Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já jsem taky pro pestou stravu občas zpestřenou nějakým tím vitamínkem. Na začátku jsem si koupila Maternu, zapomněla jsem jí na chalupě u mé tchýně a přivezla si jí až na konci těhu, což znamená, že jsem celé těhotenství neužívala žádné vitamíny a přesto je moje mimi v kategorii těch větších-ještě tedy nevím jaké to bude s porodní váhou, ale malý zrovna nebude. Myslím tedy že vitamíny velikost neovlivní a toho obříka stejně porodím i bez nich. Calibrum mi taky nevyhovovalo jak píše Baboo. Takže určitě doporučuju kyselinu listovou alespoň do 2.trimestru, tu jsem brala každý den ještě před otěhotněním a potom hlavně doplňovat železo, protože toho je v těhu vždycky málo. Já ho mám při každých krevních testech málo, jako hodně jiných těhulek, takže mi na ně Dr. vždy předepsal ACTIFERIN nebo TARDYRON, pokud ti Dr. najde málo železa tak si to určitě nech předepsat.
Hezké těhulkovství přeju.
Dřív jsem se spoléhala spíše jen na stravu a dodávat umělé vitamíny se bála, ale teď už raději potravní doplňky beru. Ve stravě bych vůbec nezvládala konzumovat vše potřebné. Vyhovuje mi značka www.vitaharmony.cz a jejich komplexní přípravek Gravital. Petra
Ahojky holky,
před těhotenstvím jsem nic nebrala, ale jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem začala brát Calibrum baby plan. Po třetím měsíci Calibrum mami a beru ho pořád. Věděla jsem, že jídlem do sebe nedostanu všechno, co potřebuji, tak jsme zvolila vitaminy v tabletách. Porodní asistentka mi říkala, že po vitaminech jsou velké děti (to už tady padlo), ale nikde to není potvrzeno nějakým odborným výzkumem, tak nevím. Hodně si taky miminko hrabe z hroznů, tak pozor!!! Malej se narodil deset dní před termínem a měl 4,2 kg. Říkali, že kdyby se narodil na den přesně, tak by měl pět kilo, ale myslím si, že on věděl, že by ta cesta na svět byla mnohem náročnější, tak vyrazil dřív.
![]()
Ahojky,
já jsem brala od druhého trimestru Calibrum mami, každý den a k tomu i zeleninu a ovoce, rybky nerada. Ke konci těhotenství mi po posledním odběru krve dr. ještě napsala železo, měla jsem ho málo. Mimi jsem měla akorát 49 cm, 3,20 kg. Taky mám sklony k přibírání a dost velké a i když jsem brala Calibrum denně za celé těhotenství jsem přibrala 11 kg, což není tak hrozné.
Přejí pohodový porod a zdravé miminko všem těhulkám ![]()
Kdyz uz jste u tech vitaminu - mela bych jeden dotaz. Jsem ve 20. tt a od 2. mesice beru denne /ted uz to radsi omezim/ tabletku Mamavitu. No ale ted mam obavu - kdyz on obsahuje 100% DDD vitaminu A a ja si pak dam jeste nejakou stravu bohatou na vit. A - nemuzu se tim predavkovat? Pry vit. A plodu muze skodit. No ale zase si rikam, ze by to nemelo vadit. ze kdyby bylo tak jednoduchy se predavkovat, tak by to nekde uvedli nebo ho do tech tablet davali min, ne? Preci je jasny, ze u tech tablet clovek jeste ji vyvazenou stravu…Co si o tom myslite?
rozhodne Maternu az tak 2.ci 3 trimestr a obden, je opravdu silna.
k vit.A- s tim opravdu opatrne, v calibrum babyplan pro 1.trimestr schvalne je vynechan. to mnozstvi co je v GS mamavitu je jeste v pohode,ale spis obden, da se pak mamavit vyuzit i behem kojeni, prece jenom cek vydava energie atd…
ja brala jen listovku a zelezo a jod - od doktora predepsane, na konci i horcik..a malej cvalda 3,80kg.
maternu oprvadu spis az pozdejc a obden.
Verka - taky beru kazdy den Gravital. Doktor mi primo doporucil brat tehu vitaminy. Ve strave opravdu neni mozno doplnovat vsechno a je pravda, ze jsem za celou zimu nemela ani rymu (normalne mam imunitu uplne v haji a skoli me uplne vsechno).
Myslim, ze Gravital ma taky 100% DDD vitaminu A. Nebala bych se toho, ze by jsi se mohla predavkovat. To by jsi musela jist kazdy den kilo mrkve nebo jater.
To ze obcas neco takyveho zobnes urcite nevadi.
