Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jdu si pro radu a Vaše zkušenosti.
Chceme dělat venkovní terasu a váháme s výběrem materiálu. Terasa bude celá zastřešená, ale je jasné, že při nějakém bočním větru tam bude i pršet. Je to na východ. Koukáme se zatím po nějakých betonových dlaždicích, ale stále si nejsem jistá. Líbí se mně i WPC, ale prý tam jsou potřeba velké spáry, protože to hodně pracuje. Dřevo asi škrtám, nejenom kvůli ceně, ale i kvůli údržbě.
S čím jste spokojeni? Jde mně o to, aby to bylo lehce udržovatelné, odolné proti zátěži - bude tam kovový stůl a židle, čili aby každým posunutím židle nebyla na podlaze nová rýha, v létě aby se to nerozpálilo tak, že nepůjde přejít bosou nohou… no a asi mě teď rychle nic nenapadá, tak pokud máte s něčím dobrou či špatnou zkušenost, budu moc ráda za postřehy, které nám pomohou ve výběru.
Já mám dřevěnou, z modřínových fošen. Jsem spokojená. Máme ji na jižní stranu, zčásti zapuštěnou, dělali jsme si ji sami. Chtěla jsem WPC, ale odradila mne cena. Máme ji 5.rok (foto ze začátku, kdy ještě nebylo dořešeno kolem stromů apod), rodiče podobnou asi 10 let. Máme ji nezastřešenou. Kdybych měla volit znovu, jdu do toho samého. Jinou volbou by pro mne byla velkoformátová betonová dlažba typu Best Platen, ale to v nejhorším případě. Za mne prostě dřevo.
@mila.dka1 my zatím máme jako možnost č.1 velkoform. betonové dlaždice. Máme tady kousek tedy jiného výrobce, tak se zajedeme podívat do jejich showroomu. Vaše terasa je moc hezká ![]()
Jinak ještě doplním, že se jedná cca o 30m2, terasa je dost frekventovaná, je to taková druhá veranda, takže ne jen na občasné posezení. Proto koukám po něčem echt odolném.
Rýhované dřevěné palubky-bankiraj před vstupem (nevím, jak se píše) a v pergole už název nevím, možná sibiřský modřín-je méně tvrdý, světlý a o dost levnější…údržba-zametu-konec, nebo se dá vystříkat vapkou, dřevo je prostě příroda, časem zašedivý, spline s okolím, odolné taky v pohodě-všude máme zatěže až až, nic jiného bych nechtěla…dlažba v létě pálí jako čert, ale když je terasa krytá, tak možná ne
@KatkaX píše:
@mila.dka1 my zatím máme jako možnost č.1 velkoform. betonové dlaždice. Máme tady kousek tedy jiného výrobce, tak se zajedeme podívat do jejich showroomu. Vaše terasa je moc hezkáJinak ještě doplním, že se jedná cca o 30m2, terasa je dost frekventovaná, je to taková druhá veranda, takže ne jen na občasné posezení. Proto koukám po něčem echt odolném.
to máme podobné - tahle má cca 27 m2, všichni kamarádi a návštěvy chodí ne hlavním vstupem (ten je krytý a je tam keramická dlažba), ale tudy, máme na ní skluzavku, pískoviště, v létě gril a bazének. Ob rok ji musíme natřít, čehož lituju, že jsem ji nenechala jen přírozeně zešednout, ale snad o to víc vydrží
My mame kamen. Spokojenost. Ale zalezi i na tom jak se to hodi k domu
@Lama Lama píše:
My mame kamen. Spokojenost. Ale zalezi i na tom jak se to hodi k domu
Mohla bys mně, prosím, dát nějaký odkaz, jak to vypadá? Co údržba, třeba když spadne něco mastného? V létě na slunci se to rozpáli?
@KatkaX píše:
Mohla bys mně, prosím, dát nějaký odkaz, jak to vypadá? Co údržba, třeba když spadne něco mastného? V létě na slunci se to rozpáli?
http://www.kam-on.cz/…klad-dlazba/
máme světlou, nerozpálí se. meju wapkou.
Já teď nedávno četla o tzv. kompozitu, který se dělá z dřevěných pilin a plastu a defakto to imituje dřevo. Co jsem tak četla diskuze, tak lidi si to chválí. http://www.chytre-bydleni.cz/…u-i-kvalitou
Máte s tím někdo zkušenost?
Má někdo z Vás zkušenosti s exotikou u bozénu (jezírka) Bankirai, Massanduba, Merbau atd? Děkuji za rady a zkušenosti. Údržba dřeva? Vhodné k jezírku jako výstupní molo z vody?
@Bertas1 píše:
Má někdo z Vás zkušenosti s exotikou u bozénu (jezírka) Bankirai, Massanduba, Merbau atd? Děkuji za rady a zkušenosti. Údržba dřeva? Vhodné k jezírku jako výstupní molo z vody?
Myslím, že nic lepšího a hezčího není…my teda máme jen terasy a obklad fasády, u bazénu/jezírka nebude dřevo o tolik víc namáhaný…časem dřevo zešedne, může se napustit olejem, ale nám se na palubky pak „lepil“ bordel, lepší nechat být, spráy se mohou vystříkat „vapkou“, jinak jen zametáme a jsme spokojený nadmíru
Ahoj, dostavěli jsme nový domek a chceme si na venkovní terasu dát WPC. Kristennka, píšeš, že je to vhodný materiál, jak dlouho už terasu máte? Máš s tím osobní zkušenost? A kde jsi takovou terasu kupovala? A je tento https://goo.gl/images/E1jv3c typ profilu vhodný? Známí ho mají a nestěžují si, ale vím, že existuje více variant, jenže si nemůžeme dovolit nejdražší variantu… Díky za informace ![]()
Já bych už nikdy nevolil nic jiného než WPC, prostě nemusí se to nijak udržovat, jen stačí tlakovou vodou dvakrát ročně omýt