Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
prckovi bude v listopadu pět a předkožka mu jde stáhnout tak na 90%, ještě drží zčásti za spodní okraj, nijak neřešíme, jen stáhnu jemně, kam mě to nechá a umyjeme sprchovými tryskami (pouze vodou) při sprše. Malej si s pindíkem občas hraje, když sedí na „velké“. Včera při sprše řekl při mytí au, ale nic jsem nezaregistrovala, takže ok, dnes čůrání ok. Večer při sprše opět au, ale to už jsem zahlédla krev. Jenže na ne kraji předkožky, ale jakoby vevnitř. Když jsem pak při utírání jemně zkoušela stáhnout, to „krvavé“ místo se objevilo až v půlce přetahování, vidět zvenku vůbec není. Patrně je to ten přirostlý spodní okraj, nechtěla jsem to zkoumat dlouho.
Takže co teď? K dr. se mi moc nechce… Selský rozum mi radí nechat to být, vůbec nepřetahovat den dva (zaschnout to asi nemá šanci, když je to neustále vlhká sliznice pod předkožkou…), že se to zhojí. Je to schované.
Ale mám strach, že nemytí a ulpělá moč může vést k nějakému problému, pálení při močení a tak. Mazání žádné doma nemám (kromě bepanthenu)…
Nějaké zkušenosti nebo rady?
Něčím bych máznul (dermazulen etc.), aby v místě zakrvácení se nevytvořil větší a pevnější srůst. Nejspíš si to natrhl, když zatáhl moc při přetahovaní a srůst se roztrhl s tím, že část kůže skončila na špatné straně.
@Patejl1
nic na máznutí doma nemám, leda zítra v lékárně… a taky nevím, jak to dostanu dovnitř na to místo, bojím se stáhnout až ke krvácení, aby se to znova neobnovilo.
Stáhneš až těsně k a pak to tam prstem vmáčkneš (nebo tubičkou - ophatlmoseptonex je dobrý). Spíš fakt bacha, oni ty prasklinky mají pak tendenci srůst daleko pevněji než ten „přirozený“ srůst.
@Patejl1 píše:
Stáhneš až těsně k a pak to tam prstem vmáčkneš (nebo tubičkou - ophatlmoseptonex je dobrý). Spíš fakt bacha, oni ty prasklinky mají pak tendenci srůst daleko pevněji než ten „přirozený“ srůst.
takže muzu pouzít opthalmoseptonex? To mam teda doma, ale nenapadlo by me to pouzít na to ![]()
Úplně ideální.
V principu stačí cokoliv aspoň trochu dezinfekčního a mastného a ideálně nepříliš agresivního. Opto přípravky jsou dobré tím aplikátorem a tím, že nejsou agresivní.
@Clementine píše:
@Patejl1
díky za rady
není zač. bude to v pohodě.
@Patejl1 píše:
není zač. bude to v pohodě.
tak jsem mu to večer mázla 3× po sobě tím opthalmoseptonexem a třetí den už spíš jen pro formu, je to už naprosto zdravé a žádný srůst navíc ![]()