Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
Kdy začít mluvit na děti třetím jazykem (angličtinou)?
Moje dcera má tři,já s ní mluvím česky a moje žena maďarsky. Doma se spolu bavíme anglicky, ale na dceru mluvíme rodným jazykem.
Znakování neděláme, dcera požívala slova dříve než jsme se k tomu dostali navíc mluví v obou jazycích bez přízvuku a nemíchá je ![]()
Mám ještě ročního syna a ten už si taky začíná povídat ![]()
Díky za rady
vypozoruje to samo, neboj… kdyz budete s manzelkou mluvit anglicky mezi sebou, tak to mala uz absorbuje a prizpusobi se… ![]()
Verim, ze to zvladne tak, jako ostatni dva jazyky… ![]()
ahoj, mluvte na deti kazdy svoji reci,mezi sebou anglicky a to uplne staci.mam synovce,a na nej mluvila maminka slovenky/madarsky, my cesky,a do toho anglictina(ziji v UK). a malej zacal pozde mluvit,ma v tech recech chaos…a stejne mluvi nejvic anglicky.
My bydlime taky v UK a nase mala 2 leta,pocita v anglictine,protoze to slysi z televize. my na ni mluvime pouze cesky.
Ahoj, my jsme ve Svycarsku, pritel je Ital tady narozeny. On mluvi na maleho italsky, ja na vsechny deti cesky, nemcina prijde tak jako tak, deti s tim nemaji absolutne problem. Vidim to na tech mych starsich, dcera napr. krome cestiny a nemciny mluvi plynule anglicky, francouzsky a ted se jeste uci italsky. Je ji 15. Cim vic jazyku v detstvi, tim lip.
Mame taky plan - ja jen cesky, manzel jen nemecky a mezi sebou anglicky s tim, ze deti to snad od nas pochyti … i nejake pohadky - pisnicky pouste v anglictine, knizky a tak, pocitam, ze to deti naprosto prirozene zvladnou treti jazky s tim, ze vi, ze se tak mluvi, kdyz jsou rodice „spolu na jednom miste“
My taky bydlime v CR. A nechcete dat malou do „anglicke“ skolky? My o tom uvazovali, ze pro podporu anglictiny by to bylo fajn .. navic mame vetsinu pratel, kde anglictina vyhrava, jakozto mezinardni par - tak se vetsinou setkavame s mezinarodni spolecnosti, tak opet anglictina prevazuje - pujde to detem prirozene, uvidite ![]()
nad tím jsme také přemýšleli, ale vše se točí kolem peněz ![]()
žena je na mateřské, platíme komerční nájem a ještě platíme uvěr ze stavebka na stavbu, která není dokončená a těch extra 6000-10000,– měsíčně prostě nemám ![]()
Ja si myslim, ze i v Cesku se to realizovat da. Je to narocnejsi, clovek musi byt dusledny, ale urcite to jde taky.
Trtkoman píše:
nad tím jsme také přemýšleli, ale vše se točí kolem penězžena je na mateřské, platíme komerční nájem a ještě platíme uvěr ze stavebka na stavbu, která není dokončená a těch extra 6000-10000,– měsíčně prostě nemám
no, to je jasne, ze se to musi skloubit s prijmem, byl to jen napad
… nebo na internetu pohledat stejne „cizojazicne“ rodinky a neco poplanovat spolu s detma, pak anglictina jen fici ![]()
Moje sestra bydlí v UK, je češka a její manžel turek. Maji dvě děti (4 a 1 rok) ten 4letý mluvý samozřejmě plynule anglicky, tatínek na něj mluví od narození turecky a teď ho hlídá jeho babička češka, takže teď mluví zase plynule česky. Umí ty 3 jazyky nádherně rozlišovat, nepletou se mu. Takže to spíš podle mě záleží na dítěti, kdy bude schopné ten 3. jazyk „vztřebat“.