Výuka v Německu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6.10.11 12:01

škola v Německu

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost se školou v Německu, zda jsou školy jen Německé, nebo je tam nějaká možnost např. česko-německé školy - což asi nebude…

Pravděpodobně se budeme letos stěhovat za prací do Německa, konkrétně do Chemnitz a mám velké obavy z přechodu dětí do školy. Mám dva syny 5 a 7 let.
Mladší by tedy chodil poslední rok do školky,kde by se pravděpodobně naučil německy, než půjde do školy, ale starší syn, který je v 2.třídě, to si moc neumím představit, německy zatím vůbec neumí.
Mám obavy, aby to nezapůsobilo špatně na jeho psychiku, trvá mu déle, než se začlení do kolektivu a bez znalosti jazyka to bude ještě horší.

Všichni říkají, že se jazyk děti hodně rychle naučí, ale mám z toho velké obavy, aby děti netrpěly.
Díky za odpovědi.

Pokud máte někdo zkušenosti konkrétně s Chemnitz a mohli byste doporučit školu/školku, budu moc ráda. Díky Kamča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
371
6.10.11 13:03

je,poznat te,driv…v chemnitz jsem bydlela od roku1988-vdala jsem se tam za nemce,do roku1998,pak jsme si postavili barak o 20km dal,v roce 2004 se rozvedli a ted bydlim s pritelem ve meste gera,ale taky to neni zas az tak daleko,hodina jizdy autem. chmnitz znam jak svy boty,ale o zadne skole pro cechy tam nevim,jedine co me napada,je evropske gymnazium ve waldenburgu,kde vyucuji mimomjine i cestinu.toto ale je pro tveho klucika jeste brzy a je to soukroma skola.nasi kluci tam maturovali..... a od kdy se sem stehujete? ja,kdybych byla ve tve situaci,tak bych premyslela o tom,dat syna o stupen zpatky,aby to mel alespon o neco lehci.to nikomu neuskodi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23729
6.10.11 13:19

Ahoj Kamco, v Chemnitz jsem nekolik let zila. Zadna ceska skola tam neni, cestina se tam vyucuje jen tusim na jedne zakladni skole jako volitelny cizi jazyk a pak jsou kurzy na univerzite nebo volkshochschule.
Netusim, za jakou praci se tam stehujete, jestli je to na univerzite, zkuste se poptat, jestli by Fr. Schurmann, ktera cestinu vyucuje, nedavala pres prazdniny synovi lekce pripadne jestli nezna nejaky intenzivni jazykovy kurz pro deti. Nemyslim si totiz, ze by bylo tak jednoduche prejit z ceske do nemecke skoly, pokud neovlada jazyk. Navic i ten system je docela jiny, k tomu nove mesto, nova skola, novi spoluzaci…
Se skolkama to neni uplne jednoduchy, deti se tam musi hlasit hodne dlouho predem a neni zadna zaruka, ze ho vemou. Zalezi na ctvrti, kde budete bydlet, at nemusis syna vozit pres cele mesto. Taky je dobre ho nahlasit na cekaci listiny ve vic skolkach.

Preju hodne stesti a pevne nervy, to mesto me o ne malem pripravilo ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wiwien
6.10.11 15:14

Ahoj
Ja ziju tady v Nemecku uz 9 ty rok.zatim moje dcera do skoly nechodi,ale co vim zadna ceska skola tady neni.Ja jsem vdana za nemce,takze mi mluvime nemecky coz je jasne,takze mi to tolik nevadi,ale co se tyce nemciny-Tve deti jsou v idealnim veku na uceni.Deti se nauci driv nez si myslis a netrpi tim ,neboj se .Naopak jou zvidave a hrou s ostatnima se uci rychleji.Ja jen vim,ze tady je plno ruskych skol,nebo tureckych a smisenyh a to jen proto,ze je tady strasne moc turku a podobnych cizincu,ktery bez sve reci ani" nepreziji".Nemci to nemaji moc v lasce ,ze deti,ktere jsou tady natrvalo(to nevim na jak dlouho jste tady)Promin precetla jsem si asi spatne Tvoje tema.Ze ty deti se maji integrovat a tudiz mluvit nemecky.Jinak si zkuz na googlu zjistit jestli ve vasem meste neco nahodne neni-mozna jen nejake akce mezi cechama a jejich detma zkus to a preji Vam tady plno plno uspechu a stesti.Zije se tu super uvidis,ze si zvyknes-hodne stesticka a vitejte :hug: :hug: :hug:

• Citovat
  • Upravit
Wiwien
6.10.11 17:15

Ahoj tanecnice-tak jsem zapatrala a :mrgreen: mate stesti je tam toho mnoho s ceskymi detmi dokonce skolka -najdi si Archiv-Euregio Egrensis-je tam toho dost pro deti.Pokud neumis tolik nemecky prelozim Ti to zadny problem. :-D

• Citovat
  • Upravit
8.10.11 21:52

výuka v Německu

Ahoj Wiwien, děkuji moc za info, snad se to vše zvládne, škoda že nejsou oba kluci ve školkovém věku, bylo by to asi mnohem jednodušší.

