Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Zdravim vsechny latkarky ![]()
Premyslim zda poridit fleecove separacky, po tech jednorazovych se mi maly zacal opruzovat, tak letely. Jake s nimi mate zkusenosti? Udrzi prdelku aspon trochu v suchu? Daji se z nich hovinka snadno sklepnout? Kolik jich tak poridit?
Dal chci poridit aspon nekolik vkladacich plinek na zvyseni savosti, hlavne na noc, tak se chci zeptat, s jakymi mate dobre zkusenosti?
Predem diky za odpovedi, ja vim, ze bych si to mohla i vygooglit, ale neni nad rady na emiminu ![]()
PS: pouzivam klasicke ctverce
Se separačkami neporadím, nepoužívala jsem. Ale nejprve to vyzkoušej, já jsem to párkrát zkusila, ale nijak extra sušší mi to nepřijde, navíc ten mokrý flís na zadečku - ee. Lepší jsou možná nějaké ty Stay-dry od Imse vimse (tuším), ale nezkoušela jsem.
No a vkládačky, osobně mám nejlepší zkušenost s bambusovým flísem od Babyidea, je to nejsavější materiál. Mám od nich prefoldy, to jsou nejsavější plíny co znám. Ty větší používám samostatně na noc, ty menší vkládám do plenky. Jen pozor na ty vkládačky „nudle“, některé jsou z jiného materiálu, než z bamb. flísu.
Separačky- kup deku Irma v Ikee a nastřííhej si separačky svoje. Stojí 49 Kč 90×90cm, je slabá. Nemusíš ani obentlovávat.
Sucho udrží výborně. Mě je tedy flís nesympatický. Pevný bobek jde sklepnout dobře. Tekutý bych tedy prát nechtěla.
vkládačky - u nás na noc jedině bambusový prefod BabyIdea. Schnou v zimě déle než den, takže podle toho, jak často pereš. já prala ob den, takže jsem měla na noc 4
Ahoj, taky používám klasické čtverce…se separačkama neporadím, používám celulozové, ale vkládačky na noc se mi velmi osvědčily tyto Nemůžu si je vynachválit ![]()
Sucho celkem udrží, ale matlavé hovínko z nich jde dolů špatně a když dítě čůrá hodně prudce, flís to nemusí stíhat propouštět a uteče ti to bokem. Taky záleží, v čem pereš, nesmí se ve slizu, pak práve nepropouští vůbec nebo hodně špatně.
Používám nastříhané separačky z Irmy nebo obyč tenkého flísu a fungují. Jsou suché a přilepené hovínka jdou sklepnout nebo opláchnout. Malý teda kadí celkem tuhoše.
Akorát první léto mu flís nedělal dobře.
Z mých zkušeností udrží flís prdelku hezky v suchu (víc než u viskozových), ale ne všechny děti flís snesou - je to přecijen „umělotina“.
Já ho dávám výjimečně (právě kvůli možným opruzeninám)- jinak raději viskozu nebo nic (jen látku).
A přidávám se taky k nejlepším zkušenostem s bambusem od Baby idea - ve formě prefoldu nebo vkládaček (nudle).
Já jsem chtěla mít dítě v bambusu, biobavlně a tak. Ale bohužel je vše mokré a on není spokojen. Začala jsem zkoušet fleece, i když je to vnitřní boj. Je to lepší, vydrží v tom mnohem déle. Kakání má zatím tekuté a jde to z toho hůře, ale vypere se na 60. Na 40 mi to nešlo vyprat.Deku Irmu mám pro kočku, je to nějaký hnusnější fleece nebo co. Ty klasické flísové vkládačky jsou trošku jemnější materiál.
Mně se malá taky hned ozvala, jakmile byla mokrá - ale já jsem to brala naopak jako výhodu - jako signál, že mám přebalovat. Sice jsem přebalovala třeba i po půl hodině, ale věděla jsem, že je v suchu. Flís pak měl opodstatnění v autosedačce nebo na výletech, kdy nejde přebalovat hned.
Tak na suchý zadeček jsou opravdu nejlepší ty separačky o Imse - jsou drahé, ale stačí mít dva-4ks a počůrané stačí přemáchnout jen v ruce. Naše malá flís na zadečku nemusí - červená po něm, kdežto tyto separačky jsou bomba! Samo jen to tekuté kakání staršího mimča se z nich naprd dostává
- to ale z každých pratelných separaček..Zas máš výhodu, že se malá hlásí hned jak se pokaká - ta moje se v tom totiž pěkně sádlí a je jí jedno že jí hovišo teče ušima…je to čuník
..
A jaké používáš jednorázové? Ono totiž i na materiálu těch jednorázových hodně záleží.
Prosím v čem ty flísové separačky perete? Peru ve Formilu z Lidlu a budu přecházet na domácí mýdlový sliz ale mýdlo prý ten flís zanáší a ten pak nepropouští, ale někdo mi říkal, že stačí přidat navíc máchání a je to ok. Díky za rady ![]()