Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu. V září chceme jet na dovolenou do Bulharska s 18měs.synem.
Dnes jsem si ho byla nechat zapsat do sveho pasu za 50 Kc. Az po provedeni toho úkonu mi paní úřednice vysvětlila,že do většiny zemí to stačí (mít dítě zapsané ve svém pasu),ale ne do Bulharska…že musí mít vlastní pas......
Máte s tím někdo zkušenosti??
NAvíc mě vyšokovali,že předtím ještě musím žádat o osvědčení o stát.občanství ČR pro malého, na matrice po mě chtěli data a místa narozeni nejen moje a manžela,ale i obou babiček a dědečků,což teda nechápu …navíc se ta žádost posílá někam na JM kraj a tam, až to schválí, to teprve pošlou zase k nám domů a pak se teprve může žádat o ten pas.....no šílenost…!!!
Nechápu z jakého důvodu nestačí rodné a oddaci listy…
![]()
Ahoj,bohužel úřednice má pravdu…dřív ti malému nevystaví jeho vlastní pas,když nebude mít doklad o státním občanství a ten se dělá opravdu na krajích
Absolvovali jsme to před rokem.Dnes jsem si ho byla zapsat já do pasu,protože pojedeme naštěstí do Chorvatska a tam to stačí ![]()
Ale na to občanství jsem dávala jen oddací list a naše a jeho rodné listy.....
Ale s tím jaký stát uznává zapsání do pasu a nebo vyžaduje vlastní pas dítěte,to nevím
![]()
JOjo doklad o statnim obcanstvi se vyzaduje pri vystavovani prvniho pasu ditete, jelikoz nema jeste zadny prukaz, kde by bylo obcanstvi zapsane. Mne teda ten doklad vystavili na mestskem urade na pockani, donesla jsem rodne listy a oddaci, zeptali se me jestli mame vsichni trvale bydliste pod ne spadajici a pak sem dostala takovy lejstro, ze nase mala je vazne ceska ![]()
No nevím, my byli v Bulharsku vloni a nikomu to, že nemá vlastní pas, nevadilo.
A co se potvrzení státního občanství týče, tak stejně ho nejspíš bude někdy potřebovat (např. mě bez něj nedali první občanku). Vystavují ho opravdu kraje, ale žádosti u nás berou normálně i na MU a na kraj to přepošlou. Jo a ještě jedna perlička - vzhledem k tomu, že moji rodiče jsou mladší než ročník 1953, tak jsem musela přikládat k žádosti i rodný list jednoho z nich.
Vyřízení synova potvrzení trvalo asi 3 týdny a pas potom měsíc, takže to bylo fakt na dlouho (já naštěstí začala už v březnu, tak máme pas doma, jede v červenci k moři s prarodiči).
My jsme byli v Bulharsku pře dvěmi lety. Dceru jsme měli jen v pase. Bodrý úředník na letišti sice hrál chvilku důležitého a zíral do počítače, ale jinak to proběhlo v pohodě. Navíc od ledna 2007 je Bulharsko v evropské unii tak si myslím, že by to určitě mělo stačit. Zeptej se na cestovce se kterou jedeš.
Holky prosim vas a jak dlouho to zapsani trva, udelaji mi to na pockani a co je k tomu potreba? Krome rodneho listu maly?
Zapsani do tveho pasu se dela na pockani, stoji to 50kc a je potreba rodny list maleho a tvuj a obcanka.....
Vrátili jsme se z bulharska včera! Letěli jsem do Burgasu a pak do Primorska. Já měla obě děti (8měs a 4 roky) pouze zapsané v pase… (manžel má zapsaného zatím jenom syna). naprosto bez problémů!!! Do Bulharska můžeš i na občanku, ale tam nemáš zapsaný ty děti. Pasová kontrola je rutina…koukne do pasu na tebe, zívne a jdeš…
Do bulharska nepotřebuje mít dítě svůj pas!!! Stačí zapsaní v pase jednoho z rodičů.
Vydechni a žádný pas zbytečně nevyběhávej. Nenech se šikanovat a stresovat nějakou chytrou hlavou na úřadě…
úřednice zas má informace jedna paní povídala…jo jo měli by těm krávám přidat na platě, že ![]()
Ahoj,tak to zapsání je jak kde. Na Praze 4 ho dělají do týdne a zadarmo. Když si i maminka dělá pas,tak napřed udělají pas,pak si ho člověk musí přijít zkontrolovat a odsouhlasit a teprve pak mu za týden dopíšou děti. No to je děs. Bez osvědčení o státním občanství by to prý nešlo. To je 100Kč za jedno a na počkání.
