Velikonoční nadílka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17938
24.3.10 15:16

U nás je to přesně jak píše Hanka, na rozdíl od níž toho kluka mám. Jakmile holka začne chodit do školy, koledovat už nebude - bude právě čekat na ty koledníky a vajíčka rozdávat a brácha se s ní bude dělit. U větších dětí je to samozřejmé.

Ještě že k nám chodí ten beránek, který nosí čokoádky všem :mrgreen:

Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
24.3.10 15:33
lulje píše:
V kraji, odkud pochází manžel (UA), je to tak, že v jeden den koledují kluci a druhý den je přidjou polívat holky. Tak jsou si fifty fifty ;)
Hani, proč by mi mělo přijít divné, že jde koledovat jen kluk? U nás by to teda asi neprošlo, kdyby šla i holka. Kdo pak je doma s obarvenými vajíčky a čeká na symbolické vymrskání, když by měly z domu vypdnout i holky?? :think:
U nás je to tak, že holky jsou doma a přijímají koledníky. A rozhodně se nenudí. Kluci posedí, povykládá se, celý den se dveře netrhnou a přijdou i lidi, které celý rok nevidím, a je to fajn - pokecat při lahvince a chlebíčkách…
A k tomu nadělování - holky, vy nemáte radost, když někoho obdarujete? Já teda raději dárky dávám než přijímám a mám z toho velkou radost. Nejinak tomu je i o Velikonocích. Proč by mi mělo být líto, že nedostanu vajíčko? A kdyby, tak většinou v rodině nějaký ten chlap je, tak domů přinese odjinud :) Mám dva starší bráchy a po Velikonocích jsme měli doma víc vajec, než kolik jsem jich já vydala ostatním. To jsme pak celý týden nejdeli nic jiného :mrgreen: A rozhodně jsem jim nezáviděla. Asi záleží na tom, jak to podají dětem rodiče…

Jo, jo, tak to máme úplně stejně :-)

Jinak u nás stříkají voňavkama o masopustě maškarádi a já to kvůli tomu docela nesnáším :roll: Ale jako děcka jsme za nima lítali a líbilo se nám to :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
50725
24.3.10 15:34
vrony píše:
Věrko -čistě ze zvědavosti - ty bys-pokud byste měli syna a dceru - na Velikonoce obdarovala skutečně jenom syna?

U nás to tak bylo vždycky, brácha se nedělil :nevim: Nevím, nikdy mi na tom nepřišlo nic divného, je to prostě tradice. Ne, že bych ji měla bůhvíjak ráda a neštvalo mě to (zvlášť, když později začal dostávat i prachy :cert: :lol: ), ale brala jsem to jako fakt.

Ale doma od mamky nedostával nějaké hromady - dostal třeba kindervajíčko a normální vejce + nějakou drobnost a že by všichni, kde byl posílali nějaké věci ještě pro mě by mě teda ani nenapadlo :roll:

A ano, chodil jenom on s taťkou, odjkživa, později sám. My jsme se s mamkou užívaly spolu doma a dívaly se na pohádky. To taky nemusí být přece špatná příležitost - strávit dopoledne jenom s dcerou… (né, že bych se netěšila, až ty moje chlapy letos vyšlu na šmigrust a budu užívat klidu :mrgreen: )

A ti nadělující zajíci a spol. - to je nějaký západní zvyk, ne? Německý nebo britský nebo tak. To přece není naše tradice :nevim:

Přijde mi, že se z toho dělá zbytečně zas jakási kovbojka - na Velikonoce přece dávají ženské chlapům vajíčka za „výprask“ + nějakou tu mašlu na tatar nebo jalovec, ne hory sladkostí všem :nevim: I když kdo dá dneska jenom vejce, tak je divný - jak kdyby šlo o to, kolik si kdo odnese :roll:
Hlavně mi to přijde zas jak nějaký „výdobytek moderní doby“ - je přece třeba zbořit všecky genderové stereotypy, hlavně rovnoprávnost pro všecky :roll: :jazyk: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
25.3.10 08:25

Souhlasím s názorem Angu :palec: Nevím, jestli se to s tou „rovnoprávností“ trošku nepřehání. Já ctím tradice a hlavně i všichni kolem mě, tak si nepřipadám divná. Naštěstí.
U nás s klukakma do asi 5, 6 let chodí tatínkové, pak chodí kluci sami a od 9. třídy s partou. Nedokážu si představit, že by k nám přišli koledníci a my (ženské) nebyly doma. 8-o
Holky, vy které chodíte koledovat i s holkama, to jako vymrskáte kluky a oni vám za to dají vajco? Já to pořád nějak prostě nechápu. A ti kluci, za kterými jdete, sedí doma a čekají na vás? Když všichni koledují (kluci i holky), kdo pak čeká doma? …
U nás první kolednící zvoní už v 6 (to jsou ti malí, kteří to chtějí stihnout ještě před mší) a do večera se dveře netrhnou. Kolikrát vyháním borce až v úterý k ránu :lol:
Loni naší Haničce nebyl ani rok a přišlo ji vymrskat tolik koledníků… A někteří byli ještě v autosedačce (vajíčku) :mrgreen: Ale přišli a mrzelo by nás, kdyby na nás zapomněli. A byla by ostuda, kdybychom neotevřely, protože jsme šly taky koledovat :think: :lol:
Ale jasně - ať si to každý dělá po svém. my to děláme tak, jak je u nás zvykem, a určitě to měnit nebudem.
Jo, jinak dneska ráno v TV říkali, že zajíček není západní, ale východní zvyk. prý pochází odněkud z Číny. To jsem teda čuměla 8-o Vždycky jsem si myslela, že to je zvyk ze západu (Německo, Holandsko…). Člověk se pořád učí… :think:
No, tak hlavně, abychom si ty Velikonoce užili, ne? Přeju všem holkám i klukům, ať se jim ty letošní vydaří a líbí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
25.3.10 14:15

lujle,to je těžké.Já jsem to třeba myslela tak,že u nás v rodině,když příbuzní posílali sladkosti,poslali i holkám,nejen klukům.U nás se nepolívá vodou,nechodí ani mrskat holky kluky.To myslím na vesnici u našich,dřív.

