Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemám to úplně takové, ale náš taky rád kramaří- udělali jsme opatření- jsou nepřístupné všechny skříně kromě jeho s hračkami- a do ní mu dej jen pár hraček a měň je třeba po týdnu, uvidíš, že se to brzy zlepší…
vůbec nevíme, co se jim odehrává v těch jejich hlavičkách, určitě i trochu žárlí, já mám doma 20 měsíců a 5 měsíců
@AliTad píše:
@Mišela1 No je pravda, že mrňous teď začal být dost akční
No třeba dnes jsme byli u tchánů a tchán blbnul s tím mladším tak starší začal chodit po kolenou a něco nesrozumitelného žvatlat - abychom si ho všimli:-). On je dokonalý v tomto on se po narození mladšího dokonce dobrovolně odplenkoval jenom aby na sebe upoutal pozornost jak ho chválíme za nočník. Vždy dělal scénky když jsem se nemohla hnout, kojila jsem nebo stála u přebalováku a on ječel až mi skoro tekla krev z uší. Nezbylo nic jiného než tomu předcházet ( než jsem začala kojit dostal jídlo, pití, nočník v dosahu a pustila jsem mu třeba pohádku) a HLAVNĚ když mladší spí opravdu se věnuji jenom jemu jak to jenom jde a jednou týdně manžel je doma s mladším a my valíme spolu třeba jenom nakupovat, nebo plavat, na hřiště a tak a to je pak i na něm vidět jak je spokojený.
@Mišela1 my si je s manželem často střídáme, abychom se věnovali každý jenom jednomu na maximum
@Gladys Ten můj mě nedávno dostal, když mi začal tou svojí „řečí“ recitovat celé pasáže z „Kuřátko a obilí“ - identifikoval jsem podle „pípápípánokybojí“ ![]()
A já myslím, že se dětem bere dětství, že se na ně hrozně spěchá, už aby chodili, aby mluvili, aby 100% poslouchali
podle popisu máš naprosto normálního syna, 30 slov ve 2.5 letech, je super ![]()
Spíš si myslím, že jsi utahaná z mimina a potom jsi víc nervní. vidíš mimino a velkého kluka, ale on velký není, je to pořád mimiňátko batolátko ![]()
Proto je nejlepší mít mezi dětmi větší rozdíl, aby si člověk vypiplal jedno, s péčí na 100% a pak druhé, když už jde to starší do školky.
Málokdo je tak v pohodě že zvládá dvě prťata v klidu.
@AliTad píše:
@Gladys Ten můj mě nedávno dostal, když mi začal tou svojí „řečí“ recitovat celé pasáže z „Kuřátko a obilí“ - identifikoval jsem podle „pípápípánokybojí“
hustý
tak to to s tou řečí nebude tak špatný, to by první v jeho věku nedal
Básničku se naučil až teď ve 4letech. Ale on začal i třeba na odrážedle jezdit až ve 3letech, společně s druhým
Občas je trochu zneklidňující, když druhorozený zvládne něco, co první ne ![]()
Máš normální divoké neposedné dítě.
Jestli ty máš vlčí dítě v tom případě máme snad všechny občas vlčí děti
jen když spí jsou andílci
.
@Gladys Jenže já si moc nejsem jistá, jestli tomu rozumí, myslím, že se mu spíš líbí ten rytmus. A taky si říkám, kdy mladší zvládne něco, co starší nedává (a pomalu se tomu blížíme ohledně pití ze sklínky, starší se prostě nenapije a nenapije a půlročák to s dopomocí dává
)
@AliTad píše:
@Gladys Jenže já si moc nejsem jistá, jestli tomu rozumí, myslím, že se mu spíš líbí ten rytmus. A taky si říkám, kdy mladší zvládne něco, co starší nedává (a pomalu se tomu blížíme ohledně pití ze sklínky, starší se prostě nenapije a nenapije a půlročák to s dopomocí dává)
To neva a z flašky jupíka by se napil? Nebo zkus do sklenky dát brčko třeba by se nalákal pít brčkem.
@AliTad a ty si myslíš, že děti, které sedí a vydrží poslouchat třeba pohádku, tak že všemu rozumí? Jasně že nerozumí všemu, ale to nic neznamená, on ví, že je tam kuřátko, kuřátko dělá pípí, hledá maminku. Vždyť se tam to kuře pohybuje mezi obilím, copak tvoje batole někdy vidělo naživo obilí? Stodolu a mlat? Slepice a kuřata?
@Kelsey Jó ve školce normálně brčkem pije, ale doma ani ťuk, tady valí jen flaška. Všichni jupíci, kubící a hromada dalších hrnků vyzkoušena ![]()
Jako bys psala o mém synovi, kolem těch 2,5. Pak se to náhle zlomilo a například cestu už respektuje a hodně se rozmluvil. Nicméně pořád se hodně vzteká, vymrčuje si, zkouší hranice mé trpělivosti, je divoký, prostě kluk
Když ho hlídá někdo jiný, tak je mnohem poslušnější. Taky si s ničím nechce pořádně hrát, jen kramařit, bouchat, ničit věci, mazat se mým parfémem atd. Pokud si s ním vyloženě nehraju já.
Jinak bez plenek je od roku a půl, ale dodnes se občas počůrá nebo pokaká, to je úplně normální a nijak to nehrotím. Co mě naštve, že se často počůrá proto, že si nechce sám stáhnout slipy (přitom ve školce normálně stahuje, jen doma potřebuje mou asistenci).
Jo a jak nechtěl dlouho mluvit, tak během 2 měsíců mi odrecitoval 2 básničky z knížky, co mu často čtu a několik písniček ![]()
Jinak radu nemám, jen jsem tě chtěla utěšit, že jsem to mělo možná podobné. Nejsem moc trpělivý člověk, snažím se o důslednost, ale kolikrát jsem tak unavená, že už ho radši nechám být, hlavně když mám chvíli klid ![]()
@AliTad píše:
@Kelsey Jó ve školce normálně brčkem pije, ale doma ani ťuk, tady valí jen flaška. Všichni jupíci, kubící a hromada dalších hrnků vyzkoušena
a tak mu ještě nech jeho flašku, až bude chtít tak si řekne třeba o jinou flašku třeba toho jupíka nebo o rovnou hrnek ![]()
@Gladys To je jasný. Já jsem ještě dávno na základce řešila, co je v písničce Beskyde, Beskyde ta „černá okybača“ ![]()