Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@monvd možná by stálo za to napsat, jak si hlídáš jídelníček a jak cca vypadá.
Já tedy jím už od začátku plánování Femibion a od začátku těhu jsem k tomu přidala ještě rybí tuk. Jenže já mám celkem omezený jídelníček, moc toho celkově nesním, takže vitamíny jsou dobré jak pro mě, tak pro mrně. ![]()
Samozřejmě, že jsou maminy, které neberou nic a mají miminka úplně ok, tohle je na každém, co jí, co mu chybí a co chce dopřát miminku. Já takhle vím, že malá má všechno, co by mohla potřebovat a nemusím myslet na to, abych denně snědla tohle, támhleto a ještě tohle, když bych neměla ani chuť nebo to třeba vyloženě nejedla- jako především listovou zeleninu.
![]()
Jinak ve třetím trimestru už spíše miminko nabírá váhu, vyloženě se žádné orgány už nevyvíjí, vitamíny jsou nejdůležitější v počátcích vývoje, takže nejdůležitější před početím a v prvním trimestru. ![]()
Hodně zdraví Tobě i mimču.
![]()
Souhlas, mimčo už „jen“ roste a co potřebuje, vezme si od tebe. Já teda beru vápník+hořčík+zinek, ale jen kvůli sobě ![]()
Beru jednou za tři dny třeba, spíše ať doplním sobě, ale jen pro ten pocit - stejně z těch umělých vitamínů tělo moc nevstřebá. Vím, že mám málo železa, tak piju kopřivu a snažím se udržovat hladinu vápníku a hořčíku potravinami.
@monvd Nebrala jsem vůbec nic, z umělých vitamínů se mi dělalo nevolno už v předchozím těhotenství. Snažila jsem se jíst zdravě a pestře. Asi by tomu bylo až do konce, jen jsem byla pár dní před porodem na den hospitalizovaná a po odběru krve zjistili, že mám málo železa. Je pravda, že jsem ke konci neměla vůbec chuť k jídlu, nejraději bych jedla jen jogurt. Takže jsem pár dní brala železo.
Dítě je zdravé, porodní váha 3,3 kg.
Pokud jis trochu rozumne a mas prijem „od vseho neco“, tak mimco si vycucne, co potrebuje, tvuj organismus ted dava prednost miminku, takze spis neco muze chybet tobe - klasicky vapnik, zelezo atd. klidne je zacni brat i ted, dite si toho vycucne jeste dost a pokud budes kojit, tak to je na telo taky zahul.
@monvd je to naprosto zbytečné, nejen teď, ale aji na začátku. POkud se nestravuješ jako prasátko, tak není potřeba vůbec nic. ![]()
@monvd
Ty vitamíny mají smysl spíše pro tebe, miminko si vezme co potřebuje, ale tobě by to mohlo chybět.
Já jsem pro, jelikož ze stravy toho zas až tolik nezískáš, teď už teda bude sezóna ovoce, zeleniny naší začínat, ale není špatné doplňovat. I vápník, hořčík a železo.
@monvd pokud jíš normálně, tak je to ok. já brala v prním trimestru vždy femibion, protože máme v rodině MDHFreduktázu poruchu a tam už je listovka naštěpená a ted si ho občas vemu a jinak denně jod kvůli štítné žláze.
A myslíte holky, že můžu brát jsem 27týden kyselinu listovou, třeba ob den, zbyla mi tak bych ji dobrala, nevadí to?
@mimoušel
Kyselinu listovou potřebuješ i v této fázi těhotenství, takže proč by ne.