Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Moc poprosím nějakou zkušenou chovatelku vodních želv o radu,kdy a jak dát ven na zahradu vodní želvy.
Jestli i přez noc?Ráda bych je tam dala až bude na to vhodné počasí,ale máme venku kocoura a tak to budeme muset pořádně zabezpečit?
Ještě jsem se chtěla zeptat,zda doma v akvárku máte na slunění obyčejnou žárovku.My máme zářivku ze zverimexu na UA záření a obyčejnou žárovku na slunění??? ![]()
Dostali jsme dvě želvy od mojich rodičů a vůbec jsme o tom nevěděli
,fakt super dárek.
Pětiletá dcera u nich byla na výkend a vrátili nám ji i s želvama domů.
Moc děkuji za rady!!! ![]()
Ahojky, bohužel neporadím, ale našla jsem tenhle web http://www.vodnizelvy.ic.cz/
Třeba pomůže…
Držím palce!
Ahoj, my je teda mame doma v akvarku, jen s cistickou, zadny svetlo nic… uz jsou hrozne velky..(prumer asi 10-15cm) ven je davame jen pres den v lete normalne do lavoru s vodou..
jinak cim vetsi akvarko, tim vic porostou (tzn venku v prostoru asi hodne
)
jinak vyrostly po krmeni syrovym masem.. tak pozor ![]()
Ahoj, tak to „upřímnou soustrast“
, já si želvičky pořídila ke tchánovcům, protože jsem chtěla nějaké zvířátko, a krom akvarijních tvorů mi nebylo nic povoleno. Ven jsme je nedávali, protože jsme bydleli na paneláku, takže jsme byli nuceni koupit hooodně velké akvárium, a pořádný filtr, co doporučuji, tak na krmení dát želvy do larovku s vodou, aby voda v akváriu nebyla hned tak špinavá, jen pozor, jestli nemáte psa. Tchánův pes si z krmícího lavorku v naší nepřítomnosti jednu želvu vytáhl a odnesl si ji do hnízda, ta chudina v záchraně života zalezla pod postel, z kama jsme ji štárali hodinu, naštěstí se jí nic nestalo. Rodičům, či tchánům by teda „pěkně“ poděkovala a s díky asi vrátila, želvičky vodní už nikdy více
želvičky, jsme pak za odvoz darovali nějakým chovatelům, kteří posílají zprávy, jak se naše holky mají a mají se dobře, jsou venku v jezírku a mají tam i víc kámošů.Jinak by želvy měli mít ještě nějakou souš, aby se mohli v případě potřeby osušit, aby nechytli plísen ![]()
Zdravím,
Zkus se podívat sem http://teraporadna.cz/ nebo sem http://www.zelvy.wbs.cz/
Ten druhý odkaz je sice zaměřen na suchozemky, ale v té poradně se myslím vyskytují i chovatelé vodních želv. Tak třeba někdo poradí.
jee jitko, kdyby chovatele chteli, urcite bysme pridali i ty nase ![]()
s tim krmenim venku souhlas.. ted kdyz uz jsou velke, krmime granulema pro kocky
je to dost levnejsi varianta
Díky moc!!!
Rodičům jsem samozdřejmě mooooc poděkovala
,ale ještě se urazili,že ani nevím kolik to astálo a že dcera to ohromnš chtěla a co měli dělat!!!No prostě hrůza!!!
zatím jsou malé,akvárko taky malé,ale musím to každý den čistit jak to smrdí,fuj!!!!
Zatím jim jídlo hážu do vody,ale budu muset je naučit do toho lavorku a až budou větší
tak ten filrt!!
ted už naši vidí,že těžce přestřelili…on totiž pán ve zvěrimexu říkal,že jsou velmi nenáročné ![]()
když řvu,že je dáme pryč,tak pětiletá dcera brečí,že jsou její a chce je????
No přečetla jsem se,že se můžou dožít 20let…fakt paráda,dcera už bude vdaná a já se budu starat o želvy ![]()
eliskaanezka píše:
No přečetla jsem se,že se můžou dožít 20let…fakt paráda,dcera už bude vdaná a já se budu starat o želvy
No nevím, co přesně máte za druh, ale většina želv se dožívá daleko více let, pokud je o ně dobře postaráno.
