Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Těhulky nebo maminky
vyzná se někdo jak to dnes chodí ve směrech sociální pomoci svobodným matkám. Příjmení každopádně dám po otci a jako otec bude uveden. Jesti některá z Vás mi může poradit co a jak, ono každá koruna dobrá
Moc Vám děkuji za případně příspěvky
Fajn den těhulky i maminky se svými mrňousky
Katty
Ahoj Katty,
u svého zaměstnavatele před odchodem na mateřskou nahlásíš, že žiješ sama, otec se k otcovství hlásí, ale nežije s tebou. Budeš dostávat mateřskou o dva, nebo tři? měsíce déle, než kdybyste žili ve společné domácnosti.
Poté, co začneš dostávat rodičovský příspěvek, zeptej se na sociálce, na co máš ještě nárok.
Papa
MaRi
Ahoj Katty,
máš nárok na ŽM pro sebe jako samoživitelku s dítětem. Musíš ale soudně podat návrh na úpravu výchovy a výživy dítěte. A také Tě chci upozornit, že je to dost hlídaný.
Každopádně držím palce!
A budete bydlet spolu nebo každý zvlášť? Protože na tom záleží, ne na tom, kde má kdo trvalé bydliště.
no to je krasa, budes pobirat materskou jako samozivitelka, ale samozivitelka nebudes. trikrat hura takovym podvodnicim, na ktere musi ostatni platit!!!
Anonym
víš mohla si se aspoň Anonymní příhlásit když mě tak kritizuješ. Chápu, že s tím né každý souhlasí a také jsem připravena na to, že to tady někdo bude odsuzovat ať . Ale děkuji za každý příspěvek. Já jen sbírám info co a jak a na druhou stranu aby mi tady trajdaly sociální pracovnice šnupaly ve škříních apod. není to nic příjemného co jsem slyšela.
Opravdu bych řekla, že pokud spolu žijete, nemáš na nic nárok.
Samoživitelka znamená, že jsi na dítě sama, otec na dítě peče. Ono už to slovo samoživitelka, že…
Jinak ta diskuse není, aby někdo někoho soudil, to je jiné téma, ale upřímně řečeno by mi to přišlo taky sprosté. Oddací list není v životě důležitý, ale zdá se mi hnus, když toho lidi využívají.
Nicméně jak říkám, pokud spolu sdílíte domácnost, nemáš nárok na nic navíc.
GaB
je to tak jak psaly holky. Ale nezáleží vůbec na trvalém pobytu ale na tom, zda skutečně žijete spolu. Soc.pracovníci chodí do rodin na šetření. Vše je mnohem přísnější než před pár lety, asi si budeš muset dát návrh soudu na úpravu práv a povinností k nezl. dětem, kde bude stanoveno výživné otce, a tuto částku na sociálce zhlední při výpočtu doplatku do ŽM. Zas pokud byste si dali na soud návrh jen jako fixní částku např.jen 500,–, soud to sice může schválit, pokud to bude dohoda, ale taky nemusí - hodně záleží na konkrétním soudci. A i pokud by takovou nízkou částku schválil, tak na sociálce ho můžou nutit, aby platil víc, má-li na to výdělek…No otázka je, jestli to za to stojí.
K.
Kdyz se Filipek narodil, taky jsme s protelem (manzou) meli kazdy trvaly bydliste jinde, ale protoze jsem nechtela behat po soudech a nechat si maleho soudne sverit do pece, tak jsem nemela narok ani na korunu navic…Je to v podstate stejne jako manzelstv…
A taky mi prijde nefer vyuzivat soc.davek- ja vim, kazda korunka se hodi- zvlast s mimi, ale ja bych na to nemela zaludek..i
Ahoj.
Nebudu kritizovat, ani soudit. Jen se chci zeptat. Víš, že pokud chceš jako svobodná matka příjmení po otci napsat ihned do rodného listu, je nutné vše vyřídit na úřadech před porodem? Jinak to stojí více lítání až po narození dítěte.
Beruška
Zensky jak ste prisli na to ze tazatelka bude sdilet s otcem ditete spolecnou domacnost
Pri precteni jejiho prvniho prispevku me nenapadlo myslet na to ze chce podvadet. Sany.
Jelikož předtím byl dotaz doplněný o pár dalších vět, ze kterých to vyplývalo. Po pár reakcích zadavatelka dotaz upravila - všimněte si, že je tam napsáno, že příspěvek byl upraven, nebo-li proveden update.
Sany, Katty tam předtím měla napsáno úplně něco jiného než teď, proto takové reakce, asi ji to nakonec přišlo blbý, tak to upravila tak, že teď z toho skutečně vyplývá, že stát podvádět nechce, i když předtím to vyznělo jinak ![]()
PS: Všimni si i času, kdy to opravila, až po těch „ukamenujících“ komentářích. ![]()
Nebudu už do toho šťourat, ale holky mají Sany pravdu, původně tam skutečně poukazovala na to, že mají odlišné bydliště, na jaké dávky navíc mají nárok.
Katty, je to tvoje svědomí, ale neni ti blbý upravovat původní dotaz, když jsi sama odsoudila anonyma za to, že tě soudí anonymně? Že se k tomu nehlásí veřejně? Když si sama ani nestojíš za původním dotazem? Myslím, že pak ses dostala na stejnou úroveň.
No nic, nebudem se tu hádat…