Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Záleží, kdo je výrobce. Německé číslování je třeba odlišné od italského a francouzského. Takže v německém velikost 42 vedena jako M, ale přitom je to spíš velikostně L. U italského zase občas na takovou velikost nestačí XL,
Myslím si, že na štítky se asi jednoznačně nedá spoléhat. Nejlepší je se orientovat podle cm, které uvádí na stránkách obchody pokud nakupujete online, v obchodě pak vyzkoušet. Hodně krát se mi stalo, že cedulky neodpovídaly.
@JancaS84 píše:
Mě připadá, že to má každej výrobce jinak
To ti nepřipadá, to tak je. ![]()
Základ je ten, že řada jde za sebou XS, S, M, L, XL, XXL…
A pak je to výrobce od výrobce. A to nejen v těchto velikostech ale i v " klasických",tedy u dámských. 34, 36, 38, 40…
Dříve bývalo zvykem, že mezi velikostmi 34-36-38-40… Byl rozdíl 4 cm na obvody, u vyšších číslech (46-48…) 6 cm.
Velikosti S-M-L se braly jako 1,5 velikosti, tedy obvody po 6 cm.
Pracuji v oboru, stupňuji střihy. Prošla mi rukami různá tvorba různých českých a slovenských výrobců.
Pokaždé po nich chci jejich velikostní tabulku a často narazím na to, že oni vlastně neví, jak to chtějí. A tak jsem už vyráběla střihy (velikostní řadu), kde byly rozdíly mezi S-M-L 6 cm, ale i 8 cm nebo také jen 5, či 4 cm.
Jako zvláštnost dávám příklad, kdy jedna „tvůrkyně“ chtěla střihy pojmenované v jeansových velikostech (29-30-31…, standartní rozdíl mezi velikostmi je cca 2.5 cm ), ale rozdíly mezi velikostmi 4 cm.
Takže odpovím zakladatelce, všechny odpovědi uvedené výše mohou být správně.
Mnozí prodejci a výrobci už to pochopili a přidávají ke svým výrobkům tabulku a návod na měření.
Ale znám naopak výrobce, který usoudil, že zákazníci takovou blbost nepotřebují a i když ze zákulisí vím, že se chce více orientovat na e-shop, tak tabulku ze svých stránek odstranil (a nebo ji dobře schoval, zrovna dnes jsem ji tam marně hledala…
)
Anonym kvůli práci…