Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já jsem dceru začala učit psát a číst česky s nástupem do Reception Year. Původně jsem chtěla začít až se naučí číst a psát anglicky, tak jak se to většinou doporučuje. Ale ona se už dávno předtím začala zajímat o písmenka a sama si vyvodila čtení slabik a jednoduchých slov v češtině a měla radost, že ji to jde, na rozdíl od čtení v angličtině. Ptala jsem se několika lidí, i v české škole, jestli teda už, a všichni doporučili, že jo. Takže právě teď dcera louská první pohádky z čítanky pro prvňáčky a píše tiskacím písmem (psací nechám na příští rok),zatímco v anglické škole se teprve učí poznávat písmenka.
Asi bych ti poradila počkat, až se tvoje dcera začne o písmenka zajímat sama, a pomaloučku polehoučku začít, nehledě na to, jestli ji zrovna budou čtyři nebo šest.
Ja bych zacala klidne i pozdeji. V Reception Class se stejne uci pismenka tiskaci. Tim zacne a v Year 1 muzes zacit s psacimi pismenky. Jestli budete opet bydlet v Cechach, tak s ni psaci pismo urcite procvicuj, protoze to po ni budou chtit i na vyrovnavacich zkouskach. Byt tebou si nakoupim v Cechach nejake ty cvicne sesity pro predskolaky, pripadne bych se zeptala primo ve skole, jestli je mozne objednat sesit, kde se uci psani.
My jsme se vratili z UK pred nastupem do nasi skoly, takze nas tyhle starosti minuly.
Ahoj,může mi někdo poradit,jak je to v anglii se školou,? syn začal chodit do 1 třídy loni v září,ale chceme do anglie,jak to je tam se školou,když anglicky neumí..kydyby sjme se tam chtěli přestěhovat,co musíme udělat? děkuji za odp. ![]()
ahoj
v Anglii je povinna skolni dochazka od 4 let, prvni rok je Reception Class, je to nulty rocnik, deti se uci poznavat a psat pismena a cislice, ja bych to prirovnala k nasemu predskolaku. prechod ze skolky do skoly je hooodne volny, deti si porad hraji, jen je do toho zapojena vyuka
dcera je ted v prvni tride, hraji si porad, uci se psat, pocitat.
my se stehovali pred rokem a pul, dcera neumela ani slovo anglicky a zapojila se paradne, nemela vubec zany problem s reci. urcite zalezi hodne na pristupu ucitelu. nam ucitelka hodne pomohla, sama si nasla ceske zakladni fraze, aby vedela, co ji mla rika " mam hlad, zizen, potrebuji na WC".
prvni tyden mi dovolili chodit do tridy s ni zustat chvili a pak nenapadne odejit. byla jsem tam s ni jen 2×, nebylo to dele potreba. skolu maji od 8:45 do 15:15. ted dcera umi uzasne anglicky.
tvemu synovi je tedy 6 let? to by tady chodil uz do druhe tridy. tady na emiminu je mamina, ktera se do Anglie pristehovala se stejne starym synem, maji individualni program, aby syn dohnal to co umi ostatni deti,
urcite to nebude problem, deti se uci rychle a rekla bych, ze v ceskych skolach je toho uciva daleko vice, tady je to takove volnejsi, spousta hrani, litani po dvore…
ona mammina je Derida zkus ji treba napsat SZ
https://www.emimino.cz/…ondyn-84516/
https://www.emimino.cz/…tetem-88253/
je tu zpouta diskusi
Ahoj holky, my zijeme v Irsku a vypada to, ze je to stejne jako v Anglii. Deti tady jdou do skoly uz ve 4 letech, taky mi to pripada hodne brzo. Moje Childminder mela jeste do nedavna 5ti letou holcicku, ktera uz i dostavala domaci ulohy a pamatuju si, jak kolikrat rikala, jak je chudak Hanna porad unavena, kdyz prijde ze skoly. Chtela by si hrat a musela delat ulohy.