Dnes tam ségry ještě bydlí,ale mají svůj život,své přátele ve městě,kde studují a ani by je nenapadlo čekat doma na nějaké koledníky,kteří stejně nepřijdou,už vyrostli..

Mě to třeba nepřijde jako přehnaná rovnoprávnost.Teď už bydlíme ve městě.Tady chodí známí ke známým.Nikoho jiného bych ani nepustila.Adámek půjde taky jen ke známým.A navíc,dřív to bylo o tom,že se koledník dostal normální vejce,čokoládové vejce,mašli na tatar a šel dál.Dnes už každý očekává tu horu sladkostí,peníze,dospělí slivovici..Odsud posud.Nemám na to,abych mohla živit cizí,dávat čokoládová vajíčka a nestojím o to,když se na mě budou ušklíbat,že dám jen vejce,figurku a mašli.Neznámým neotvíráme.U nás tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
25.3.10 14:15

A dětem z rodiny dáme zajíce holkám i klukům :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
26.3.10 08:26

Jani, nemluvila jsem o tom, že by se chodilo dům od domu (byt od bytu) a otvíralo se neznámým koledníkům. To mě teda ani nenapadlo 8-o My naštěstí máme známých spoustu a nezáleží vůbec na věku - chodí staří chlapi a malí kluci… zkrátka přijdou vymrskat a rozhodně si nemyslím, že by čekali na peníze nebo hory sladkostí. Naopak. Už několikátý rok klukům zazáří oči, že konečně někde dostali obyčejné barvené vajíčko. Ti čokoládoví zajíci jsou pěkně hnusní. Vidím to u synovců - vystaví si všech asi 40 čokoládových zajíců, které vykoledují, a pak je po prošlé lhůtě vyhodí. U nás dostanou kraslici a pokud jsou to kluci z rodiny, tak i nějakou korunu, ale jinak mašličku na žílu a jdou. A pokud se zdrží a neodbyde se to jen mezi dveřmi, tak je příjemné posedět, zazpívat si, zbaštit něco dobrého, popít dobré vínečko… Já prostě Velikonoce miluju (už jen proto, že se setkám s kamarády nebo spolužáky, které uvidím zas až příští rok :palec: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
26.3.10 12:01

lujle,to máte super..Mě přijde,že u našich na vesnici tento zvyk už upadá,každý čeká peníze nebo sladkosti.Vajíčkem se nikomu nezavděčíš,protože slepice tam každý má a ne každý umí ocenit ručně malovanou kraslici.Tak jsem to myslela.

S těmi čokoládovými zajíci máš pravdu.Ty nejlevnější v akcích jsou hnusní,fuj.Jsme se domluvili,že každému dítěti z rodiny dáme jednoho zajíce,ale dražšího,z dobré čokolády.Nic víc.

A pokud k nám někdo z rodiny přijde na koledu,taky pozveme,posedíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
26.3.10 12:19

Jani, u nás právě na vesnici se každý domácího zvířectva zbavuje, tak vajíčka začínají být IN :) Musíme je bohužel taky kupovat, tkaže nejsou od domácích slepiček, ale to neva :) A je fakt, že když přijdou ti mrňousi na koledu, a podívám se, co mají v košíku, tak to jsou vesměs ti hnusní čokoládoví zajíci. Pravá slepičí vajíčka začínají být raritou. My barvíme ve slupkách z cibule, ale přemýšlím, že letos by mohla být nějaká změna. Uvidíme :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
26.3.10 13:13

lujle,my taky barvíme ve slupkách z cibule plus nalepím z každé strany obrázek.Na kraslice nejsem šikovná a ani nemám moc času.

My bydlíme ve městě,ale na vesnici u našich má vajíčka každý.Bydlí tam totiž převážně důchodci.Ale taky se už zvířectva zbavují,králíky a prase tam nemá už skoro nikdo.Nevím,jestli je to tím,že se důchodci postupně stávají nemohoucími,už nezastanou tolik práce,nebo pochopili,že stačí zajet do obchodu a mají maso za cenu,která se jim oproti práci,kterou museli chovem vynaložit vyplatí :think:

To jsme už odbočili,snad neva,zajímavá debata :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
26.3.10 15:02

Taky bydlíme ve městě, ale pocházím z venkova a trávívám tam každý víkend (takže skoro 3 dny v týdnu) a pořád jsem víc doma tam než v Brně :palec:
A k tomu zvířectvu - ono když spočítáš ten čas, který tomu věnuješ a pak taky hlavně náklady za koupi mláděte (třeba selátka) a pak žrádlo, které mu musíš koupit, tak se fakt vyplatí si potom koupit už zabité a udělat si zabíjačku z odrostlého ;) Zkrátka se to dneska už vůbc nevyplatí mít doma zvířátko :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný