Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak mě napadlo.. vnímá miminko, když je maminka třeba smutná? Nemyslím plod v bříšku, ale novorozenec třeba..
Měla jsem teď pár dní nějaké starosti a brečela jsem a když jsem malou držela v náručí, tak na mě koukala jakoby věděla, co se děje a byla smutná taky.. bylo to zvláštní.
@Anca12345 píše:
Tak mě napadlo.. vnímá miminko, když je maminka třeba smutná? Nemyslím plod v bříšku, ale novorozenec třeba..
Měla jsem teď pár dní nějaké starosti a brečela jsem a když jsem malou držela v náručí, tak na mě koukala jakoby věděla, co se děje a byla smutná taky.. bylo to zvláštní.
ano, dítě vycítí matčiny emoce a zrcadlí je, smutná maminka, smutné dítě, vystresovaná maminka - vystresované dítě
Podle mě vůbec, dcerce bylo jedno s jakou náladou jí nosím, hlavně když nebyla položená v posteli. Tohle se podle mě fakt přeceňuje, pokud nejde o skutečné trauma a extrémní stres nebo depresi, kde je pak prokázano, že se tyto přenášejí dokonce i přes generace. Nebo kdyby se třeba rodiče hodně hádali a vysloveně řvali, to pak asi taky, protože to dítě bude vnímat jako ohrožení.
Ale nějaká depka, běžný stres, nevyspání nebo šestinedělní plačtivost, to fakt miminko z mojí vlastní zkušenosti a zkušenosti mých kamarádek absolutně nevnímá.
@Liberalissima píše:
Podle mě vůbec, dcerce bylo jedno s jakou náladou jí nosím, hlavně když nebyla položená v posteli. Tohle se podle mě fakt přeceňuje, pokud nejde o skutečné trauma a extrémní stres nebo depresi, kde je pak prokázano, že se tyto přenášejí dokonce i přes generace. Nebo kdyby se třeba rodiče hodně hádali a vysloveně řvali, to pak asi taky, protože to dítě bude vnímat jako ohrožení.Ale nějaká depka, běžný stres, nevyspání nebo šestinedělní plačtivost, to fakt miminko z mojí vlastní zkušenosti a zkušenosti mých kamarádek absolutně nevnímá.
A ze zkušenosti mojí a mých kamarádek to miminko zatraceně dobře vnímá.
Jestli to nebude tím, že miminko je, stejně jako každý jiný člověk, tvor s individuálním prožíváním, a každé jedno je jinak senzitivní.
Urcite vnima.
Ale treba nektera to nedaji najevo, neresi, podle natury.
Myslím, že miminko reaguje zejména na stres maminky - protože když je maminka vystresovaná a např. brečí, je nervózní, řve, vzteká se - vyloženě se to promítá do jejího chování a reakcí, a na to miminko reaguje, protože se té maminky možná i bojí. Ale že by maminka, která v klidu sedí a jen se tváří smutně, nějak ovlivnila emoce novorozeného miminka, tomu moc nevěřím ![]()
Podle mě jo, když není ok matka, není ok ani dítě. A naopak, veselá a klidná maminka = veselé a klidné dítě.
Moje matka měla třeba poporodní blues, a já byla vyloženě smutné dítě. K optimismu jsem se dopracovala až někdy po dvacítce. Od té doby jsem hodně spokojená a i moje děti jsou veselé kopy. ![]()
Myslim si, že ne. Tedy, pokud je mamina vystresovaná a zneklidňuje ho svými pohyby, když kolem něj litá jak čamrda, řve nebo hystericky brečí, nevšímá si ho atd., tak věřím, že to mimino pozná a bude nervózní taky. Ale pokud zůstane jen u pocitů nebo velmi slabých projevů emocí a dite má potřeby zabezpečené, tak ne.
Souhlasím, že pokud je to “jen” emoce uvnitř, kdy je člověku jen smutno, tak to mimčo nepozná.. ale mám pocit, že ve chvíli, kdy jsem brečela, tak zrcadlila mé emoce, aniž by věděla, co se děje, ale nebrečela. Takový smutný očíčka jsem u ní totiž ještě neviděla.
Anebo sem jen v šestinedělí přecitlivělá a mimču je to jedno ![]()
@Anca12345 píše:
Samozrejme, ze jo. Dite vnima chovani rodicu a podle toho si utvari vlastni vzorce chovani. Rika se tomu uceni napodobou.
@lilith1 Chování samozřejmě, ale my tu teď řešíme spis prožívání…