Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
moje ditko pry vazi uz 2700g v 32. tydnu. Je to asi o kilo vic, nez je bezne. jsme zdesena. Mate zkusenosti, nakolik jsou tato mereni ultrazvukem presna? porad doufam, ze se gynekolozka sekla. A pro pripad, ze by se nesekla, jak se rodi takovej cvalik? Jde to vubec?:-) Diky
nemusí to souhlasit ( mě Sára neodpovídala, den před porodem měla 3800g, pche ), neboj se, třeba se zastaví.
Jo a jde to, …ale dře to
![]()
Dva na sobě nezávislí gynekologové mi u dcery odhadli váhu na 4 - 4,5kg, děsila jsem se dne, kdy začnu rodit.
Dcera měla ve finále 3,2kg, kde udělali soudruzi chybu?
Na odhady váhy od té doby nevěřím. ![]()
Ja bych tomu nedavala moc velkou vahu.Vaha miminka dle utz je opravdu JEN odhadova.
Muj gyndr mi rekl ze mala bude mit 2800g a mela 3500g,v porodnici byla odhadova vaha kolem 4000g a kdyz jsme rekla ze mi gyndr napocital mene tak se to dr snazil zmerit znovu a vychazelo mu to jeste vic tak radeji prestal.
Pepinku mi den před porodem „zvážili“ na 3,5 kg, až jsem měla výčiky, že je proti Adě podvyživená. A ono houby, houby, zlatá rybko… Měla 4,5 kg. Ada měla 4,4 kg, Ela 4,25 kg.
A jak se rodí takové děti? Stejně jak ty menší - nejhorší je průchod hlavičky - a na tu váha až takový vliv nemá… Tělíčko je už malina, to mi věř… A hlavně, samotný porod je o tlaku, ne o bolesti, Kurevsky (pardon za ten výraz, ale po třech porodech jiný výraz nenacházím) bolí otevírání - a tam je fuk, jaké miminko je uvnitř… MAximálně budeš mít větší jizvu - a já ti garantuju, že to ti bude v tu chvíli naprosto putna…
L.
Ahoj, ono asi zalezi na doktorovi i ultrazvuku, me doktor rikal, ze bude mit maly 3,5 kila a trefil se, to same i u zname, je to i o praxi, ale vetsinou se vaha lisi.
Mě holky odhadli ve 34. týdnu na 2,6 a 2,7 kg, tak jsem si řikala že jsou už za vodou a velký holky a narodily se o týden později a měly 2170 a 2280 kg, takže se sekli docela o dost. Myslím že je to jenom odhad a většinou dost nepřesný. M.
Mi u malého odhadovali váhu před porodem 2kg a měl po narození 2,47kg. Takže to není tak přesné.
Doktoři mi rovnou řekli, že ta váha není nikdy úplně sto procentní.
Jak jsem byla v porodnici, tak se tam rodily docela velké miminka a maminky to zvládly.
Nestresuj se tím, ty to taky v pohodě zvládneš.
Muj syn mel podle ultrazvuku tyden pred porodem 3,300g a nakonec, kdyz ho ze mne vytahli (cisar kvuli konce panevniho), tak jsem jen slysela sestru rict „Takovej silak“. Mel 4,720 g, 56 cm. Diky bohu za toho cisare, ac jsem ho nejdriv obrecela. Takove slune bych vaginalne a jeste koncem panevnim nevytlacila nejspis ani pro pomoci vsech andelu straznych. Takze bych ty miry taky brala s rezervou. ![]()
Marketa
Tak u nás se trefili, malý měl ve 33.týdnu 2600gramů, odhad porodní váhy kolem 4kilo, den před termínem naměřili rovné 4kila a prcek měl při porodu den po termínu 3900 gramů.
ahoj,
ten odhad je průměr z údajů, který naberou (hlavička, obvod bříška, délka stehenní kosti atd). A když je jeden z těch údajů atypický, tak vznikne odchylka raz dva.
Rozárka měla (a pořád má) velkou hlavu, takže taky pořád vypadala těžší, než ve skutečnosti byla ![]()
ahoj,
přesně jak píše příspěvek nade mnou - jde o průměr ze 3 rozměrů. Jde o to, jak „průměrné“ je to miminko. Jinak mi taky gynekolog řekl, že nejpřesnější je to u malých miminek, pak se to začne lišit, přes 4 kg je to loterie (syn v den porodu - odhad to dávalo 4,1-4,5 kg, nakonec 4,77 kg). Teď čekáme holky, obě v 32. tt odhadovány na 2200 g, což je tak, že 2 ze 3 rozměrů jsou + 14 dní oproti termínu. Tento náskok - týden až 14 dní si držíme cca od 27. tt, jako dvojčatovce mi dělají UZ co 3 týdny, kontroluje se, aby mimča rostla stejně (jen na vysvětlenou). Podle váhy prvního syna lze předpokládat, že to drobci nebudou, pokud je donosím, jak dr. říkala, asi máme velké děti v genech - na tom něco bude. Spíš bych se zajímala, jestli všechny 3 údaje vychází s takovým náskokem, jestli to nedělá jen jeden, pak to může být právě atypický rodový rys (silná kost, velká hlavička apod.). Co se porodu týče, tak se neboj, mně to sice s malým trvalo celý den, ale to byla ta první doba, prostě ne a ne se otevřít, samotné vytlačení bylo fuk, on byl sice těžkej, ale i dlouhej, čili se ta váha „rozloží“. Jizvu bych řekla mám malinkou. Záleží na konstituci maminky, mně by bývali asi rovnou poslali na císaře, ale protože jsem o to vyloženě neřekla, doktor mě prohmátl a říkal, že klinicky se mu zdá, že se tam hlavička vejde (do pánve). A měl svatou pravdu. Holt na něco se ta „slovanská“ pánev hodí, i když do riflí to plus není
. A já byla ráda, že se to obešlo bez císaře, porod sice náročný, ale druhý den jsem běhala po pokoji a cítila se skvěle, zatímco mamky po císaři chudinky se sotva vlekly. Každé má svoje. Když jsem otěhotněla podruhé, věděla jsem jistě, že váhy se nebojím (ovšem to jsem netušila, že tam pro změnu budou ta dvojčátka
, čili opět je císař na pořadu dne
… holky ovšem minulý týden zaujaly pozici hlavičkama, čili je napínavé, jak to nakonec bude
). Takže opravdu - jistou váhu budeš vědět, až mimi zváží po porodu… ![]()
Jak se rodí velké děti? Lehce…
Dcera měla 4,2 kg a celý porod trval 3,5 hod. Ve finále vyletěla jak špunt ![]()
Diky za uklidneni, to, ze vaha dle ultrazvuku casto neodpovida vaze po porodu jsme potrebovala slyset:-) Budu tomu verit a snad to vyjde:-)
Tak u tří synů jsem na ultrazvuku nebyla a u elinky, říkali, že to bude macek. V porodnici, říkala dr. 4,1kg + - 200g a trefila se Eli měla 3950g. No byla poslední a největší, bráchové byli 3600g a 3500g-je pravda, že kluci byli po sobě a Eli byla po 12 letech, tak to bylo o něčem jiném (prý v podstatě jako první).