Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já bych teda radši panelák, než tak nízký stropy. V našem domě předchozí majitel v jednom pokoji zvýšil podlahu, takže tam jsou stropy taky jakoby nízké a je to hrůza. Podlahu celou dame pryč a uděláme novou v původní výšce. Není to o shybani, my jsme s manželem průměrné výšky, ale ten pocit je hrozný. Když tam jdu, mám pocit, že se prastim o futra, automaticky se ohnu a očekávám ránu. A to už jsem tam byla milionkrát s těsně jsem si nezvykla. Ne fakt bych takto bydlet nechtěla. Já mám ráda naopak hodně vysoké stropy.
Ne to bych nebrala ani omylem pokud nejste fakt malý. Bude to strašně stísněný
Pokud byste takový objekt chtěli rekonstruovat, stavební úřad vám to nezkolauduje jako objekt pro bydlení. Požadovaná výška obytné místnosti je 2,6 m, povolí i 2,5, ale níž ne. A je to dobře, protože taková kobka není k žití. Při dnešních cenách stavebních materiálů i práce je škoda investovat do něčeho, co nesplňuje základní požadavky.
Ne, nebrala bych to.
Psychicky vás to může snadno dohnat, myslím, že potřeba vzdušnosti prostoru není jen o ohýbání se ve dveřích.
V bytě jsem měla výšku stropu v obýváků necelé 3 m, předchozí majitel udělal v tomto pokoji podhled. Jenže v kuchyni, propojené s obývákem, podhled nebyl a strop o 30 cm vyšší.
Člověk sedící v obýváku měl při pohledu do kuchyně stísněný pocit a že na něj „strop padá“ a to přitom je nadstandardní výška stropu! Až když se dokončil podhled i do kuchyně a sjednotila se výška, začali jsme se my i naše návštěvy cítit dobře.
My máme stropy taky asi 2m20. Já jsem prcek, manžel má 180cm, do futer se jakž takž vejde, jsme spokojeny, ale s výškou tvého partnera bych do toho nesla
Já jsem bydlela v garsonce a tam byl nižší strop tipuji tak o 20 cm, než je standard. Nevadilo mi to, a aspoň jsem na nej při malování dosáhla válečkem z podlahy a nemusela si vůbec stoupat na židli ![]()
Pokud to muži nevadí, tak asi v pohodě, záležet to bude hodně na něm. Dispozici byste museli pravděpodobně využívat tak, aby pokoje, kde muž bude nejvíc, byly ty vyšší. Takže například ložnici a dětské pokoje by byly nižší, kuchyň, pracovna, obývák vyšší strop.
Já bych například nesnesla na bydlení podkrovni prostory se sikminami a střešními okny, kterými nelze ani v případě potřeby vyskocit
vadí mi to i na příležitostné prespani - vyžaduji zásadně místnosti ve tvaru kvádru ![]()
Zase ušetříte za vytápění, neb víme, že teplý vzduch stoupá a drží se u stropu. ![]()
Ne, nezvykne, bude si tam stabilně připadat debilně a nebude pořádně vědět proč a bude se to odrážet na vztahu.
Ještě vydržte a případně hledejte dál.
Hele, strop má 2,1 m a kolik mají futra na dveřích?
… Naši mají dveře 180 cm, ale jsou to Hobiti, tak jim to nevadí. Ale spousta lidí už si u nich hlavu rozbilo
. Výtopnost nadprůměr. Když topí, mají tam v zimě i 29 stupňů, ale zase předimenzovaný kotel
.
A je to vůbec zkolaudované k bydleni?
Mně by to vadilo, nedělají mi dobře stísněné prostory, navíc pokud je partner vysoký, tak tam asi nebude mít úplně příjemný pocit.
Jak jako kolaudovat rekonstrukci hotového, starého baráku?
… Pokud nezboříš nosné zdi a nepře(i)stavíš něco, tak to kolaudovat nemusíš!
Teď jsem šla pod futra, který mají 2m a koukla jsem se nad sebe. Z představy, že takhle mám vysoký strop v celé místnosti, se mi tedy neudělalo moc dobře. A +10cm by to nezachránilo. A měřím 175 cm.
@Makca87 zakladatelka píše o bytu, může to být nějaký sklepní prostor, který je předělaný na byt, ale načerno. Proto je nejspíš taky výhodná koupě, ale následně to může být problém.
@jita22 píše:
Teď jsem šla pod futra, který mají 2m a koukla jsem se nad sebe. Z představy, že takhle mám vysoký strop v celé místnosti, se mi tedy neudělalo moc dobře. A +10cm by to nezachránilo. A měřím 175 cm.
Něco jiného je stoupnout si pod futra a být v místnosti s nízkými stropy
. Pokud nemá místnost 2×2×2 m s temnou výmalbou, tak ten nízký strop ani nevnímáš
. Nízké dveře jsou horší
.
Ahoj, máte někdo? Zvykli jste si?
Chtěli jsme dům, le dostupné bydlení v domě v naší cenové relaci není. Smířili jsme se tedy s bytem, i když jsme viděli několik malých domů za cenu bytu, všechny měly ale velká ALE. Až na ten poslední. Vlastně je v dobrém stavu, má mikrozahradku, je to dobrá lokalita…nicméně půl domu má strop tak 2,1 m? A přítel má skoro dva metry. Do některých futer se musí i trochu shybat. Nicméně říká, že by to zvládl. Lze si na to zvyknout? Někde by ta futra asi upravit šla, nicméně někde je to nosná zeď. Každopádně je vysoká pravděpodobnost, že by to nevyhovovalo, tak to dost určitě půjde prodat…chceme zainvestovat a třeba jednou si koupit dům dle představ. Takže buď tohle nebo panelákový byt, což se nám moc nechce…diky za názory!