Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky. Mám takovou otázku. Doktor mi doporučil, pokud bych chtěla můžu brát nějaký vitamíny pro vývoj miminka. ( jsem 9 týden teďkon ) Předepsal mě jodid ten beru úplně v pohodě, to jsou malý prášečky. Ale sehnala jsem v lékarně vitamíny, a jsou to velký prášky a já prostě od mala mám problém se spolknutím velkých prášků, i když je napůlím tak je nespolknu prostě, dávim se. Tak jsem našla na netu tohle, měl to někdo? Popřípadě děkuju i za rady.
Připomínek že nedokážu ve 20ti spolknout velký prášky si prosím nechte, já to sama vim, snažila jsem se několikrát ale prostě to nejde.
Stačí pestrá strava a nepotřebuješ žádný vitamíny. Max bych brala listovku.
@JancaS84 Listovka v tom právě je. Pestrou stravu mám, ale někdy skoro všechno vyzvracim právě. Teďkon teda musim zaklepat 2 dny sem nevyzvrátila jídlo, ale předtim co jsem snědla šlo ven. ![]()
Taky si myslím že listovka (aktivní formu!) by měla stačit (a pestrá strava pokud nejsou nevolnosti apod) …
Co vím tak acidum folicum (listovka) jsou malinké prášky ![]()
Jinak si z toho nic nedělej, v okolí mám spoustu lidi, co mají i v dospělosti “problém” spolknout větší prášek ![]()
Brala jsem do 14tt jen naštěpenou listovku a připadá mi naopak škodlivé brát jen tak bez rozmyslu vitaminy a minerály, vždyť se tím můžeš i předávkovat.
Jakoukoliv tabletu dětem nadrtím lžičkou a zamíchám do džusu nebo jogurtu.
@vanesskaa00 píše: Více
Mě pomohlo jíst jen to, na co jsem měla chuť.
Normálně s polykáním prášků problém nemám, ale teď v těhotenství kvůli nevolnostem obrovský, zvedá se mi žaludek i jenom z pachu těch multivitamínů, tak beru jenom listovku, což jsou mini tabletky a teď k tomu taky jodid, který je poměrně malý a hlavně bez chuti a zápachu a zatím se zdá, že to stačí🙂 taky jsem měla výčitky, že neberu nic víc, ale když ono to prostě nejde, snad to aspoň vyvažuje to, že mám chuť hlavně na mléko a ovoce, to je tak jediné, z čeho se mi nedělá vyloženě blbě🙈 je to těžké, ale bude to v pořádku, co jsem četla, tak v našich končinách jsou nějaké extrémní vitamínové nedostatky spíš vyjímečností a miminko si stejně všechno vezme od tebe, takže to maximálně bude chybět tobě🙂 Drž se, vím jak je to náročné, taky už toho mám plné zuby a to jsem jenom o týden dál, jak ty🙈 😅
@Daisy98 Já už jsem to objednala
Takže teď je to stejně jedno. To jsem se ptala jestli to někdo nebral a nemá zkušenosti
Každopádně taky držim palce ![]()
Brala jsem jenom listovku. A doktorka mi ještě řekla že ji stačí brát klidně ob den.
Jestli zvracíš, tak tady ty tady, že stačí jen listovka vesele ignoruj.
S práškama neporadím, s tím problém nemám. Ale s dodržováním pestré stravy a zvracením v těhotenství jo.
Pokud máš velký problém se zvracením, tak už jsou na to léky. Přesný název neznám, nepotřebovala jsem ho. Podle mě, když neudržíš žádné jídlo nebo tekutiny, tak jen to o zdraví tebe i malýho…
Zvracela jsem jednou za pár dní a brala jen listovku, později rybí tuk. Ty těhotenské vitaminy mi nevolnost zhoršovaly.