Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, na roční prohlídce se mi doktorka zeptala, jestli už chodí za ruku. Copak ono se to smí? Ze všech stran jsem pořád slyšela - neposazovat, nepostavovat, žádné chodítko, hopsadlo atd. A hlavně nevodit za ruce. Ale doktorka řekla za ruku, myslela tedy za jednu. ![]()
Asi tím myslela, že spousta dětí už je schopná i chůze vpřed, ale bojí se pustit. Takže chodí jen za jednu ruku. Viselec za obě ruce alá opička je samozřejmě špatně, o tom není pochyb, ale dítě, které fyzicky zvládá chůzi vpřed a nevisí, tak za ruku samozřejmě chodit může.
Některé děti preferují při učení se chůze vpřed postrkovat třeba aktivní chodítko, židli…
Nedělala bych si z toho hlavu, co zvládne, to zvládne a na ostatní má času dost ![]()
Petra8a píše: …Ale doktorka řekla za ruku, myslela tedy za jednu.
No jasně, jestli s tebou jde sám, případně se tě přidržuje za ruku (vedeš ho). Prostě jestli už umí chodit… ![]()
Nemá se vodit za ruce takovým tím způsobem „opička“, kdy třeba 6m dítě držíš za ruce, vlastně ti na nich visí a „jako že chodí“. ![]()
Na roční prohlídce prostě doktorka jen chtěla vědět, jak jste daleko. Každé dítě to má jinak. Některé chodí volně prostorem (i bez držení za ruku či přidržování se nábytku) už v 10m, některé si s tím dá načas třeba až do 1,5 roku. Tím to mudra vůbec nechtěla nijak hodnotit, jen to prostě sleduje… ![]()
Naše jedna holčička sice chodí sama, ale jen doma, venku se bojí a pořád hledá mou ruku… je to jen její jištění, tak to nevadí… nevodila bych za obě, to je nepřirozený, jak píšou holky nahoře
Druhá se učí chodit s aktivním chodítkem, ale radši se přidržuje něčeho pevnýho
Však má času dost ![]()
nas maly chodi za ruku (zajtra ma rok) - stylom, ze ja mu dam prst a on si ho drapne a chodi - isti sa mojou rukou, ja ho nevlacim, len sa pridrza. Ale uz vie chodit aj bez ruky, len strasne neisto.
Přesně tak, je vodit a „vodit“. Já jsem třeba vodila i za obě - tím stylem, že je měl pokrčené a tak jako spíš před sebou (nepřišel mi velký rozdíl, jestli by tlačil chodítko nebo se mě držel - s tím rozdílem, že já jsem mu, narozdíl od chodítka, neujela
). Za jednu ruku, kdy jde dítě víceméně samo, ale líp se mu tak drží balanc je podle mě taky OK.
Samo styl, kdy dítě levituje 2 mm nad zemí a jakože „chodí“ je děsný, to ne ![]()
já jsem malého začla vodit za ruku až když sám chtěl a začal minulý týden. Prostě se mně chytne za ruku jinak jde sám. Myslím že je to tak v pořádku ten rozdíl jestli dítě samo chce samo jde a jen se přidržuje a nebo visí a ty ho vlečeš je jasně patrný to poznáš snadno ![]()
doktorka zapisuje jaké schopnosti dítě v tom věku má.. některé chodí už za ruku.. jakože jsi opora aby udrželo rovnováhu a jde…
doktorka se ptá na spousta věcí, zuby, plenky, jídla… a tak.. tak se zřejmě ptala.. zda už za ruku chodí..
nebo bych její dotaz vzala tak, jestli už obchází kolem nábytku a tak..
![]()
Ahoj,já jsem za ruku nevodila,a ani nevodím!
Neměla bys ho vodit za ruce,aby je měl zvedlé nad hlavu.
len by som doplnila, že pri vodení detí, aj keď na ruke nevisia, len sa pridŕžajú, je treba ruky a stranu, na ktorej je dieťa, striedať, je tam určité riziko jednostranného krivenia chrbtice.
Petra8a píše:
Ahoj, na roční prohlídce se mi doktorka zeptala, jestli už chodí za ruku. Copak ono se to smí? Ze všech stran jsem pořád slyšela - neposazovat, nepostavovat, žádné chodítko, hopsadlo atd. A hlavně nevodit za ruce. Ale doktorka řekla za ruku, myslela tedy za jednu.
jo to jsem na 18m kontrole zaslechla tak
a to jsem od narození cvičila Vojtu a od neurologa jasně řečeno neposazovat nevodit za ruce. Já nevodila a malá začala kolem 2r sama ty pediatři jsou nekdy na pěst ![]()
Děti se nemají vodit. Dětské lékařky ne vždy ví všechno, naše mi poradila ve čtyřech měsících jako první příkrm š'távičku z pomeranče, po tom, co jsem ji ukazovala na tvářích fleky ekzému…
No hlavně myslím, že tím mudra myslela, jestli je „schopen“ takto chůze - neznamená, že by to měla být každodenní činnost. Všichní víme, že dítě má dělat jen to, co dovede samo. Nepředbíhat vývoj. Tudíž myslím, že pokud je schopen se přidržet ruky a kráčet, je vývojově akorát. Ovšem nechodit s ním takto. Víc bych se tím nezabývala.
He, mě taky doktorka vytkla, že 8 měsíčního kojence v noci kojím, že je to zlozvyk a mám to rázně utnout, pač bych byla otrok
Jsem na ní ve svých skoro 40 letech zírala jak na zjevení a zaregistrovala se k jiné, které vůbec nevadilo, že malý měl láhev mléka ještě do dvou a půl let. Prej „když musí, tak asi musí“ - moje krevní skupina.
Takže nebrat doslova a pokud se výlevy doktorů rozcházejí s oficiálními a vše známými doporučeními, ignorovat
![]()
a jak se tedy dítě naučí nelépe chodit..???
![]()