My jsme taky dvoujazycna rodina, tatinek Anglican, ja ceska, maly se narodil tady v Irsku. Jsou mu teprve dva, ale kolikrat mam strach, ze na tu cestinu nestacim sama. Anglictinu uz ma v merku, na to ze je tak maly mluvi uplne krasne, s cestinou mu to jde hur, jeste neslozi vetu, jen sluvka. Kdyz anglictina je tak jednoducha oproti te nasi silene cestine
To je vzdycky sranda jak dam malemu kousek sunky a on leti za tatinkem a rika daddy daddy look sunku. Ja mu reknu, ze je to sunka a ze ma sunku a Mick jen krouti hlavou a rekne: „ham! how simple!“
![]()
everly, tak ty to budes mit jeste tezsi, kdyz jsi s tou cestinou na maleho sama. ja jen do porucim, abys na maleho mluvila jenom cesky, at v tom nema zmatek. at dokaze rozlisit, ze se pouziva jen anglictina nebo jen cestina
Everly píše:
Ahoj holky, my zijeme v Irsku a vypada to, ze je to stejne jako v Anglii. Deti tady jdou do skoly uz ve 4 letech, taky mi to pripada hodne brzo. Moje Childminder mela jeste do nedavna 5ti letou holcicku, ktera uz i dostavala domaci ulohy a pamatuju si, jak kolikrat rikala, jak je chudak Hanna porad unavena, kdyz prijde ze skoly. Chtela by si hrat a musela delat ulohy.
My jsme taky dvoujazycna rodina, tatinek Anglican, ja ceska, maly se narodil tady v Irsku. Jsou mu teprve dva, ale kolikrat mam strach, ze na tu cestinu nestacim sama. Anglictinu uz ma v merku, na to ze je tak maly mluvi uplne krasne, s cestinou mu to jde hur, jeste neslozi vetu, jen sluvka. Kdyz anglictina je tak jednoducha oproti te nasi silene cestineTo je vzdycky sranda jak dam malemu kousek sunky a on leti za tatinkem a rika daddy daddy look sunku. Ja mu reknu, ze je to sunka a ze ma sunku a Mick jen krouti hlavou a rekne: „ham! how simple!“
![]()
Ono to půjde, neboj.
Já jsem taky na češtinu sama, když nepočítám občasné návštěvy v ČR, a zatím nám to jde dobře. Zásada první - nikdy na dítě nepromluvit jinak než česky, za žádných okolností, ať si okolí myslí nebo namítá co chce. Zásada druhá -nemlčet, t.j. využít každičkou chvilku k mluvení, zpívání nebo čtení, po cestě na nákup, v autobuse, prostě pořád.
Ahoj! Uz dlouhou dobu ziju v Anglii, manzel je Anglican a v cervnu se nam narodi prvni miminko. Trosku se tedy zacinam zajimat o dvojjazycnou vychovu atd. a tak me zajimaji zkusenosti maminek, co uz takove deti maji. V podstate mi hlavne jde o to, aby se v pohode nase dite domluvilo s prarodici a pra prarodici v CR…
Ahoj, ja vim,ze u nas je to jeste brzo,ale me napadlo,kdy mam zacit ucit nasi malou psat a cist cesky. Muj synovec ted nastoupil ve 4 letech do skoly,takze se uci cist.zda se mi,ze na ne dost pospichaji,kolik toho uz ma umet. preci jen ve 4 letech a jeste,kdyz on ma jeden rodic cech a druhy slovak/madar, tak se mi zda docela blby,mu zatezovat hlavu treba slovenstinou jako psani a cteni…zacala jsem premyslet, co s nasi malou.jsme oba cesi, a az pujde do skoly, tak kdy mam zacit s cestinou.jestli az kolem 6-7 roku???Jak to delate vy?mate zkusenost?