Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zajima me Vas nazor - nas syn 3,5 roku doted nechtel nikdy od nas (jako od rodicu) pryc ani pres noc. Najednou nejak prepnul a domluvili jsme se, ze si ho moji rodice vezmou na vikend na hory (oni tam pak jeste budou, ale meli nam ho dnes privezt na pul cesty a my si ho meli vyzvednout). Maly je tam od patku, spokojeny, dostavame pravidelne zpravy a videa, jak se uci lyzovat. Domluvili jsme se; ze volat nebudeme, aby ho to nerozlitostnilo, ale to byla domluva, kdyz tam mel byt dodnes. Mamka vcera psala, ze malemu se tam moc libi a ze rikal, ze by tam jeste byl. Nam to nevadi, jsme radi, ze je na cerstvem vzduchu, sportuje a vime, ze se ma dobre. Zustal by do stredy, pokud vydrzi, ale ja bych mu treba zitra zavolala, aby si nemyslel, ze na nej nemyslime. Prehanim to, anebo byste se take ozvali, aby si nemyslel, ze prvne jel nelam pryc a mamka s tatkou si ani nevzpomenou? Myslite, ze to v tom veku pobira? Oni nejsou uplne za rohem, takze kdyz ho telefonat rozlitostni, nasi to budou tezko resit a chapu, ze to pro ne bude pak tezke. Co myslite? Jake mate zkusenosti? Ono je to asi tezsi pro nas, nam se styska strasne moc, zatimco on ma dobrodruzo a super peci a nema si proc styskat
jsem v osmem mesici, takze mozna se mnou jen cloumaji hormony ![]()
@CrewGirl píše:
Zajima me Vas nazor - nas syn 3,5 roku doted nechtel nikdy od nas (jako od rodicu) pryc ani pres noc. Najednou nejak prepnul a domluvili jsme se, ze si ho moji rodice vezmou na vikend na hory (oni tam pak jeste budou, ale meli nam ho dnes privezt na pul cesty a my si ho meli vyzvednout). Maly je tam od patku, spokojeny, dostavame pravidelne zpravy a videa, jak se uci lyzovat. Domluvili jsme se; ze volat nebudeme, aby ho to nerozlitostnilo, ale to byla domluva, kdyz tam mel byt dodnes. Mamka vcera psala, ze malemu se tam moc libi a ze rikal, ze by tam jeste byl. Nam to nevadi, jsme radi, ze je na cerstvem vzduchu, sportuje a vime, ze se ma dobre. Zustal by do stredy, pokud vydrzi, ale ja bych mu treba zitra zavolala, aby si nemyslel, ze na nej nemyslime. Prehanim to, anebo byste se take ozvali, aby si nemyslel, ze prvne jel nelam pryc a mamka s tatkou si ani nevzpomenou? Myslite, ze to v tom veku pobira? Oni nejsou uplne za rohem, takze kdyz ho telefonat rozlitostni, nasi to budou tezko resit a chapu, ze to pro ne bude pak tezke. Co myslite? Jake mate zkusenosti? Ono je to asi tezsi pro nas, nam se styska strasne moc, zatimco on ma dobrodruzo a super peci a nema si proc styskatjsem v osmem mesici, takze mozna se mnou jen cloumaji hormony
Volame i když je na víkend. Tou dobou začal jezdit k prarodicum na týden. Nemluvíme o tom jak se nám stýská, ale co děla a co děláme my, ze ho máme radi a poslem si pusu - jedem videohovory. Určitě nevnímá, ze byste zapomneli, ale pokud nevolas 3× denně tak mi to prijde Ok. My volame ob den
Já bych to tedy úplně nedoporučovala, aby to nemělo opačný efekt. Ono ten zákaz telefonů na táborech a podobně má určitý význam. Co říkali rodiče?
Nevolala bych. U malých dětí na táboře často i dopis od rodičů vyvolal večerní stýskání a brekot.
Nevoláme, dcera to nedává. Sama jsem byla to samé. Bez volání v pohodě, ale telefonát mě vždy rozlítostnil. Děti ví, že pokud budou chtít můžou zavolat a že na ně myslíme, ale nevoláme právě kvůli pláči poté.
Asi bych si volala jen s rodiči a vždy mu vyřídila, že maminka pozdravuje. Když sám nechce volat, asi bych to nezkoušela.
@Mariane.B byli zdrzenlivi, ale chapou to, ze se nam styska, takze urcite branit nebudou. My bychom nijak nelitostnili, jen se proste zeptali, jak se ma, at nam vypravi o lyzovani. Jeste uvidime, ale spis to vidim, ze se ozveme, jsme na sebe hodne zvykli a najednou kontakt nula, mne se to nelibi no ![]()
@CrewGirl píše:
@Mariane.B byli zdrzenlivi, ale chapou to, ze se nam styska, takze urcite branit nebudou. My bychom nijak nelitostnili, jen se proste zeptali, jak se ma, at nam vypravi o lyzovani. Jeste uvidime, ale spis to vidim, ze se ozveme, jsme na sebe hodne zvykli a najednou kontakt nula, mne se to nelibi no
Tak buď ale připravená vyrazit.
@Mariane.B píše:
Já bych to tedy úplně nedoporučovala, aby to nemělo opačný efekt. Ono ten zákaz telefonů na táborech a podobně má určitý význam. Co říkali rodiče?
Tak zalezi, pokud dite neni vedene a zvykle, tak jeden telefonat ho muze rozhodit, ale pokud si navykne, ze je to neco bezneho, tak je to fajn..ale je fakt, ze ty zacatky muzou byt tezsi a zezacatku to muze dite rozhodit.
@CrewGirl Nevolala bych, rodiče jsou na rozdíl od vás s dítětem, takže bych věřila jim, že kdyby on naznačil, že s vámi mluvit chce, tak že zavolají oni. A tedy moje zkušenost s dětmi v tomhle věku byla ta, že to volání moc nepobíraly a nechtěly přes telefon mluvit (zkoušeli jsme volat babičce).
@astoret zvykly neni, nabidky byly uz driv, ze si ho vezmou babicka s dedou, s druhymi nechce dodnes a s nasima jel takhle poprve, nenutili jsme ho nikdy a nechali to na nem, ted si to vybral sam a je spokojeny. No mozna ho proste nechame slovne pozdravovat a posleme pusu a nechame to byt, chapu, ze on zije okamzikem a ted je tam a spokojeny a my bychom to asi narusili.
@j.a.n.i1 nasi by ho privezli domu hnedka, kdyby najednou otocil a byl nestastny, kdyby chtel volat, nechali by ho na 100%, v tomhle problem s nimi rozhodne neni, jsou uplne v pohode. Jen asi nechteji zbytecne jitrit emoce, ktere tam nejsou, kdyz je maly spokojeny.
Syn jezdí s babi a dědou od, tyjo snad 2 let. A ne, neozyvame se mu, my od nich info máme, voláme si až když spí jak se měli+fotky v messengeru. Má se u nich skvěléme, zvládá i týden pryč. Nas pak teda vítá tojo. V létě jedou poprvé k moři, to bude mít 4 roky.
Takze ne, já bych se mu neozvala.
@CrewGirl píše:
@Mariane.B byli zdrzenlivi, ale chapou to, ze se nam styska, takze urcite branit nebudou. My bychom nijak nelitostnili, jen se proste zeptali, jak se ma, at nam vypravi o lyzovani. Jeste uvidime, ale spis to vidim, ze se ozveme, jsme na sebe hodne zvykli a najednou kontakt nula, mne se to nelibi no
Pokud je tohle jediný důvod, tak se drž a nevolej, nedáváš to, kdo ví, co by se stalo.
Když je moje dítě na delší dobu pryč, trpím jako zvíře. Je mu 11. Separační úzkosti ON nikdy neměl, ale JÁ ANO
…
Moji rodiče zavedli zákaz volání
že ho nemám rušit. A já jsem souhlasila. Aby třeba pak se mu nestyskalo a já ho tím telefonatem nevytrhla ze zábavy. To byl malý, třeba 2 roky…
Takže když je u mých rodičů, tak si nevoláme. Jen si třeba napíšeme dobrou noc. Ale vždy čekám, až on napíše první. Už je to tak zavedeno. Ale podotýkám, že kdyby to dítě chtělo jinak, udělá se to podle něj ![]()
Když je ale u mé babičky, volám několikrát denně. Jestli jsou v pohodě a tak. Přece jen, je to starší paní a sama.
S odstupem času vidím, že jsme to zavedli dobře. Je lepší, když na rodiče dítě na chvíli ZAPOMENE než aby se mu připomínalo, že se mu vlastně stýská a tak ![]()