Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mám problém s ex, nebudu tady rozepisovat proč a co se stalo ale prostě nám to nevyšlo a šli jsme od sebe…už od září bydlím s malou u mojí mamky a ex si jí bere jednou za 14dni na víkendy s tím že ji jeden den veze k jeho rodičům a je tam s ní…a teď máme boj protože on po mě chce aby jsem vozila malou i jeho rodičům aby tam u nich spala…vše samozřejmě svaluje na mě že já jsem odešla a malou sebrala, ale že jeho rodiče jsou oba v důchodu a ani jednou od té doby co jsme od sebe za malou nepřijeli a to jsem mu kolikrát říkala ať přijedou že je „ráda“
uvidím takže mala je prakticky nezná (mají auto a je to asi 35km) chápu že má malá nárok na oboje prarodiče a taky chci aby se s nimi vídala ale sakris vždyť je jen 15m a nejvíc mě mrzí že hlavně jeho rodiče by měli mít rozum a ještě chvíli počkat
vidím to moc hystericky jako prvomatka???
V zájmu dítěte bych se snažila dohodnout. Třeba nepravidelně, když budeš mít čas. Ne to brát jako tvou povinnost, ale dobrou vůli kontakt sem tam umožnit. Zároven to pojmout jako možnost hlídání, když se ti to bude hodit a tím projeví i oni vůli vyjí vstříc časově.
No tak asi takhle, v první řadě, ty nemáš povinnost dítě komukoliv vozit, to si dělá srandu, ne? V druhé řadě styk s jeho rodiči je jeho věc a ne tvoje. On ať si styk s rodiči zařídí v době, kdy má dítě on. Jsi vstřícná, jeho rodiče mohou za malou za tebou kdykoliv dojet, není problém, to mu zopakuj, ale víc nic. Dělá si snad legraci nebo ne? Ať si styk se svými rodiči zařizuje on sám. Jak máte danou soudní úpravu? A spát u prarodičí 15měsíčního prcka, to spadnul z višně? Ty jo, nepochopím to myšlení, že se prostě nebere ohled na to batole.
@kdochcekam píše:
Nerozumím dotazu. Ptáš se nás, jestli mají jeho rodiče za děckem jezdit nebo na co?
ne, její ex chce, aby ho vozila jeho rodičům mimo dny, kdy má dítě on a nechávala jim ho tam přes noc. Tak jsem to pochopila já.
@terinka4444 souhlasím do puntíku. Ale zároveň si myslím, že má pravdu i Saatine, pokud se nejedná o přirozený zájem a lásku k vnoučeti, tak nadšení dle mě rychle vyprchá. Ono je něco jiného vyprávět sousedce, jak u nás spinká vnouče a něco jiného realita. A jak moc mají zájem je asi znát z toho, že nechtějí ani dojet na návštěvu.
@Jsemduveriva no já to nechápu, píšeš, že ex vozí vaši dceru na jeden den ke svým rodičům, kde je s ní, a pak píšeš, že jim ji máš vozit ty a že malá prarodiče nezná? mně to prostě nedává smysl
@kdochcekam no a to nadáváš otci nebo matce? a co jako s tím má matka dělat?
@Bohulinka píše:
@terinka4444 souhlasím do puntíku. Ale zároveň si myslím, že má pravdu i Saatine, pokud se nejedná o přirozený zájem a lásku k vnoučeti, tak nadšení dle mě rychle vyprchá. Ono je něco jiného vyprávět sousedce, jak u nás spinká vnouče a něco jiného realita. A jak moc mají zájem je asi znát z toho, že nechtějí ani dojet na návštěvu.
Rozvrácené vztahy nejsou a nikdy nebudou ideální, ale zase by se po matce nemělo chtít nemožné. Takže ona buduje vztah se svými rodiči ve svém čase, otec nechť buduje dítěti vztah s jeho rodiči on v jeho čase. Přijde mi naprosto mimo, požadovat po své expartnerce, aby vozila dítě mým rodičům.
