Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj poprosím maminky co mají zkušenost s astmatickym nálezem u ditete paní doktorka nám napsala ventolin 3 vdechy po 3 hodinach ujistovala mě nekolikrat že je to v pořádku že to tak předepisuje i miminkam ale me se to zdá strašně moc když v letáku je napsané maximálně 8 vdechu za den bojim se abych ho nepredavkovala je tu někdo kdo dostal stejně davkovani pro své dítě?? Děkuji vám
Je to v pohodě. Mému synovi jsou 4 roky a jako řešení akutního stavu má 6 vdechů po 20 minutách. Celkem opakovat třikrát.
Nejsem zdravotník, ale sama mám astmu.
Já bych se řídila letákem. Tedy o 1 nádech míň, než radila doktorka.
Jinak se neboj, určitě to nevdechne celé, to je těžké i pro dospělého. Tedy pokud má ten lék „výfuk“ a dávka se uvolní stisknutím. Takový dávkovač má u mne úlevový lék a přiznávám, že ho vůbec neberu, páč to neumím. Velmi těžce se totiž vdechuje. I když jsem se dávila kašlem (tj. měla záchvat), dala jsem si ne úlevový, ale klasický lék, ke kterému přisaji rty a vdechnu.
@Nikol294
V krajním případě se mohou i 2 vstřiky po 20 až 30 minutách, v akutní medicíně se na maximální dávky moc nehledí. Upozornění v letáčku je určeno pro stavy, aby si někdo doma „nerozháněl“ těžký asthmatický záchvat bez následné kontroly lékařem.