsobem dotkla.
Jen se tě ještě zeptám (teda pokud to není příliš osobní) - asi pocházíš z Plzně, když tam chceš pokřtít dítě. Tak proč ho nepokřtíš v kostele a farnosti, pod kterou jsi spadala i ty, když jsi ještě žila v ČR? Tam tě kněz určitě neodmítne. Já prostě nějak nechápu, v čem je problém :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
19.3.10 09:35

Veras, a co se týče té přípravy - tak já bych ji nepodceňovala. Bylo to velice příjemné a byla jsem za ni moc ráda. A pokud je problém absolvovat přípravu tady v ČR, protože žiješ v Německu, pak určitě budeš moct chodit na přípravu tam. Věřím, že tě kněz neodmítne a pochopí. Jen podotýkám, že by s vámi měl chodit na přípravu i kmotr (popř. kmotři, bude-li jich víc) ;) Nám se třeba takto pěkně utužil vztah s bratrem, se kterým se sice pravidelně vídám, ale jaksi probíráme jiné věci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
19.3.10 11:02

Ano my se moc tesime, v CR to chci konat protoze chceme slavit s pritomnosti rodiny :srdce: ,a to vim ze se musi take ucastnit pripravy kmotr,diky :mavam: PS:me ted spis zajima jak to bude s manzelem kdyz je to cizinec :think: :-D no tak nevim,mluvi NJ a materska rec je aramejstina,no tak jsem zvedava

Příspěvek upraven 19.03.10 v 14:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
19.3.10 11:49
veras píše:
Ano my se moc tesime, v CR to chci konat protoze chceme slavit s pritomnosti rodiny :srdce: ,a to vim ze se musi take ucastnit pripravy kmotr,diky :mavam: PS:me ted spis zajima jak to bude s manzelem kdyz je to cizinec :think: :-D no tak nevim,mluvi NJ a materska rec je arajemstina,no tak jsem zvedava

Hmmm, tak to nevím, buď budeš překládat ty nebo možná vyberou duchovního, který zvládá NJ. Každopádně vím, že v případě cizince chtějí někteří duchovní přímou rozmluvu, aby od něj měli přímý souhlas a znali jeho názory. Přes překladatele nebo přes překládajícího člena rodiny můžou mít pocit, že se navzájem tolik nepochopí nebo že to bude přeloženo nepřesně… Uvidíš. Ať to vyjde a ať si to užijete.

Vidíš, já jsem v tomhle úplně opačná, asi bych chtěla aby rodina dojela do mého nového domova, seznámila se s mými novými duchovními souputníky a poznali to moje „německé“ křesťanské společenství. Ale samozřejmě neříkám, že to je jediná správná cesta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
19.3.10 12:15

Veras, tak to s tou rodinou chápu. Asi bych to možná taky tak udělala :nevim:
No, a s manželem co se týče obřadu problém nebude (to jen při svatbě), ale při „přípravě“ fakt nevím. Můj manžel je taky cizinec, ale rozumí a mluví česky, takže u nás žádný problém. My jsme spíš řešili to, že je sice křesťan, ale ne katolík. Je pravoslavný. Vlastně problém byl jen před svatbou. Při křtu už ne. Před svatbou jsme podepsali, že případné děti budeme vychovávat jako katolíky a jako katolíky je i pokřtíme. Teď čekáme druhé a manžel přišel s tím, že bychom ho mohli pokřtít v pravoslavném kostele. Prý si nepamatuje, že by byl před svatbou něco podepsal. :pocitac: Ti chlapi… Musela jsem mu to připomenout. Ještěže existují ty „formality“. Dneska by mohl být nebýt nich u nás problém v tom, kde pokřtíme dítě.
Tvůj manžel je katolík?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
19.3.10 12:19

Veras, jsem strašně zvědavá. Vím, že aramejština je jazyk, kterým mluvil Ježíš Kristus, ale dneska se užívá tuším v muslimských zemích, ne? Sýrie? Nejsem si jistá. Jak je to s náboženstvím tvého muže? Promiň za hodně osobní otázku, ale k těm „formalitám“ ohledně křtu to asi patří. (Ale pokud jste se brali v katolickém kostele, tak to máte asi jako my a taky jste něco podepisovali. :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
19.3.10 12:29
lulje píše:
No, a s manželem co se týče obřadu problém nebude (to jen při svatbě), ale při „přípravě“ fakt nevím. Můj manžel je taky cizinec, ale rozumí a mluví česky, takže u nás žádný problém. My jsme spíš řešili to, že je sice křesťan, ale ne katolík. Je pravoslavný. Vlastně problém byl jen před svatbou. Při křtu už ne. Před svatbou jsme podepsali, že případné děti budeme vychovávat jako katolíky a jako katolíky je i pokřtíme. Teď čekáme druhé a manžel přišel s tím, že bychom ho mohli pokřtít v pravoslavném kostele. Prý si nepamatuje, že by byl před svatbou něco podepsal. :pocitac: Ti chlapi… Musela jsem mu to připomenout. Ještěže existují ty „formality“. Dneska by mohl být nebýt nich u nás problém v tom, kde pokřtíme dítě.
Tvůj manžel je katolík?

No v tvým případě čím víc formalit, tím budeš mít vůči manželovi lepší pozici :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
220
19.3.10 13:19
Ahoj tak to mate dobry kdyz umi cesky :palec: to muj manzel umi par slov :-D a odkud pochazi tvuj manzel,muj manzel je katolik :pankac:
lulje píše:
Tvůj manžel je katolík?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný