Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Vy jste doteď měli domácí klid?
Ne, soucítím, dodnes pamatuju, jak se ze syna stal téměř ze dne na den z andílka satánek a těch scén bylo 5 do hodiny
Nepomůže než zůstat důsledná ve věcech, kde je to potřeba, zároveň „neprudit“ se zbytečnostma a nebazírovat na drobnostech typu co si obleče na sebe nebo jestli chce k svačině radši banán, než jablko, cos jí chtěla dát ty atd. Pevné nervy, přejde to. A na okolí se vyprdni. Většinou tě nesoudí podle vztekajícího se dítěte, ale tvé reakce. Pokud zůstaneš v klidu, vysoudíš si spíš pochvalné pohledy ![]()
Proč jste si pořizovali dítě, jestli jste chtěli doma klid?
![]()
Jinak to je normální, každé dítě má období vzdoru jinak dlouho, ve třech letech klidně může ještě být. Dozrává jim nervová soustava, vyrostou z toho.
Jak to řešit - v podstatě nijak, ten mozek musí dozrát. Samozřejmě nepovolit, nenechat dítě, aby si vše vyřvalo, ale ani nijak drasticky netrestat. Promluvit si o tom až pak v klidu, popsat situaci, nepoučovat, ne dlouhé monology, spíš jednoduché věty, uznat pocity: „moc jsi chtěla bonbony. Ale já jsem nechtěla dnes bonbony kupovat, tak ses na mě zlobila.“ Případně si na to zahrát s plyšáky. Ale až potom, v klidu, a ne na sílu. Trénovat ty situace, hrát si na ně.
Pokud ti vadí spíš reakce okolí, tak my zamezíme příliš nevhodnému obtěžování okolí, tj v restauraci jí řvát fakt nenechám, ale na ulici před klidně ano, a blbé pohledy atd ignoruju, resp myslím si o tom svoje.
Musíš si uvědomit, že děti s dráždivější soustavou ten vztek do nějaké míry i potřebují. Nemůžou se HNED uklidnit, ten záchvat je, jak zpracovávají emoce a tím se uklidňují.
Pokud ti to přijde mimo normu, poradila bych se u doktorky, které odborníky oběhat. Každopádně dítě není problém, dítě max má nějaký problém, a je na rodičích mu s tím pomoct. A vykašli se na řeči typu „no to náš Tomík nikdy“, absolutní většina dětí tohle období má a tyhle řeči vedou lidi, které ty děti buď nemají, nebo je měli před třiceti lety a pamatují si jedno velké růžové nostalgické prd ![]()
Co dělat? Nebrat dítě do supermarketu
Alespoň já to tak v tom věku dělala, protože jsem na to neměla s dvojčaty nervy.
Ne vážně, jde o to v podobných situacích zachovat klid. Z mé zkušenosti nic jiného nepomáhá. Jo je to o nervy, ale tohle období časem přejde, neboj ![]()
Ráda zní předcházet scénám, teda v rámci možností, takže určitě sebou nabrat dítě na nákup!
Holky pomoc!!
Dcera 3 roky narušuje domácí klid, pořád se vzteká, teď naposledy velká scéna v supermarketu, když jsem ji nechtěla koupit další bonbony. Co v takovou chvíli mám dělat, když se dívá celý krám a dítě není k zastavení?
Prosím o jakoukoliv radu, jsme totálně bezradní!