Diky moc, aspon trochu jsi me uklidnila. Budu ted teda Mamavit brat tak jednou za 2-3 dny. No snad jsem tim, ze jsem to tak od 4. tydne brala denne nic nezkazila. Holt doktor se se mnou o tom moc nebavil, tak jsem si v lekarne koupila vitaminy a bastila, s tim, ze mimco ma vsechno, co potrebuje a ja nemusim resit, jestli jsem dneska mela ten a ten vitamin. No a to predavkovani me nejak nenapadlo… Takze ode dneska s mirou:-)Ikdyz-ted v 5.mesici uz to asi moc nezachranim, co?
Ja beru tedy Gravitalem kazdy den a predavkovanim jsem si dosud hlavu nelamala. Zkusim se preptat na dalsi kontorle u dr. Ale myslim, ze mi rekne, abych brala dal.
Navic obsahuje zvysene davky vseho, co je v tehu velmi zapotrebi - kys.listova atd. A zime vzdycky potrebujeme vic vitaminu.
Predavkovat se snad nemuzeme - telo s tim poradi a to co nepotrebuje samo vylouci.
Na 3/4 ovoce a zeleniny mam alergii, takze to s tema priroz. vitaminama moc neprehanim. Tak musim spolehat na chemii.
No to telo sice vylouci,ale s vyjimkou prave vit. A - ten se uklada v tele a skodi-zvlaste plodu - teda to jsem aspon vycetla…:-)No ale jak jsem uz psala, kdyby kazdej bral vitaminy - jako ze je bere vetsina tehulek - tak pochybuju, ze si zadna z nich uz neda brokolici, papriku nebo treba mrkev…Takze to uz by tu muselo tech predavkovanych byt hodne - to by prece na tech vitaminech museli uvest alespon nejake varovani…Ale zkus se na to dr. zeptat - ten muj se se mnou o takovych vecech fakt nebavi, nad vsim mavne rukou, ze to moc resim. Mozna jo, ale radsi neco resim vic nez min..
Ahoj holky,
taky trošku přidám do diskuze. Teď jsem v 9. týdnu, a jelikož je to ne zrovna šťastný trimestr z důvodu ročního období - plno bacilů, atd. Snad samy posoudíte. Můj doktor mi v minulém těhotenství nedoporučoval žádné vitamíny - počala jse na jaře-duben. Ale nyní mi řekl, abych do konce 1.trimestru brala vitamíny, tak jím Calibrum babyplan. Nepřibrala jsem po něm, a mám aspoň dobrý pocit, že do sebe vitamíny dostanu, jelikož té chuti taky moc nemám a asi bych do sebe nedostala tolik, jako z těch preparátů.
Ahojky těhulky,
tak mě doktorka přímo doporučila vitamínky. A když jsem se jí ptala na to jestli nebude mimi moc velké tak řekla že to mi sice nezaručí, ale raději velké a zdravé než malé ale aby mu něco chybělo. A to myslím měla pravdu. Je pravda, že já do sebe v prvních čtyřech měsících dostala tak max. suchý rohlík a jablko jinak jsem zvracela i po vodě. Takže to že jsem zbaštila každý den vitamín byla jistota toho že mimi dostane to co potřebuje.
Plus k tomu se mi zpravili vlasy a nehty a taky pleť což připisuju hlavně vitamínům. Brala jsem Calibrum baby plan a pak Mami a to každý den celé těhu a malá byla naprosto standartní donošené mimi 3,450kg a 50 cm. Tabulkový dítě.
A přibrala jsem 11kg za celé těhu a týden po porodu mi zbyli tři. A to si myslím že zmizí jak přestanu kojit. Takže tak. Spíš se zaměřte na mimčo a buď mu teda dopřejte vitamíny a minerály ve stravě. Což je třeba v zimě nelehké. Nebo berte vitamínky. ![]()
Já teď beru stále Calibrum mami kvůli kojení a můžu říct že jakmile jsem vynechala tak jsem to pocítila na vlasech, nechteh i celkové kondici. Ale to je taky tím, že jako kojící mamina tak velký výběr ve stravě nemám. Například z ovoce toho moc nemůžu. ![]()
Tak ahoj a zdravíčko vám i bříškům.
To mas pravdu Ivo . Lepsi 5 kilovy mimco, ale v poradku, nez nejakeho cvrcka s hadickama.
Segra taky brala Gravital celou dobu a mala se narodila skoro mesic po prvni terminu (misto 29.06. narodila se 25.07.!!!) a mela presne 3 kila a 50cm.
Toho bych se tedy nebala.
No jasne, s tim se neda nez souhlasit - taky radsi velky mimco, ale zdravoucky. Ale co to predavkovani, konkretne ten vit. A?? Nemluvil o tom s nekterou z vas vas gynekolog? Nebo nejaky jiny zkusenosti?
Mě paní doktorka doporučila braní vitamínů pro těhotné dokud budu pracovat, poctivě jsem tedy od září do prosince brala vitamíny. V lednu mě kdosi „vystrašil“, že budu mít „obří“ dítě a tak jsem přestala, za 14 dní jsem omemocněla ..... teď už do práce nechodím, ale obden (nebo jak si vzpomenu) si vitamín vezmu. Na doporučení doktorky beru Gravital.