Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dceři 5 let se na mandli v týdnu udělal takovýhle čep. Teploty nemá, v krku ji nebolí. Nesetkal jste se s tímto někdo?
@Vendle řeším u syna (2,5) to samé, už je ho tam má měsíc, výtěry ok. Podle doktorů normální ![]()
Ještě na pohotovosti říkali, že se jedná o detritové čepy, tvoje holčička je už velká, takže bych jí nechala kloktat šalvěj, nebo nějaké cucavcé bonbony na dezinfekci. Nám doktorka doporučila kalobu, ale nezabírá
@Vendle Pokud si to necha, tak ji to seskrabnete sama. Nas kluk to take obcas miva, zachyti se mu do mandle kus jidla a takhle to vypada, nastesti uz je rozumny a necha si to vyndat pinzetou.
Mívala jsem to jako dítě často, nikdy to nesouviselo s bolestí krku. Bylo to způsobeno zachyceným jídlem v dírce mandle. Vyšťouchnout druhou stranou lžičky a pak kloktat. Jinak to způsobuje pak špatný dech.
U dětí nemám zkušenost. Ale sama takové čepy mívám, prý je to normální a neškodné. Já si je občas seškrábnu vatovou tyčkou.
To nejsou infekční záležitosti, stačí lehce zmáčknout vedle, třeba druhým koncem lžičky, a „čep“ se vymáčkne. Mívám to bohužel taky po opakovaných angínách, ale jsou to spíš prý zbytku jídel a hlenů apod., není čeho se bát.
Anglicky Tonsil Stones.
Je již několik studií.
Doporučuji na to mrknout, v češtině jsou hodně zavádějící informace, a prozatím žádná studie.
Mně jednou bolelo hrozně jedno místo v krku, myslela jsem, že je to z nachlazení, ale kloktání, septofort… nic nepomáhalo. Asi po 14 dnech jsem se stavila u dr., ta řekla, že tam mám obrovský čep a že mám asi angínu a dá mi atb. Pak se ale ještě jednou podívala a že prý to taky může být afta, na které občas v puse trpím. V krku jsem jí měla poprvé. Ale hrozně to teda bolí, a většinou dlouho, dva i tři týdny, než se zas zahojí. Trochu to zkrátit pomáhá vitamín B.
Pokud ale tohle nebolí, tak to asi bude něco jiného…