Nám pán, co nám prodával naše želváky, radil, ať si dáme do závěti, kdo se o ně postará až tu nebudem. ![]()
No paráda
.To mám teda radost!!Já ani nevím co máme za druh.Musím zajít do toho zverimexu a zeptat se,ale až mě přejde zlost na pána co to našim prodal
s tím,že to není vlastně žádná starost ![]()
Ahoj.Želva je fakt nenáročná.Stačí pořádnej filtr a vodu můžeš mít v akvárku i dva měsíce.Máme želvu už druhej rok.Čistím jí akvárko tak 4× do roka.Veškerá starost spočívá v tom,žed jí dám jednou denně granule a někdy sušený červy.Bydlí v paneláku a přes léto je furt na balkoně,tam jí teda vodu měním častějc.Máme ještě psa a andulu a s těma je teda starostí víc.
Naši mají 2 vodní želvy nádherné už 17 let. Už jsou to pěkní obříci a také jsem koumala, jak je dostat na zahradu, protože akva by se mohlo čistit co měsíc a stejně je to pořádný hnojník. Filtry ty potvůrky se zájmem rozebírají, takže po několika šlápnutích vedle co se výběru fitru týče už na to naši prdí a vodu prostě častěji vyměňují. Na krmení jsou fakt nenáročné, dají si krevetky, granulky spec.pro želvy, v létě zvládnou žížaly, když už jsou větší, tak jim občas strýc rybář občas přitáhne menší rybu, přes zimu občas dostanou kuřecí maso. O kočičích granulých jsem neslyšela, ale bezva tip, našim to předám, ať mají želvy nějaké spestření. Jinak náročné opravdu nejsou, přežijí i v hustě špinavé vodě (to když byla mamka ve špitále, já těhotná jsem se jí starala o zvěřinec a na čištění akva želv jsem fakt náladu neměla - než jsem oběhla ostatní zvířata, byla jsem zralá na postel
), ale přežít ten smrad „zkažené“ vody je náročné víc pro nás ![]()
A zkoušeli vaši vnější filtr?Ten je super,v akva jsou jenom hadice a ty jsou nezničitelný.Na kočičí granule pozor!Jsou sice chutný,ale želvy po nich hodně přiberou.Lepší jsou třeba vařený bílky,nebo syrový kuřecí.
Tak my jsme měli na zahradě želvy v jezírku, takový to umělohmotný na ryby. My měli teda dravý želvy takže kočky ani pes se k nim ani nepřiblížili po seznámení s jejich dravými zobáčky ![]()
Krmíme je taky granulema pro kočky nabo psy, občas jim mrsknu šunku, filé, nebo kuřecí.
Byli venku jeden rok. Te´d už tam nejsou neboť jsme špatně zabudovali to jezírko a přes zimu se nám zkroutilo, tak jsme to vyhodili a želvy jsou zase zpátky v akvárku.
Výkaly jsme čistili hadičkou, nasajete pusou a vysáváte na dně fujtabl co tam nadělají. Jinak filtr tam byl takový to bublátko do těhlech jezírek a úplně to stačilo. Dali jsme jim tam šutry co koukali nad hadinu aby se mohly vyhřívat na sluníčku. A okolo jezírka nízky plůtek jak se prodává kolem záhonků aby nezdrhly. Jinak nám furt cestovali po zahradě ![]()
ahojky, také se přidám se svou zkušeností s vodní želvou, máme želvu nádhernou už nějakých dvanáct let, už váží kilo a průměr krunýře kolem dvaceti centimetrů, je veliká. pravdou je, že jsme za tu dobu pořizovali už asi čtvrté akvárko, protože už jí bylo malé. teď má velké akvárko s vlepenou plošinou, aby si mohla vylézt na souš, žárovku na vyhřívání,v akvárku filtr a čistím tak zhruba jednou za měsíc, kdy je tedy voda ještě relativně čistá,ale začíná být cítít a mě to vadí. navíc i akvárko s želvou má být podle mě dekorativní, což když přes špínu nebude vidět na želvu asi účel plnit nebude. ![]()
jinak v podstatě měl pán o nenáročnosti želvy pravdu, stačí jí dát jednou za den nažrat a když na to přijde, přežije vážně i ve špinavé vodě, kolikrát když vidím, čím se želvy nádherné brodí v ZOO a vyloženě si to užívají
.
ještě jsem se chtěla zeptat Vás, co krmíte kočičíma nebo psíma granulema, to želvy baští s chutí? nějaké menší granule? to mě nikdy nenapadlo, ale říkám si proč ne? želva je masožravá jako kočka či pes, tak by to mohlo fungovat. a při naší spotřebě granulí pro želvy by to pro nás byla opravdu o moc levnější varianta.
ještě doplním svůj názor, že přestože měl pán o nenáročnosti želvy pravdu, je to pravda pro člověka, který želvu chce a pořizuje si jí z vlastní vůle, nic to nemění na faktu, že se Vás prarodiče měli zeptat!!! ![]()