Děkuji za odpovědi, nebudu označovat konkrétní osoby ale jde o to že malou si může brát kdy chce máme to soudně stanovené jako dohodu protože má 3smenny provoz a u mě není problém po domluvě pár dní předem mu ji dát kdykoliv a kdykoliv se tady může i po práci zastavit jenže to se nekoná a i když si ji vezme jednou za 14dni dělá mu to problém protože si stěžuje že má moc práce na baráku a nemůže s malou pracovat…já právě chci aby s ním měla vztah jenže to je hlavní důvod našeho rozchodu jeho workoholismus ale to on samozrjemne nevidí… Mysli jen na sebe vůbec ho nezajímá jak by to zvládla maličká
je to hrozný sobec v tomhle… Pred měsícem dostal nápad že pojede s partou přátel, bývalou a malou na 10dni k moři…co k tomu říct víc :/…a už vůbec nechápu že jeho rodiče s tím souhlasí kdyz jsem mu řekla že jim zavolám a vyřídím si to s nimi sama tak mi řekl ať nikam nevolam.. a ano myslím si to samé kdyby měli takový echt zájem o malou přijeli by na návštěvu a nebo kdyby jen zavolali jak se malá má a snažili se sní vytvořit si vztah…
@Jsemduveriva píše:
Děkuji za odpovědi, nebudu označovat konkrétní osoby ale jde o to že malou si může brát kdy chce máme to soudně stanovené jako dohodu protože má 3smenny provoz a u mě není problém po domluvě pár dní předem mu ji dát kdykoliv a kdykoliv se tady může i po práci zastavit jenže to se nekoná a i když si ji vezme jednou za 14dni dělá mu to problém protože si stěžuje že má moc práce na baráku a nemůže s malou pracovat…já právě chci aby s ním měla vztah jenže to je hlavní důvod našeho rozchodu jeho workoholismus ale to on samozrjemne nevidí… Mysli jen na sebe vůbec ho nezajímá jak by to zvládla maličkáje to hrozný sobec v tomhle… Pred měsícem dostal nápad že pojede s partou přátel, bývalou a malou na 10dni k moři…co k tomu říct víc :/…a už vůbec nechápu že jeho rodiče s tím souhlasí kdyz jsem mu řekla že jim zavolám a vyřídím si to s nimi sama tak mi řekl ať nikam nevolam.. a ano myslím si to samé kdyby měli takový echt zájem o malou přijeli by na návštěvu a nebo kdyby jen zavolali jak se malá má a snažili se sní vytvořit si vztah…
no, takže mu řekni, ať si tohle řeší sám, 15měsíční dítě na deset dnů k moři bez mámy, jestliže není zvyklé na takovou dobu bez mámy, to ať se na mě kdo chce jak chce zlobí, nedala bych ani omylem. Za druhé, má styk dohodou, může si ji brát, jak chce, vycházíš mu vstříc, nebere si ji, jeho problém, v žádném případě nemáš povinnost vozit dítě jeho rodičům. Já bych kvůli svému dítěti, bez toho, co mi nakazuje nebo nenakazuje můj ex, zavolala své extchýni, že jsou u mě kdykoliv vítáni, že za malou mohou kdykoliv dojet, malou si klidně vzít, s ohledem na její věk zatím ne na spaní, ale až bude starší, budu ráda, že má babičku s dědou, ke kterým může jet spát, že mohou kdykoliv zavolat a domluvit se. Popřípadě bych jí to poslala SMS, to je ještě lepší varianta a uschovala si to, abych měla důkaz, že jako z mé strany není problém. Napsala bych jí, že jí píši ohledně styku s malou, že jejich syn si nepřál, abych je kontaktvala, tak proto volím formu SMS, abych neobtěžovala( tím bych vysvětlila, proč píšu SMS) a dál bych jim napsala to výše, že je s malou kdykoliv rádi uvidíte, kdykoliv mohou přijet a budu ráda, když si s malou budou budovat vztah. Tečka. S ex bych o tom nediskutovala, prostě nebudu malou nikam nikomu vozit, chceš-li ji, víš kde bydlíme, udělej si čas.
@kdochcekam někteří „otcové“ mají „zájem“ ještě menší, cosi o tom vím ![]()
každý není jak tady „canaglia“ ![]()
a zakladatelka se kvůli tomu, že otec nemá zájem-čas zřejmě ani o ni ani o dítě, s ním rozešla
avšak to s těma prarodičema nechápu stále ![]()
Já bych jim vnučku čas od času přivezla. Nebo se domluvila, že jim ji dovezeš a oni jí zas přivezou zpátky. Nic náročného na tom nevidím. Jako každá pomocná ruka dobrá. Třeba jim je hloupé k tobě jezdit, když už s jejich synem nežiješ… Kdo ví? Do hlav jim nevidíš. Abys pak za pár let, až budeš v práci a budeš třeba řešit prázdniny a pod. nelitovala, že nemají s vnučkou vztah.
@kdochcekam píše:
Co s tím má dělat matka? Má říct otci, že takový styk je s dítětem opravdu chabý a měl by si ji brát častěji a věnovat se jí víc.
i ty srandistko
takže nezájem otce o dětí v rodině vede k rozvodu, protože otec není ochotný se ani trochu přizpůsobit a neustále upřednostňuje práci před rodinou… a po rozvodu se s ním najednou dohodnu na tom, na co před rozvodem neslyšel ![]()
@kdochcekam píše:
Prosím tě vždyť tu píše, že otci zakázala vzít si dítě na dovolenou k moři. tak kdo nemá zájem a čas? Nedivím se, jestli se musí pokaždé doprošovat jako by byl nějaký imbecil co není schopen se o svoje děcko snad postarat nebo co…
prosím tě, ne každá máma pošle 15měsíční dítě na dovolenou k moři s otcem, který se o to dítě nikdy v kuse nestaral 10 dnů ani doma, natož někde u moře. Nejsi trochu mimo?
@kdochcekam co výš? to moře? že se matka bojí pustit batole na téměř dva týdny k moři s otcem, který o dítě nejeví přílišný zájem, tedy jeho zkušenosti asi nebudou kdovíjaké a navíc tam jede s partou přátel - a zakladatelka nezmiňuje jejich děti, takže asi bezdětných, takže je otázka, nakolik se otec bude věnovat dítěti a nakolik péče o dítě ustoupí programu s přáteli? no, nejsem zrovna matka hysterka, můj drahý bejvalý mě už za manželství (takže tam to člověk nebere až tak dramaticky) vytrénoval na různé stresové situace, ale tady bych taky asi neskákala štěstím dva metry do stropu a s ohledem na dítě by se mi ten plán kdovíjak nelíbil. jako jo, jestli nejede jenom s partičkou přátel, ale i s jejich rodinami (tedy včetně malých dětí), tak proč ne. ale jinak ![]()