Vodit za ruku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mufina
21.6.11 07:23
Martasaja píše:
mona.k.79 píše:
já tomu teda moc nerozumim.. jak by se mělo dítě jinak naučit samo chodit, když ne tim, že by to zkoušelo… ještě když to samo furt vyžaduje… nooo?? :-( **to jako bez zkoušení si toho se jednoho krásnýho dne samo rozeběhne juu?? fakt to nechápu, co je na tom špatnýho ho vodit za ruku, když samo chce.. noo.. :zed:
Juu, jednoho krásnýho dne se najednou rozběhne, přesně jak píšeš :mrgreen: Ono si to taky zkouší, tím, že chodí doma kolem nábytku, nejdřív bokem, pak už směrem vpřed a přidržuje se jen jednou rukou, no a najednou se pustí a jde samo i bez toho, aniž by ho kdo někdy vodil za ruce.
Jinak jestli Ti malá doma taky takto sama obchází a jen se přidržuje a venku Ti na ruce nijak neplandá, nemyslím, že je to špatný. Některý děti potřebují mít dýl jistotu. Buď ráda, že Ti nikam nezdrhá…zatím. :lol:

Přesně tak, Málinku jsem nijak nevodila, ani jsem neměli žádné chodítko (ani to aktivní), prostě je to přirozené puzení toho dítěte, že chce chodit. Takže se postavila u gauče, postupně se začala stavět u všeho - i u zdi, pak začala ťapat do boku u nábytku, pak chodila u nábytku dopředu a přidržovala se jednou rukou a pak se jednoho dne pustila sama do prostoru. Celé jí to trvalo jen 2 měsíce - to byla hlavní obava prarodičů, že když ji nebudu vodit, tak že jí to bude trvat dýl - no i kdyby, tak to snad neva, ale takhle je vyvedla z omylu :-)
Jinak bych ale uvítala, kdyby za tu ruku aspoň občas chtěla jít, ale ona zjistila, že ji za ruku každý vláčí kam chce jít on a ne ona, takže nám na to prdí :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4706
21.6.11 08:42

--nojoo děkuji :mrgreen: :mrgreen:
**mám první dítě a fakt si nedovedu představit, že se sama rozběhne…no to bude úžasný, už se těším.. děkuji vám za komenáře.. :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
21.6.11 08:48
:srdce:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
21.6.11 09:21

Tak jsem chtěla napsat, jak to dopadlo. Nevodila jsem ji a začla sama. Akorát jsem ji hecovala a vovala na ni, aby šla k mámě a ona se vážně pustila a udělala pár prvních kroků a teď už běhá po celém bytě:) Sice babičky si ťukaly na čelo a říkaly, že nikdy sama chodit nezačne, ale během 3 týdnů se krásně rozchodila. A jiné maminky, co dřív koukaly, že já nevodím, tak teď závidí, jak už běhá sama, i si sama stoupne v prostoru. Zatímco ony už 2 měsíce vláčejí dítě za ruce a ono pořád nic. Nebo už chodí, ale nechce se jim pustit ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mufina
21.6.11 09:56
mona.k.79 píše: –nojoo děkuji :mrgreen: :mrgreen:
**mám první dítě a fakt si nedovedu představit, že se sama rozběhne…no to bude úžasný, už se těším.. děkuji vám za komenáře.. :kytka: :kytka:

Hehe, já mám taky první dítě, ale tak nějak jsem si řekla, že kráva taky neučí tele chodit a ono začne, tak proč by to měl mít člověk proboha jinak :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Mufina
21.6.11 09:57
Petra8a píše:
Tak jsem chtěla napsat, jak to dopadlo. Nevodila jsem ji a začla sama. Akorát jsem ji hecovala a vovala na ni, aby šla k mámě a ona se vážně pustila a udělala pár prvních kroků a teď už běhá po celém bytě:) Sice babičky si ťukaly na čelo a říkaly, že nikdy sama chodit nezačne, ale během 3 týdnů se krásně rozchodila. A jiné maminky, co dřív koukaly, že já nevodím, tak teď závidí, jak už běhá sama, i si sama stoupne v prostoru. Zatímco ony už 2 měsíce vláčejí dítě za ruce a ono pořád nic. Nebo už chodí, ale nechce se jim pustit ruky.

To je přesný. Na hřiště kam s malou chodím chodí taky pár takových expertů, co to dítě vláčí za ruce a pak ho pustí a řvou na ně ať jde samo a hrozně se diví, že jde, ale na 4 :roll:

• Citovat
  • Upravit
853
22.6.11 09:32

Tak my jsme o chození za ruku ani pomalu nestihli popřemýšlet :mrgreen: Malá se postavila těsně před 7.měsícem, pak zkoušela krůčky,to jsem doma říkala, ať ji nikdo „netahá“, že se to naučí sama, až přijde čas.Od 10ti měs. krásně chodí :lol: ,spíš lítá jako ďas!! Ruku zásadně odmítá, takže sama…sama…,snažíme se akorát zabránit pádům na čumáček, ale to se vždycky nezadaří :wink: Je to „malej poděs“,jak tvrdí její starší sestřička :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
22.6.11 22:20

Moje malá se poprvé postavila v půl roce a kolem 7 měsíce už lítala jako drak kolem nábytku. Jednou jsem jí podala ruce a ona se hnedka chytla a utíkala…Nechápala jsem jak je pevná, protože spíš táhla ona mě :nevim: , potom ale chtěla furt chodit, chodítko sem jí nechtěla kupovat, protože jsem si myslela, že začne každým dnem sama capkat..... Ale je jí už rok a ona udělá max 4 krůčky..... Koupila jsem jí tohle a už ani záda nebolijou :dance: http://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4706
23.6.11 09:00
SiiMaa píše:
Moje malá se poprvé postavila v půl roce a kolem 7 měsíce už lítala jako drak kolem nábytku. Jednou jsem jí podala ruce a ona se hnedka chytla a utíkala…Nechápala jsem jak je pevná, protože spíš táhla ona mě :nevim: , potom ale chtěla furt chodit, chodítko sem jí nechtěla kupovat, protože jsem si myslela, že začne každým dnem sama capkat..... Ale je jí už rok a ona udělá max 4 krůčky..... Koupila jsem jí tohle a už ani záda nebolijou :dance: http://www.youtube.com/watch?…

no to je super!!! a kolik to stálo??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.6.11 09:46
mona.k.79 píše:
SiiMaa píše:
Moje malá se poprvé postavila v půl roce a kolem 7 měsíce už lítala jako drak kolem nábytku. Jednou jsem jí podala ruce a ona se hnedka chytla a utíkala…Nechápala jsem jak je pevná, protože spíš táhla ona mě :nevim: , potom ale chtěla furt chodit, chodítko sem jí nechtěla kupovat, protože jsem si myslela, že začne každým dnem sama capkat..... Ale je jí už rok a ona udělá max 4 krůčky..... Koupila jsem jí tohle a už ani záda nebolijou :dance: http://www.youtube.com/watch?…
no to je super!!! a kolik to stálo??

Bylo to v akci za 1300kč :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
24.6.11 18:14

nám rehabilitační sestra výslovně zakázala vodit za ruce, ale čekat, až se sám rozchodí (až ve 14M se pustil do prostoru) a jsem jen ráda, protože jsem vůbec nezažila tu šílenou bolest ohnutých zad, kdy dítě se domáhá vodění za ruce celé dny a rodiče jen vodí a vodi v té předkloněné poloze. Malý se rozešel, rovnou přešel celý pokoj a i venku se pohybovat bez ruky. Navíc údajně vodění za ruce může přesouvat těžiště těla a tím vytvářet nevhodnou chůzi, chůzi po špičkách atd. Takže za mě nevodit, nechodítkovkovat a vůbec dítěti neukázat, že by se to takto dalo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
22.7.14 14:13

Obnovuji - s dcerou jsme cca od 6měs. chodili na rehabky, plazila se až cca od 8měs. a lézt začla týden před ročníma narozkama. Během týdne si hned začala stoupat i sama sedět - všechno najednou. Zítra má 14měs., chodí okolo nábytku, bokem, začla i trochu podél stěn a prostě se chytat všeho okolo. Ale sama si zatím v prostoru nestoupne, jen s oporou. Občas se pustí a na 2-3 vteřiny drží balanc než spadne, jinak se frajersky občas jen přidržuje jednou rukou a druhou něco „dělá“ nebo zvedá věci ze země. Teď už párkrát udělala i „most“, takže myslím, že během těch 2měsíců od narozek udělala docela velký pokrok.
Co ale řešíme je chůze - zkusili jsme minulý víkend s dcerou chodit a jí se to strašně zalíbilo. Do té doby vůbec nechtěla ani ruku, nic, prostě chodit nechtěla. Teď najednou čapla prsty (netahali jsme ji), jen nabídli ruku a už to drandila venku, bohužel dost neohrabaně, nožky podle mě špatně stočené. Ale strašně ji to bavilo a když jsme přestali, velký křik:-( nedalo mi to a volala jsem rehab (už 2 měsíce nechodíme), jsme objednaní skoro za 14 dnů a prý ji nemáme vodit za ruce ani jak mě chytá za ty nohy. Jen nechat chodit kol nábytku. Jenže - ona si sama vzala židličku od Ikei a používá to jako chodítko:-) po 20min jejího řádění jsem musela židličku schovat, no opět řev. Snažíme se dodržet nevodění (úplně minimálně jen občas dám prst aby se chytla něčeho jiného, ale drží se mě jak klíště), ale když jí se to tak strašně líbí.. chodítko nemáme, s tou Ikea židličkou si chodí vlastně sama..
Jiné maminy v okolí vidím, jak děti vodí za ruce, když jsme se bavily, že se to nemá, tak na mě divně koukaly.. no chci zatím dodržet co mi říká na rehab aspoň než tam dojdeme a mrkne na dceru a její nožky, ale taky bych ráda, aby už chodila, věk na to má…
Jaké prosím máte zkušenosti? Omlouvám se za délku, ale nemám to s kým probrat. Na roční prohlídce (to sotva lezla) nám jen pediatrička řekla „však do školy už chodit bude“, tak se to snažíme brát s nadhledem, ale občasné pohledy jiných rodičů „ona ještě nechodí“ - však to možná znáte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
22.7.14 14:17

@kittysha Za ruce nevodit, dát židličku nebo cokoliv, s čím chodit po bytě může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85363
22.7.14 14:26

@kittysha za ruce nevodit! Holcicka od zname takto zacala pajdat, protoze chytla spatne navyky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
984
22.7.14 14:29

Já za ruce vodila a taky jak píšeš i moje to milovala. Ani nevím, že se to nesmí :nevim:. A chodítko jsme koupili taky a naučila se chodit raz dva :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí