Velikonoce, co dáváte koledníkům?

8
25.3.24 11:04

Velikonoce, co dáváte koledníkům?

Hezký den, poradíte, co rozdávat koledníkům o Velikonocích? Barvíme vajíčka, mám čokolády pro děti, ale nechce se mi rozlévat alkohol, z opitých koledníků mám spíš strach. Ale jsme nově na vesnici a poblíž Prahy a nevím, co čekat. Jsem sociálně nešikovná, ani nevím, jak by měla správně vypadat rutina s přijetím koledníků.. Divný, ale doma jsme neslavili a sama jsem v roli domácí paní poprvé :) Zvete koledníky na koledu předem? Dík za nápovědu.

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9293
25.3.24 11:18

Pro děti různé sladkosti a peču vdolky. Pro velké koledníky vajíčka. Alkohol nepodávám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15517
25.3.24 11:23

Nic. Nejsme doma. Velikonoční volno využíváme k cestování ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10892
25.3.24 11:25

Ručně barvené a zdobené vejce, čokoládového zajíčka nebo velikonoční muffiny, samozřejmě barevnou mašli na tatar a slivovici do obou nohou tatínkům ;)!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
25.3.24 11:25

Je to v každé dědině/městě úplně jinak i v soc. bublinách jinak
na JM se zvalo od rána domů, nalívalo, vázaly mašle, dávaly vajíčka, panáky/víno/pivo, malým dětem zajíčky, sladkosti, mašle, někde i peníze (v rodině, známým dětem), někomu třeba drobné…
každopádně můžeš nachystat rozhodně jednohubky! nějaký obložený talíř třeba a třeba buchtu na talíř, abys měla co dát „mezi dveřma“, úplně nemusíš všechny totiž zvát domů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12624
25.3.24 11:26
@křapka píše: Více

Nic, zadni kolednici k nam hodne let nechodi. A velikonoce krom kytickou narcisu nebo tulipanu ve vaze jinak neresim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6363
25.3.24 11:27

Čokoládová vajíčka nebo jiné figurky z čokolády. Alkohol nebo peníze nedávám. Vejce už nebarvím, protože je jím jen já. Synové jich donesou až dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3797
25.3.24 11:30

Pěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20513
25.3.24 11:39

Peču a zdobim velikonoční perníčky, barvim vajíčka, mam i čokoládová vajíčka a pro dospelaky panáka. Každý si může vybrat, ale čokoláda vždycky zmizne první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4897
25.3.24 11:41

Optej se v sousedství, jak je to zrovna u vás v obci zvykem. Jsme také středoč. kraj a u nás na vsi nikdo nechodí, u našich o pár km dál chodí jak děti, tak dospěláci. Tam se drží dokonce i tradice řehtání. Řehtajícím dětem se dávají peníze (někdo dává i sladkosti), koledníkům pak vajíčka, sladkosti, někdo má napečeno/dělá lívance/nabízí perníčky… Jeden rok mamka nabízela dospělákům chlebíčky a to všichni říkali, jak je super, že ostatní na ně se sladkým a s alkoholem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
25.3.24 11:54

Já dávám vajíčka, čokoládové zajíčky, perníčky, jednohubky a domácí koblihy, másle svobodným na pomlázku. Vlastním dětem něco od Mixit, čokolády donesou dost🙂.

• Citovat
  • Upravit
6233
25.3.24 11:59

My už nic :mrgreen: K nám nikdo nechodí, vědí, že nejsme doma. Dříve jsme jezdili ke tchýni na vesnici, ta to měla vždy ve velkém. Chlebíčky, jednohubky a alkohol, čokolády, peníze, vajíčka pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10892
25.3.24 12:01

A samozřejmě, doma mám napečené beránky a nachystané jednohubky ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4215
25.3.24 12:37

U nás se to na vsi pak rozdělilo tak, že chlapi chodili v neděli na panáka a chlebíček, v pondělí už se chodilo s dětmi, tak aby se neožrali před dětmi :mrgreen: a většina v pondělí odjíždí zpět domů, chalupáři. Jinak dáváme ručně malovaná vajíčka, bonbóny, čokolády, žvýkačky, lízátka, tak nějak to sesypeme dohromady a děti si vybírají a stuhy na pomlázku, ty mají úspěch :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2670
25.3.24 12:48

U nás nějak takto. Výběr sladkostí a vajíčka + nezapomenout mašle. Jeden rok jsme dávali i doma pečené perníčky. Chlapi jsou pozvaní, děti chodí bez pozvání. Ještě mám většinou beránka/nádivku. A letos je přestupný rok, to u nás chodí koledovat holky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová