Vodit za ruku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
44197
22.7.14 14:34

Dvě z mých tří děti taky začaly chodit „až“ v 15 měsících..A to jsou zcela zdravé, neměly žádné problémy, nechodili jsme na žádné rehabilitace, nejmladší dcerka lezla po čtyřech od 7 měsíců.
Divně jsme si nepřipadali, jen jsem si občas vyslechla poznámku od babičky, jestli by nebylo dobré dát jí chodítko :mrgreen: Nikdy, jsem odpůrce chodítka..

Za ruce nevoďte, ale pokud se volně postaví k předmětu a tlačí si ho před sebou, tak jí nebraňte, to je normální..

Fázi lezení dobrovolně téměř přeskočila moje prostřední dcera..Začala se brzy stavět na nohy a v 11 měsících už sama chodila..Za ruce jsem nevodili, maximálně za jednu jako doprovod, když se chtěla dostat z bodu A do bodu B a nebyla žádná opora..Ona nechtěla lézt, šíleně se vztekala..Je jí skoro 6,následky žádné nemá..Naopak, co se týče pohybové aktivity, byla vždy napřed - např. už v roce a půl se sama houpala na houpačce bez opěradla, šikovně lezla po průlezkách, od 4 let umí plavat, jezdí na kolečkových bruslích..Mohl s tím ale prý souviset opožděný vývoj řeči, rozmluvila se po 2.narozeninách, přestože všemu dokonale rozumněla..Do té doby aktivně používala dvě nebo tři slova..A taky chodíme na logopedii, měla problém s L, se sykavkami(ale už samovolně naskočily, později, ale naskočily),teď trénuje R a Ř..Logopedka říká, že to může být zapříčiněno i tím, že přeskočila fázi lezení, ta fáze je prý důležitá..Ale mezi námi, pokud máme dítě, které se staví a hned chodí, tak s tím nic moc nadělat nejde..Mám to srovnání - ty dvě dlouho lezoucí(mluvily velmi brzy ve větách a souvislostech, čistě, nejstarší syn na logopedii vůbec nechodil, R mu naskočilo už před 3. rokem)..A ta prostřední, která se chtěla stavět a chodit..My jsme ji k tomu nemotivovali, ale taky jsme jí nebránili, že bychom jako dali pryč všechny židle a nábytek, možné pevné opory, to mi přijde jako hloupost - druhá strana extrému..Každé dítě je jiné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
22.7.14 14:39

@kittysha za ruce nevodit tim zpusobem, ze ma dite ruce nad hlavou a je tzv. „jako opicka“. To se nema. Ale pokovad se capne prstu jednpi rukou tak, ze se ji jen pridrzuje a ma ja tak jako volne pred sebou, tak to nevadi. To je uz to same jako s tou zidlickou. Tady jde o to, ze se deti nemaj vodit za ruce jako opice prave. Nas ted taky uu sem tam sam udela par krucku, ale vetsinou se jeste boji a chodi za nama a sam si vezme ruku a da si nas prst do dlane a taha pojd pojd :-D chodime snim klasicky za jednu rucicku vedle nej proste jako kdyz jdes za ruku treba s ditetem pres prechod…netahame nic podobnyho jen se pridrzuje prstu. A to nevadi ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
22.7.14 14:42

@veronika6913 Souhlasím,ale než tak vodit dítě, tak raději nevodit vůbec..Bych měla záda brzy na odpis..Přesně tak jsem sem tam „převedli“ tu prostřední dcerku, když neměla oporu, nemá se vodit jak opice, kdy má dítě vystrčený hrudník a bříško a nohy někde vzadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1561
22.7.14 15:16

Za ruce vodíme tak, aby je mal v urovni pasu a jdeme před ním. V podstatě symulujeme chodítko, které si děti přirozeně vyrábějí pomocí různých židliček, hraček atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
22.7.14 15:32

Za ruce nevodit a rozhodně ne v pozici, kdy má dítě ručky nad hlavou. Však ona se to naučí i tak a nebude mít zaděláno na problémy se zády. Neurolog mě na to upozorňoval snad při každé návštěvě. Když jsem se ho ptala, jestli si myslí, že jsem idiot, tak se smál, že on má svoje zkušenosti.. A pak dodal - a pro prarodiče to platí taky, zakázat jim to, jasný? :lol:
Jinak aktivní chodítko nevadí (tedy to, že si šoupe židličku, nebo by třeba tlačila kočárek je ok), špatné chodítko je to, ve kterém dítě sedí a odstrkuje se nožičkama..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
22.7.14 17:02

