Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Při prvním jsem brala v prvním trimestru Femibion a to jen proto, že jsem nemohla přijímat pořádnou stravu (jen cola, banány, piškoty, rohlík)a shodila jsem 7 kg do 17tt. Tak aby mělo mimčo z čeho růst. Jak jsem začala jíst normálně, pestře, žádné vitamíny jsem nebrala. U druhého těhu jsem začala jen kys. listovou, ale opakovalo se to co při prvním těhu, takže jsem postupovala jako u prvního. Můj Dr. mi řekl jednu věc, kterou jsem se uklidňovala. „Nebojte se, dítě se chová jako parazit. Vezme si z vás co potřebuje. Vy budete potom muset doplňovat vitmíny“. Osobně si myslím, že kys. listová nemůže uškodit, nijak bych to nehrotila. ![]()
Příspěvek upraven 23.01.14 v 13:32
To víš že jo
Lístová stačí, stejně je to spíš hlavně pro dobrý pocit. ![]()
@Lill87 píše:
Ahoj holky, od února chci vysadit a s manželem se zasnažit o druhé dítkopři těhotenství s dcerou jsem brávala mamavit. Ale chci se zeptat zda máme zkušenosti s jinými vitamíny. Popřípadě jestli bych s jejich braním neměla začít už teď
Za mě určitě Femibion800. Je sice dražší, ale stojí to zato. Já jsem ho začala brát už v létě, 1.11. se nám podařil 4tý a poslední pokus IVF. Věřím, že i díky Femibionu. Ted jsem 14+0tt
![]()
@Denis11 tak držim palce ať je vše v pořadku, za svůj život jsem otěhotněla třikrát a vždy na poprvé, ale dítě mám jen jedno
tak doufám, že pokud se mi to podaří, že bude vše jak být má..
Urcite uz ted doporucuju kyselinu listovou, ja brala jen to a pak jsem hodne jedla ovoce, zeleninu a pila mleko (kvuli paleni zahy hlavne) a v 33letech se zadarilo druhy mesic a v 34+4tt se mi narodil zdravy chlapecek, ktery mel 53cm 3560g
Jinak preji hodne stesti a at se zadari co nejdriv ![]()
Beru Femibion 800 - listovka, s nějakou látkou co listovku štěpí. je dražší, ale hodně holek ho bere a i mi byl doporučen na gyndě - mám vysoké riziko rozštěpů u plodu
doporučuje se cca 3 měsíce před. ještě si párkrát za týden zobnu rybí olej s vysokým podílem DHA. ![]()
@Andy27 píše:
No to bylo asi hodne zeleninypeknej cvalda
No jo jsem mu tam „dolu“ posilala same dobroty
a hlavne teda mi jely cherry rajcatka
a taky je ma hrozne rad ![]()
Já nebrala žádné vitamíny, spíš upravila hodně životosprávu, jedla a pila zdravě, chodila na čerstvý vzduch
![]()
@Lill87 stačí kyselina listová, eventuelně vitamín E („vitamín plodnosti“), manželovi můžeš koupit zinek a selen (bývá to v kombinaci taky s éčkem)-ale pokud jsi otěhotněla vždy napoprvé, tak evidentně u něj funguje vše jak má
Multivitamíny jsou v našich podmínkách spíš na tahání peněz z kapes, ve skutečnosti opravdu důležitá je jen ta listovka (dokáže snížit riziko vážných rozštěpových vad až o 80%). Já brala za pár kaček z Dr.Max 800mcg (doporučená denní dávka pro dospělého je 200mcg, pro těhotnou 400mcg)-ale vyloučí se močí, takže žádný strach, po I. trimestru jsem pak najela na Folgravid (kys. listová + DHA pro vývoj očí a mozku miminka).
do kontryhelovýho čaje bych naslepo vůbec nešla, mě pěkně rozhodil cyklus a dlouho jsem špinila po MS (třeba dva týdny), takže mě vůbec nesedl.
@elanaa Fakt jo?? Mě ho právě hezky srovnal, jeden měsíc ho nepiju a hned mám zpoždění.
@Boudová ono to bude hodně individuální…ale mě fakt nesedl a vím, že nejsem jediná. Někomu po něm nerovnoměrně roste sliznice a proto se pak tak dlouho špiní po menses, chce to vyzkoušet, ale spíš až když se nedaří a člověk by už snědl i žížalu, kdyby bylo zaručený, že po tom otěhotní. Preventivně bych si s kontryhelem (stejně jako s jinýma bylinkama) radši nehrála.
@elanaa taky se mi zdá zbytečné, abych šla do kontryhelového čaje, a jak říkáš znám pár případů, kterým uplně přeházel cyklus ![]()
Možná je to taky tim, že se má pít podobně jako antikoncepce, před ms vysazovat. Ale tak plodná budeš asi dost ![]()