Ahoj Leea, dostala mě tvá odpověď na Bulharsko, my letíme za 14 dní, taky do Primorska s 15-ti měsíčním synem, můžeš dát vědět jak bylo, jestli bylo něco co jste tam nemohli sehnat, jak to tam vlastně s malými caparty chodí, teda pokud tě to nebude obtěžovat, klidně písni SZ, díky moc Amira
Primorsko je jako česko… snad všichni tam mluví česky… Jídlo v hospodách je dobré, nejdli jsme tam nic co by nám nechutnalo… ceny jsou jako u nás v průměrné hospodě…né v luxusní restauraci… Naše nejdražší večeře 2× specialita podniku (naložené masíčka kupa!, moc dobré) 1× hranolky 1× chlebová placka 3× cola 2× pivo = 30 leva (cca 390kč). Běžně jsme (jinde) večeřeli za 15 leva.
Pláž je nádherná, čistounká, píseček super (lepí se , ale dětem to nevadí)
cca 70 metrů do moře je voda maximálně po pas… vlny maličké, voda teplá…né moc slaná…nesvědí na kůži…
Koupit se tam dá všechno za stejné ceny jako u nás a levněji… vůbec netahej hračky na písek… koupíš tam vše. Ráj pro pubertáky.. jsou tam levné " značkové
" věci…
Neviděla jsem, že by se tam někde prodávaly plínky, sunar a dětská výživa, ale nepátrala jsem po tom…měli jsme svoje.
negativa: měli jsme pouze snídaně, nebyly nic moc…kdybychom to věděli, ani bychom je neobjednávali a nakupovali si sami. (ale to asi záleží jak ve kterém hotelu…)
staví se tam strašně moc hotelů…ale ted už se spíš dodělávájí vnitřky a stěhuje nábytek…takže to neruší
hrozné jsou chodníky!!! patníky tak 30 cm!!! nedodělané cesty, křivá dlažba a tak…nám to nakonec připadalo srandovní…ale fungl nové golfky si raději neber
)))
Narazili jsme na samé milé bulhary. Pozor! milujou batolata… naše malá tam byla hvězdou…smějí se na ně, ptají se jak jsou staré…dělají ťuťuťu ňuňuˇ'nu… no někdy to až obtěžuje…:o))) Ale zase chovají moc mile i k vám - mimina sbližují národy
)))
Ještě chceš něco vědět? Do jakého hotelu jedete? s jakou cestovkou?
Píšu to sem, třeba to bude zajímat i někoho jiného..
jééééééééé, moc děkuju, my jsme byli v Primorsku před dvěma lety (i s malým načerno,netušili jsme, že už jede taky)
, bydleli jsme v Tišině, no a celkem dobrý, pokud neočekáváš luxus, klasika-pokoj-postel, skříň, koupelna sprcha společná s wc, nám to stačilo, jsme plážový povaleči, ráno jsme vyskotačili k moři a večer posedět, teďko jedeme do hotelu Nadja http://www.alexandria.cz/…morsko-nadja-(hotel)-leto-2008-0135098.html, měl by být nový a hlavně máš na pokoji lednici, takže nebude problém pro malého skladovat jídlo, letíme s Alexandrií, díky tomu, že mají Primorsko docela dobře zmáknuté.
Hele a co děti v letadle, z toho mám asi největší obavy, náš prcek, nebyl ochotný sedět ani ve vlaku ![]()
Jee diky za info…tak se na ten pas asi vypr.....
A meli jste klimatizaci na pokoji?
A pro malou jste si brali postylku nebo vam tam pujcili??
DIky
Nám nabízeli v cestovce, že bychom si tam pro malého mohli postýlku půjčit za poplatek (tuším, že cena byla něco kolem 5-7euro za noc) takže to jsme zamítli, protože stejně počítáme, že skončí s námi v posteli. ![]()
Tak to budete určitě spokojení. My jsme byli v úplně novém hotelu cestovka Ancora. Alexandria tam má fakt valnou většinu hotelů…to bude v pohodě.
V letadle musíš mít prcka na klíně. Je tam málo místa…takže počítej, že budeš uskákaná
). Malá cestou tam nespala a furt po mně lezla. Nejblbější bylo, když přinesli jídlo…ale pokud se co nejrychleji odbavíte a budete sedět s manželem spolu tak to zvládnete…aby se nic nevylilo… Cesta trvala z Ostravy hodinu a 40 minut a zvládli jsme to. Kojit se nechtěla, tak měla na start a přistání dudlík a v pohodě…byla děsně zvědavá
. Cestou zptky jsem s ní seděla sama (chlapi seděli na druhém konci letadla. Ale usla mi v polovině letu a vzbudila jsem jí až po přistání, takže jsem si krásně užila i pohled z okna…viditelnost byla super.
Dají ti pro prcka záchrannou vestu, která ti zabírá další místo a dostanete i balíček Sklenička sunarka+ pití sklenička + přesnídávka…super ale taky překáží
. V letadle je i přebalovací pult na záchodě a v pohodě jsem tam přebalila. Letělo hodně dětí a všechny byly víceméně v klidu…i když všechny chvíli hopsaly, nebo knouraly…ale trvá to chvíli takže doporučuju.
Jo ještě v pododě jsem tam vybrala z bankomatu přímo Leva. Mám m Banku takže bez poplatku a dokonce o korunu lepří kurz než u nás…