@Jana206 jj souhlasim. Ted zrovna s malym pritel chodi :-D malej se toho zas dozadoval. Ale chodime tak, ze mu rucicku drzime volne jako by sel sam nijak za ni netahame ani za ni nevysi. On vlastne chodi uplne sam a bez pomoci ani se o ten prst neopira nic a kdyby ho nedrzel tak by zvladl jit sam ale jak drzi ten nas prst v pesticce, tak se citi proste jistejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
22.7.14 18:43

@kittysha Syn (10 měsíců) dělá totéž. Taky už chodí kolem nábytku jak pán a machruje, že se drží lehce jednou rukou :D Už teda bez držení i krásně klečí. Občas se taky pustí a chvilku stojí sám. Teď začal trénovat balanc u gym. míče. Taky by chtěl vodit za ručičky, ale to mu nedovolím. Až začne chodit v prostoru, tak jedině sám :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
23.7.14 11:36

@Jana206 díky za příspěvek. dcera jak včera chytla tu ikea židličku, tak dneska pokračovala a i víc se snaží chodit podél zdí. bohužel nedokážu úplně odbourat, že se mě chytne za nohy a chce chodit, takže s ní trochu popojdu kam potřebuju, pomalinku (ať se mě chytne zepředu nebo zezadu, různě couvám a tak:-), bere mě jako svoje chodítko. zdokonaluje nohy, už je tak moc netočí do stran a je hbitější - a to jsme jí vzali za ruku poprvé snad ve čtvrtek, takže za necelý týden velké zdokonalení.. jinak ona skoro vůbec nemluví, dneska ve 14měs. řekne papa, děda, tata, pe (pes),.. nic moc, ale na všechno si ukazuje nebo „hmká“
@veronika6913 ona se sama bojí, to vůbec.. ale třeba když jsem u ní, čapne mi oba prsty do dlaní a sama zdvihá nahoru, že chce chodit.. snažím se jí kdyžtak jen nabídnout jen ten prst a ona ho má před sebou, ale cítím, že se o mě i opírá, že to ještě není ono, tak se jí vždy snažím dovést k něčemu ať se sama chytí, ze začátku hodně protestovala, teď už se i chytne předmětu a pustí mě..
@Plomba jak prosím myslíš bez držení klečí? nemyslíš dřepí?

sleduju, že i když tahá před sebou tu židličku nebo jde se mnou, tak má trup trochu nakloněný dopředu, jak se opírá, s židličkou i couvá a tak.. tak nevím, nakolik je to dobře, přece se ze začátku musí nějak opírat aby to vybalancovala, ne? no jsem zvědavá, co mi řekne paní na rehab příští pátek, protože do té doby uplyne ještě hodně vody a malá určo bude chtít chodit..tak jen ať se nenaučí něco blbě, už tak jsme si zažili svoje.. za ruce nechci vodit, na záda je to děs:-)
jinak my jsme oba rodiče skoliotici, já teda dost, takže malou o to víc sleduju, neurolog i pediatr říkali, že se to projeví až začne chodit, což je teď.. nevím, nakolik se to dá ovlivnit, mě to zjistili v pubertě a to jsem lítala furt venku:/ už teď víme, že ji určo dáme na nějakou gymnastiku nebo karate nebo něco:-) ale holt se bojíme a chceme, aby všechny fáze prošla dostatečně, ona se vlastně do 12m plazila a teď teprve 2 měsíce leze a lezení je prý na záda nejdůležitější na stabilitu kostry a tak.. takže to chození se tím asi taky posouvá.. holt všechno by mělo jít postupně i když bude pomalejší než ostatní:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
23.7.14 19:33

@kittysha Syn začal klečet. Když je na čtyřech a leze, tak se prostě zvedne do kleku (jako když chce sedět na patách, ale zadeček má normálně nahoře) a ručičky má volné. I tak trochu „popoleze“.

My taky chodíme na neuro. Teď nám řekla, ať syna držíme co nejvíc na čtyřech :roll: (ale jak to udělat už neporadila). Syn už by nejradši běhal…
Podědit to nemusí ;) Moje mamka měla strašnou skoliozu, táta zase kulatá záda, a já i sestry máme držení těla velice dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí