Vodit za ruku?

1823
9.5.11 23:20

Vodit za ruku?

Ahoj, na roční prohlídce se mi doktorka zeptala, jestli už chodí za ruku. Copak ono se to smí? Ze všech stran jsem pořád slyšela - neposazovat, nepostavovat, žádné chodítko, hopsadlo atd. A hlavně nevodit za ruce. Ale doktorka řekla za ruku, myslela tedy za jednu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
9.5.11 23:26

Asi tím myslela, že spousta dětí už je schopná i chůze vpřed, ale bojí se pustit. Takže chodí jen za jednu ruku. Viselec za obě ruce alá opička je samozřejmě špatně, o tom není pochyb, ale dítě, které fyzicky zvládá chůzi vpřed a nevisí, tak za ruku samozřejmě chodit může.

Některé děti preferují při učení se chůze vpřed postrkovat třeba aktivní chodítko, židli…
Nedělala bych si z toho hlavu, co zvládne, to zvládne a na ostatní má času dost 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
9.5.11 23:36
Petra8a píše: …Ale doktorka řekla za ruku, myslela tedy za jednu. :nevim:

No jasně, jestli s tebou jde sám, případně se tě přidržuje za ruku (vedeš ho). Prostě jestli už umí chodit… :wink:

Nemá se vodit za ruce takovým tím způsobem „opička“, kdy třeba 6m dítě držíš za ruce, vlastně ti na nich visí a „jako že chodí“. :roll:

Na roční prohlídce prostě doktorka jen chtěla vědět, jak jste daleko. Každé dítě to má jinak. Některé chodí volně prostorem (i bez držení za ruku či přidržování se nábytku) už v 10m, některé si s tím dá načas třeba až do 1,5 roku. Tím to mudra vůbec nechtěla nijak hodnotit, jen to prostě sleduje… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10872
10.5.11 08:30

Naše jedna holčička sice chodí sama, ale jen doma, venku se bojí a pořád hledá mou ruku… je to jen její jištění, tak to nevadí… nevodila bych za obě, to je nepřirozený, jak píšou holky nahoře ;-) Druhá se učí chodit s aktivním chodítkem, ale radši se přidržuje něčeho pevnýho :nevim: Však má času dost :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
10.5.11 09:05

nas maly chodi za ruku (zajtra ma rok) - stylom, ze ja mu dam prst a on si ho drapne a chodi - isti sa mojou rukou, ja ho nevlacim, len sa pridrza. Ale uz vie chodit aj bez ruky, len strasne neisto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
10.5.11 09:43

Přesně tak, je vodit a „vodit“. Já jsem třeba vodila i za obě - tím stylem, že je měl pokrčené a tak jako spíš před sebou (nepřišel mi velký rozdíl, jestli by tlačil chodítko nebo se mě držel - s tím rozdílem, že já jsem mu, narozdíl od chodítka, neujela :lol: ). Za jednu ruku, kdy jde dítě víceméně samo, ale líp se mu tak drží balanc je podle mě taky OK.

Samo styl, kdy dítě levituje 2 mm nad zemí a jakože „chodí“ je děsný, to ne :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
10.5.11 09:54

já jsem malého začla vodit za ruku až když sám chtěl a začal minulý týden. Prostě se mně chytne za ruku jinak jde sám. Myslím že je to tak v pořádku ten rozdíl jestli dítě samo chce samo jde a jen se přidržuje a nebo visí a ty ho vlečeš je jasně patrný to poznáš snadno :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
10.5.11 09:56

doktorka zapisuje jaké schopnosti dítě v tom věku má.. některé chodí už za ruku.. jakože jsi opora aby udrželo rovnováhu a jde…
doktorka se ptá na spousta věcí, zuby, plenky, jídla… a tak.. tak se zřejmě ptala.. zda už za ruku chodí..
nebo bych její dotaz vzala tak, jestli už obchází kolem nábytku a tak.. :wink: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
10.5.11 12:32

Ahoj,já jsem za ruku nevodila,a ani nevodím!
Neměla bys ho vodit za ruce,aby je měl zvedlé nad hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
10.5.11 12:32

jj,děvčata to za mě napsala lépe :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
10.5.11 14:24

len by som doplnila, že pri vodení detí, aj keď na ruke nevisia, len sa pridŕžajú, je treba ruky a stranu, na ktorej je dieťa, striedať, je tam určité riziko jednostranného krivenia chrbtice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
12.5.11 14:10
Petra8a píše:
Ahoj, na roční prohlídce se mi doktorka zeptala, jestli už chodí za ruku. Copak ono se to smí? Ze všech stran jsem pořád slyšela - neposazovat, nepostavovat, žádné chodítko, hopsadlo atd. A hlavně nevodit za ruce. Ale doktorka řekla za ruku, myslela tedy za jednu. :nevim:

jo to jsem na 18m kontrole zaslechla tak :cert: a to jsem od narození cvičila Vojtu a od neurologa jasně řečeno neposazovat nevodit za ruce. Já nevodila a malá začala kolem 2r sama ty pediatři jsou nekdy na pěst :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
15.5.11 21:39

Děti se nemají vodit. Dětské lékařky ne vždy ví všechno, naše mi poradila ve čtyřech měsících jako první příkrm š'távičku z pomeranče, po tom, co jsem ji ukazovala na tvářích fleky ekzému…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
18.5.11 20:58

No hlavně myslím, že tím mudra myslela, jestli je „schopen“ takto chůze - neznamená, že by to měla být každodenní činnost. Všichní víme, že dítě má dělat jen to, co dovede samo. Nepředbíhat vývoj. Tudíž myslím, že pokud je schopen se přidržet ruky a kráčet, je vývojově akorát. Ovšem nechodit s ním takto. Víc bych se tím nezabývala.
He, mě taky doktorka vytkla, že 8 měsíčního kojence v noci kojím, že je to zlozvyk a mám to rázně utnout, pač bych byla otrok :mrgreen: Jsem na ní ve svých skoro 40 letech zírala jak na zjevení a zaregistrovala se k jiné, které vůbec nevadilo, že malý měl láhev mléka ještě do dvou a půl let. Prej „když musí, tak asi musí“ - moje krevní skupina.
Takže nebrat doslova a pokud se výlevy doktorů rozcházejí s oficiálními a vše známými doporučeními, ignorovat :-D :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
18.5.11 21:58

otázka...

a jak se tedy dítě naučí nelépe chodit..??? :zed: :zed: :zed: :zed: :zed: :zed:

• malá mi v chodítku chodí, ale taky furt jen na špičkách.. všude se sápe a taky nevim jestli je lepší, aby měla botičky, když je jen na špičkách, nebo byla na boso..–ona je teda jenom na boso a v botičkách venku.. tak jak to je??? díky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí