Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
lleennttiillkkaa píše:Monjie píše:Ale prd od toho se to jmenuje vůz pro rodiče s dětma, aby tam primárně seděli rodiče s dětma. Nikdo tě nemá co vyhánět. Naopak, když bude všude plno a ty pojedeš s dítětem, tak ti v tomhle voze(kupé musí uvolnit alespoň jedno místo.
Jura to je naprd, ja se teda dostanu vsude, do vozu oznacenyho pro matky s detmi, mi bylo slusne zdeleno ze tam nemam co delat… od te doby nejezdim klasicky Rychlikem ani nesedim v prostoru pro kola, Gita se vzdy strasne lekla, kdyz nekdo mlatil dvermi a dostala z toho strasny zachvat breku takze jedine EC,IC do prostoru pro lyze vzdy nekdo ochotne pomuze, i uvolni misto…
ale treba je mozne odendat vanicku a podvozek slozit a to se clovek dostane take vsude:)
Přesně tak, a to s dítětem myslím až do 10ti let.
PetiteFillette píše:lleennttiillkkaa píše:Přesně tak, a to s dítětem myslím až do 10ti let.Monjie píše:Ale prd od toho se to jmenuje vůz pro rodiče s dětma, aby tam primárně seděli rodiče s dětma. Nikdo tě nemá co vyhánět. Naopak, když bude všude plno a ty pojedeš s dítětem, tak ti v tomhle voze(kupé musí uvolnit alespoň jedno místo.
Jura to je naprd, ja se teda dostanu vsude, do vozu oznacenyho pro matky s detmi, mi bylo slusne zdeleno ze tam nemam co delat… od te doby nejezdim klasicky Rychlikem ani nesedim v prostoru pro kola, Gita se vzdy strasne lekla, kdyz nekdo mlatil dvermi a dostala z toho strasny zachvat breku takze jedine EC,IC do prostoru pro lyze vzdy nekdo ochotne pomuze, i uvolni misto…
ale treba je mozne odendat vanicku a podvozek slozit a to se clovek dostane take vsude:)
Ahoj. Podstatné je, na které trati potřebuješ jet a jaké typy vlaků tam jezdí. Já mám zkušenost jen s trasou Praha-Liberec a Praha-Čerčany. Na Liberec jsem jezdila s oběma holkama od malinka. Autobusem bych nejela, protože tam nejde upevnit autosedačka a jinak bych se bála. Dokud jsem nemohla mít golfky, tak jsem jezdila bez kočárku, jen s autosedačkou. Než jsem se dostala na vlak, dítě jsem měla v šátku a autosedačku v obrtašce přes rameno. Ve vlaku jsem holčičku sundala ze šátku a dala do autosedačky (především pro její pohodlí), kde většinou spala celou cestu (i nespavá Anežka). Ale mohla jsem to dělat hlavně proto, že jsem jezdila k našim, kde máme druhý kočárek. Když pak byla Anežka větší a mohla do golfek, tak jsem jezdila s nimi. S nimi jsem sice těmi úzkými dveřmi z chodbičky neprojela, ale stačilo na tu chviličku kočárek polosložit, tím se kolečka dostala trochu blíž k sobě, a hned jak jsem projela, jsem kočárek zase vrátila zpět.
Do Čerčan mám zkušenost čerstvou, jeli jsme tam tento víkend. Dá se vybrat vlak, který je bezbariérový, což znamená, že se jednoduše dostaneš do vlaku a mělo by tam být dost místa pro kočárek. Ovšem na jedné cestě jel vlak, ve kterém bych u kočárku musela stát, tak jsem si ho vzala k sedačkám. Sice lidi museli kočárek těžko obcházet, ale nikdo se nezlobil, dokonce ani průvodčí. Při cestě zpět jel City Elephant a ten byl super, tam jsem se vlezla s kočárkem krásně, že jsem u něm mohla pohodlně sedět. Takže fakt je to vlak od vlaku různé, asi by se dalo předem zjistit..
Ja jezdm i se student agency Gita je v autosedacce vedle me na sedadle proti smeru jizdy a zapasovana
Pra-Liberec trasu taky jezdim ale jen do HK, ale vzdala jsem to a radeji jedu IC,EC pres Pardubice a pak tim Elefantem btw. student agency jezdi i Praha -Liberec
Kocar bysme chteli mit u sebe, rozlozeny tak, aby v nem mohla dcera lezet (jeste nesedi).
Je to APOLLON ALUX .
Tak ja jsem jela vsema moznejma vlakama s velkym kocarem - nesedicim ditetem a nejlepsi jsou regionalni vlaky - tam je vetsinou misto pro kola (v jizdnim radu by ten vlak mel byt znaceny, ze tam muze jet kolo) - tam jsme se svezli paradne. Nejsem si jista ja ten patron, ale jela jsem s maminkouco ma X lander a ani nas kocar neprojede tema litackama ke kupeckum - kocar se musi rozlozit= idealne 2 lidi. Ja jsem mela obrovske stesti, ze u vlaku, ktery byl narvany nam pomohl nadrazak a nalozil nas nakladnim prostorem (maji to ale oficialne zakazany, nebo co) a sedeli jsme v kupe pro vozickare - jinak byl vagon pro matky s detma dost narvany - asi bych si tam sedla - ale nevim kam bych dala korbu s miminem a i se slozenym podvozkem by to zabralo pulku kupe - takze jedno misto by me nezachranilo.
Jela jsem i pendolinem - tam je super misto pro vozickare (vagon 4, sedadlo 94,96, kde si muzes dat kocar pred sebe), ale tam prodavaji mistenky fakt jen vozickarum. Rozumna pruvodci me tam pustila, kdyz vozickar nejel (ale ne vzdy jsou tak vstricni). Jinak si musis dat kocar na misto pro kolaa sedet daleko od toho. Nase velka korba by se na vedlejsi sedadlo nevesla. Jedna maminka si natvrdo nechala kocar v ulicce - i kdyz tam teda fakt dost prekazel nikdo ji nic nerekl. Pro dite to ale moc pohodlny nebylo, kdyz se pres ten kocar kazdou chvili nekdo prodiral.
Zaverem - jde to - vzdycky mi nekdo pomohl nastoupit, ale urcite bych vybirala dobu, kdy bude vlak poloprazdny.
Ty jo, obdivuju všechny cestovatelky vlakem s kočárkem. Já si to troufla jednou v létě (tehdy syn 3 roky, dcera rok) se sportovním užším kočárkem a kamarádka měla Jane Slalom. No teda bylo to něco, měly jsme to natěsno dostat jen ten kočár do vagonu- místo pro kola. Do kupé jsme se s kočárem ani náhodou nevešly, ani bychom neprojely. Takže jsme taky hlídaly každou zastávku kočárky. Jinak v tom rychlíku- klasika 2zelený (nevyznám se v tom:D) byl i vagon pro matky s dětmi, jeeeeenže ten byl hned první. A my se dozvěděly na Hlavním nádraží, ze kterého nástupiště jede náš vlak až 2minuty před odjezdem- fakt bomba tenhle systém:D. Takže jsme to prostě nestihly, protože už dávali signál, že se bude odjíždět
. Jely jsme do Nymburka a cesta zpět znamenala netrpělivě čekat, kdy se objeví na ceduli, že za minutu máme přeběhnout na určitou kolej s kočárama. Fakt děs, brrr
. To je trošku OT:D.
Držím palce s cestováním, ty příměstské vlaky jsou asi v pohodě, fakt se zeptej s předstihem a nějak dát signál průvodčímu, nebo nevím.
Na vás čekají vždycky s těma kočárkama?:D
Jo a sama bych si to nevyzvedla ani náhodou, měla jsem co dělat, sejít ty schody z vlaku sama
.
Ještě mě napadlo, že vlastně když jsem tenkrát jela tím rychlíkem, kde jsem si musela kočár dát do zavazadlového vagónu, tak jsem si s sebou brala autosedačku a malou měla v ní. Anebo na rukách. Jely jsme hodinu a půl. Venku jsem měla vajíčko přehozené přes korbu kočáru, takže to šlo.
Prostě budeš muset vlak vybírat. Nevíme trasu, po které chceš jet. Takže buď EC/IC s oddílem pro invalidy, nebo SC, kde si musíš koupit k jízdence ještě místenku a doufat, že bude průvodčí rozumná/ý, nebo regiovlaky.. Rozhodně nejhorší jsou naše staré zelené rychlíky s kupéčkama. Tam prostě prostor není a kolikrát má člověk co dělat, aby prošel dveřma i s větším kufrem.
Laky, ze kterého nástupiště odjíždí konkrétní vlakový spoj, by ti na tak velké železniční stanici měli sdělit v informacích. Když jim řekneš čas odjezdu a cílovou stanici (nebo ještě líp číslo vlakového spoje podle jízdního řádu), tak je jejich povinnost to sdělit - pokud některá kolej ve stanici není „vyloučena z dopravy“ a nejezdí se podle výlukového grafikonu.
Juro: informovaly jsme se, bohužel ale nám paní na pokladně řekla, že máme sledovat tabuli a tam že to bude napsané
. No objevilo se, ale fakt 2 minuty před odjezdem. S malým jsem běžela tak nějak volně a akorát jsme se dostali někam
Laky, povinnosti nádražního personálu jsou odstupňované podle velikosti stanice. Třeba v Praze na Masarykově nádraží nebo v Brně na hlavním nemají pokladní za povinnost podávat informace - to platí tak akorát ve stanicích velikosti Kyjova a menších… Tam jsou totiž ve směně přes den tři lidi - výpravčí, operátorka a pokladní (byla řeč o tom, že pozice operátorek se bude rušit, třeba už to proběhlo…) no a v noci jen výpravčí a operátorka nebo sólo výpravčí (taky prodávají jízdenky…). Kdežto ve velkých stanicích máš zvlášť informační kancelář a tyto informace ti řeknou tam.
Monjie píše:
nj ale kam narvat kocar?
Já jsem psala, že kočár ať sporťák, tak golfky si beru sebou do kupé. Sporťák jsem měla jen jednou a měla jsem kliku na prázdné kupé, ale golkfy dám buď nahoru na police a nebo položím na zem podél sedaček. Nikomu nepřekáželi. Samozřejmně složené
Jo, jeste jsem zapomnela napsat, ze je fakt veliky rozdil, kdyz jede mama sama a kdyz jedete aspon 2. Kdyz jsem jela sama mela jsem na sobe uvazany satek, abych v pripade potreby mela obe ruce volny (kdybych musela rozkladat kocar, ale nastesti jsem nemusela). Potom se za ten satek taky krasne schovalo kojeni.
Taky se da s kocarem dojet k vagonu pro deti a nechat ho nalozit jako zavazadlo do nakladniho prostoru.
Nejsem si jista, jestli v tom detskym vagonu musi uvonit i misto pro kocar - to jsem se neptala. Zakladem ale je fakt jezdit mimo spicku.
Kdyz jsme jeli 2 a s kocarem zabrali cele kupe, tak si k nam nikdo neodvazil sednout
- to pamatuju, ze studenstskych let - co nejdal od potencialne rvoucich deti ![]()
Jinak moc mamin s kocarama nejezdi a pruvodci byli v 90 % strasne ochotni.
glen25 píše:
Jo, jeste jsem zapomnela napsat, ze je fakt veliky rozdil, kdyz jede mama sama a kdyz jedete aspon 2. Kdyz jsem jela sama mela jsem na sobe uvazany satek, abych v pripade potreby mela obe ruce volny (kdybych musela rozkladat kocar, ale nastesti jsem nemusela). Potom se za ten satek taky krasne schovalo kojeni.
Taky se da s kocarem dojet k vagonu pro deti a nechat ho nalozit jako zavazadlo do nakladniho prostoru.
Nejsem si jista, jestli v tom detskym vagonu musi uvonit i misto pro kocar - to jsem se neptala. Zakladem ale je fakt jezdit mimo spicku.
Kdyz jsme jeli 2 a s kocarem zabrali cele kupe, tak si k nam nikdo neodvazil sednout- to pamatuju, ze studenstskych let - co nejdal od potencialne rvoucich deti
Jinak moc mamin s kocarama nejezdi a pruvodci byli v 90 % strasne ochotni.
Jojo taky jsem tu psala, že poprvý to bylo malýmu asi 7 měsíců jsem ho zamotala do šátku, abych měla ruce volný. Když jsem jela příště, tak už jsem měla golfky, který v případě nouze zvládnu jednou rukou a hlavně jsem dicela spoléhala na to, že mi někdo pomůže.
No a na to kam mám dát kočár jsem se ptala před první jízdou na infu a tam mi právě řekli, že si ho mám vzít sebou do kupé, což mě teda docela zarazilo, protože si nedokážu představit, že cestuju s hlubokým kočárem ![]()