Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já jsem totž pracoval na výrobní lince, kde se ty dvojskla vyráběly.
V domácích podmínkách to neopravíte, to musí udělat výrobce. (Musel by vyndat dvojsklo z rámu, každou stranu stříbrného rámečku navrtat, vysypat granule, nasypat nové, dát další vrstvu tmelu a znova sestavit okenní křídlo… Je jednodušší nechat vyrobit nová okenní křídla.)
Aha takže skoro celé nové plastové okno,v celém bytě…to si mě teda nepotěšil ale i tak moc děkuji za radu…nevím kolik by ta sranda stála ale něco s tím musíme udělat protože topíme a větráme tak jak se má a v zimě mám fakt celé okno zevnitř i parapet pod vodou.. ![]()
Aha, tak to je ještě něco jiného. Tahle vlhkost, o které mluvím, by zůstávala uvnitř okna… Tohle vypadá na rosný bod na interiérové straně okna. Prostě se to okno ochlazuje natolik, že se na něm sráží voda. To už je spíš problém stavařského tepelného výpočtu. Ale co vím, tak devět firem z deseti se nějakým výpočtem ani neobtěžuje… ![]()
Jenom se zeptám - kolik stupňů máte teď v místnosti, kde se ty okna rosí?
no ted máme 22 stupnu ale ted jsou okna ok,dělá to jen když venku mrzne a topí se stále,ted kotel nejede stále,venku nemrzne a doma je stále kolem 22-23 stupnu,no mi máme i zateplený byt a dost silně prý 8mmm a fasádu ale nemužu si vybavit zda se to dělo i před zateplením nebo né ![]()
Mi máme mokrá okna zevnitř bytu i parapet,no já slyšela že je puvodní majitl získal ve slevě taky dělál u výrobce oken tady u nás a asi to byli nějaké smějdy…
Nemusí to být šmejdy. Každé okno „utáhne“ jenom určitý rozdíl venkovní a vnitřní teploty. Pak se začne rosit… Aby se tomu předešlo (samozřejmě za obvyklých tepelných podmínek), tak proto se dělá ten výpočet…
Jura007 píše:
Nemusí to být šmejdy. Každé okno „utáhne“ jenom určitý rozdíl venkovní a vnitřní teploty. Pak se začne rosit… Aby se tomu předešlo (samozřejmě za obvyklých tepelných podmínek), tak proto se dělá ten výpočet…
Ahoj a můžu vědět co se tím výpočtem vyřeší? Zajímám se to a moc to nechápu, udělá se nějaký tepelný výpočet a co pak…rozhodne se mezi dvoujsklem a trojsklem? Nebo co se dělá?
Díky za vysvětlení
Tím výpočtem vyjde, při jaké venkovní teplotě dosáhne okno s konkrétním složením prvků rosného bodu v interiéru… Je rozdíl, jestli má tabule skla na tloušťku 3 nebo 4 milimetry, zrovn atak je rozdíl, jestli vzdálenost skel u dvojskla je 12 nebo 16 nebo 24 milimetrů (je to dáno šířkou distančního rámečku). Případně jestli by nebylo lepší pro danou aplikaci zvolit trojsklo…
Ještě taková drobnost - při dřívějších stavebních materiálech se neřešilo rosení okna pod -18°C. Dneska už se to holt kvůli plastovým rámům oken a často i kvůli malometrážním bytům a některým druhům nucené ventilace řešit musí.
My mame dum z roku 1901.V roce 1986 jsme udělali rekonstrukci vyhodili spaletova okna a dali zdvojena dřevěna. Nikdy se nam nerosili ani v kuchyni.Ale ted by jsme chtěli dat plastova ale kdyz slyšim jak se každymu rosi at mas trojsklo jako muj znamy taky se mu rosi.Tak nevim jaky okno a od jake firmy ktera mě da zaruku že se nebudou rosit. Neznate nejakou.