Moc díky za odpověď, měj se hezky Kamča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.10.11 21:56

Výuka v Německu

Ahoj všichni, moc díky za odpovědi, souhlasím, že by možná nebylo špatné dát syna o rok zpět, měl by asi čas se lépe vypořádat s jazykem. Díky za jakékoli informace, budu moc ráda.
Pokud byste měl někdo třeba i reference na nějakou konkrétní školu či školku - kde jsou fajn paní učitelky, tak budu také ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verka bohmka
26.2.12 19:06

Škola v německu poblíž Oberwiesenthal

Ahoj všichni, zdravím vás, letos se také stěhuji do nemecka. Mám 2 syny 3 roky a 13 let, mám velký problém s tím, kam ho tam dám do školy, německy neumí a o prázdninách pujde jen na kurs němčiny. Vzáří má jít do 8 třídy, tak nevím, prosím poradte mi do jaké školy ho mám dát. Jsem ochotná ho denne vozit do 50 km, dál už by to byla velká finanční zátěž. Děkuji vám všem

• Citovat
  • Upravit
Klementýnka
26.2.12 19:18

České školy v Německu nejsou. Nejsou nikde v Evropě, jen v Bruselu je česká sekce Evropské školy. A ta má prozatím, pokud vím, jen prvních pět ročníků.

Ale existuje projekt Evropské unie nazvaný Odmalička, který se zaměřuje na spolupráci českých a německých mateřských školek v pohraničí, viz stránky zde:

http://www.odmalicka.info/

Pak existuje projekt Česká škola bez hranic určený pro české děti žijící v zahraničí. V Německu je tato škola v Berlíně, Mnichově a v Drážďanech. V Paříži a v Bruselu probíhá formou sobotní výuky, předpokládám, že v Německu to bude podobné.

http://www.csbh.cz/

• Citovat
  • Upravit
verka bohmka
17.7.12 10:06

Dekuji

Dekuji za odpoved, ten 3 lety jde uz od 1.8. do nemecké školky a ten velky 13 lety bude dojiždet do čech. nic jineho by nam nezbylo. Mejte se fajn :jazyk: :think:

• Citovat
  • Upravit
Dave002
11.8.12 11:50

Jazykový kurz

Ahoj, rád bych se zeptal. Koncem srpna odjíždím do německa jako AP, rodina mi zaplati jazykový kurz, ale vůbec nevím jak to budu probíhat? Máte někdo s takovým kurzem zkušenosti? Odjíždím jako Ap poprvé, a sice jsme maturoval letos z němčiny, ale realita je boužel trošku jiná. Budu rád za všechny podměty? Jak vyuká probíhá, jsou tam asi jen němečtí učitelé, vid? Mam strach, že s etam nic nenaučím. :-( Díky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
637
11.8.12 12:55

@tanecnice27 Ahoj, já jsem chodila na německé gymnázium, taky v Sasku, ale jednalo se o projekt česko-německého ministerstva. Jakožto učitelka na české SŠ mohu tedy myslím objektivně porovnat systém školství Čech a Německa - a ten německý mi příjde lepší. Děti máš poměrně malé, ten mladší se jistě zvládne v německé školce perfektně aklimatizovat a bude velmi brzy „zweisprachig“, ten větší si dá možná trochu na čas, ale také bych se toho nebála. Pokud začne první třídou, bude to mít snazší (i za cenu, že by šel do první 2×, pokud ji zde už absolvoval). Hodně štěstí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
637
11.8.12 12:57

Teď koukám že dotaz byl poněkud starší :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
25.8.12 07:42

Škola v Německu

Ahoj,

mám stejný problém jako ty.
Od Ledna 2012 bydlím v Oederanu,tj.asi 20km od Chemnitu.
Máme dva syny,8 a 3 roky.
Starší nastoupil do 1 třídy, ale bohužel nerozumí, máme německou kamarádku, která ho doučuje, ale nestačí to.
Zajímá mě, jestli jsi našla nějakou školu pro tvého syna, můžeš mě prosím odepsat na email:***@email.cz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
27.8.12 17:58

Migmag@email.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie